Donaris 930 x 122

dsvsa

UPDATE: E OFICIAL! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ARGEŞ

UPDATE 2: E oficial! Pestă porcină africană în Argeş. Astăzi, 2 noiembrie 2018, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci, dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, județul Argeș.

Citiți și: Alertă în România în pragul sărbătorilor!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Argeș s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Citiți și: Zeci de porci sacrificați într-o comună din Argeș, din cauza unui focar de pestă porcină

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat  la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.”

UPDATE 1: Alertă! Pestă porcină în Argeş? Având în vedere evoluţia focarelor de pestă porcină africană în România, Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş informează:

Pe teritoriul judeţului Argeş, la data de 2 noiembrie 2018, există o suspiciune de îmbolnăvire cu acest virus într-o gospodărie din localitatea Negraşi, sat Negraşi. Au fost prelevate probe de la patru porci decedaţi şi sunt aşteptate analizele de laborator pentru confirmarea sau infirmarea apariţiei virusului.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit la această dată pentru a stabili măsurile ce se impun în astfel de situaţii, după cum urmează:

-Se vor izola animalele suspecte de boală;

-Se vor păstra animalele moarte, carnea şi produsele obţinute prin tăiere, fără a le înstrăina sau valorifica;

-Nu se va permite circulaţia animalelor sau a persoanelor în locul presupus a fi contaminat;

-Se păstrează furajele care au venit în contact cu animalele suspecte de boală, fără a le administra altor animale;

-Se vor păstra izolate ustensilele de grajd, aşternuturile, mijloacele de transport folosite sau orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu;

-Toate animalele suspecte de boală din gospodăria respectivă vor fi eutanasiate şi îngropate într-o locaţie bine stabilită.

-Se va realiza un inventar al tuturor exemplarelor de suine din satul respectiv.

-Se va interzice circulaţia porcilor, a produselor provenite din tăiere, sau a altor materii şi produse care pot fi purtătoare de virus, la intrările şi ieşirile din zona de supraveghere, respectiv satul Negraşi.

Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş şi DSVSA Argeş solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea tuturor măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau la DSVSA Argeş.

În cazul în care se confirmă apariţia virsului de pestă porcină africană vor fi anunţate măsuri suplimentare ce vor fi luate de instituţiile publice competente.

În comuna Negraşi din judeţul Argeş a fost depistată o suspiciune de pestă porcină africană.

Inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş se află în comuna Negraşi, acolo unde se fac analizele necesare.

Potrivit secretariatului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş: ,,Suspiciunea de pestă porcină nu este confirmată. Se fac analizele specifice, iar acestea ar fi gata mâine”. Vom reveni cu amănunte.

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

Donaris 570×90