- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 16-05-2019, ora 10:59
- Știri
UPDATE: ELEVA DE LA ”ZINCA”, LA TERAPIE INTENSIVĂ. MĂSURI DE URGENȚĂ LA COLEGIUL DIN PITEȘTI
UPDATE (ORA 14): Eleva de la ”Zinca”, la Terapie Intensivă. Măsuri de urgență la colegiul din Pitești. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș transmite:
Citiți și: Elevii de la Zinca Golescu, „antrenați” de americani”Pe 15 mai 2019, ora 12, DSP Argeș a fost informată telefonic de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București despre o pacientă de 16 ani, elevă a Colegiului Național „Zinca Golescu” din Pitești, diagnosticată cu suspiciune de meningită meningococică.
Pacienta a fost transferată de urgență de la Spitalul de Pediatrie Pitești – CPU – cu autosanitara SAJ Argeș la Institutul Național de Boli Infecțioase București la ora 4.
Citiți și: Echipa de robotică de la „Zinca” merge să cucerească Statele Unite! Mult succesInițial, pacienta s-a prezentat pe data de 15 mai 2019, ora 1:54, cu următoarea simptomatologie: febră, frison, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături și parestezii membru superior și inferior.
Medicul specialist de urgență și neurologul au ridicat suspiciunea diagnosticului de meningo-encefalită acută și au decis transferul pacientei cu autosanitara către Institutul Național de Boli Infecțioase București.
Imediat, DSP Argeș a întreprins următoarele măsuri:
-s-a raportat cazul la Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile București;
-s-a luat legătura telefonic cu medicul de familie, cu conducerea liceului, cu medicul școlar al liceului, cu Spitalul de Pediatrie din Pitești, cu Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, în vederea depistării tuturor contacților și instituirea chimioprofilaxiei cu antibiotic achiziționat și distribuit de DSP Argeș în aceeași zi, începând cu ora 15.
Până pe data de 16 mai 2019, ora 14, a fost confirmată de medicul de familie și medicul școlar administrarea tratamentului profilactic pentru: 2 membri de familie, 39 de elevi, 12 cadre didactice și auxiliare de la unitatea de învățământ, precum și pentru 15 persoane din cadrul personalului medico-sanitar și auxiliar de la Spitalul de Pediatrie din Pitești și Serviciul de Ambulanță Județean Argeș.
În cursul zilei de 15 mai 2019, DSP Argeș a transmis unității de învățământ și Inspectoratului Școlar Argeș măsurile care trebuie întreprinse în vederea limitării apariției altor cazuri:
-supraveghere activă clinică zilnică a întregii colectivități pe o perioadă de 10 zile;
-izolarea în spital – Secția Boli Infecțioase – a oricărui contact care prezintă semne fizice de boală;
-efectuarea strictă a curățeniei și dezinfecției (aerisire, ștergere umedă etc.);
-educație sanitară atât pentru elevi, cât și pentru personalul didactic și auxiliar privind reguli minimale de igienă;
-raportarea imediată la DSP Argeș a oricărui caz suspect nou apărut.
Astazi, 16 mai 2019, un reprezentant al DSP Argeș face o informare educațională către personalul didactic al liceului despre meningita meningococică și măsurile de igienă personală și colectivă pentru limitarea răspândirii meningococului.
Menționăm că infecțiile meningococice apar sporadic în general, în tot timpul anului, cu o incidență mai mare iarna și primăvara. Sursa de infecție este reprezentată numai de om: purtătorii sănătoși de meningococi și bolnavii cu rino-faringite meningococice și alte forme de boală. Meningococul este extrem de fragil în mediul exterior, el fiind distrus rapid la frig, căldură, uscăciune, expunerea la razele solare și la substanțe chimice. În picăturile nazo-faringiene nu rezistă mai mult de 30 de minute.
Transmiterea se face prin contact direct, prin micropicături de salivă sau de secreții nazale, provenite cel mai frecvent de la purtătorii sănătoși sau de la bolnavii cu rino-faringită meningococică. Calea indirectă (obiecte recent contaminate) este posibilă, dar excepțională.
Receptivitatea la infecție este generală, însă predispoziția la îmbolnavire este variabilă și în general redusă. Receptivitatea este maximă la copii și scade odată cu vârsta.
Ca măsuri de prevenire a bolii menționăm:
-păstrarea strictă a igienei personale prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
-evitarea utilizării în comun a obiectelor personale (tacâmuri, veselă, periuță de dinți, pahare, batiste etc.);
-igienă strictă la locul desfășurării activităților zilnice;
-folosirea barierelor (șervețel de unică utilizare, batistă etc.) în caz de tuse sau strănut;
-prezentarea și semnalarea către medicul de familie în cazul apariției durerii de cap persistente, însoțită de febră și alterarea stării generale”, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș.
Eleva de 16 ani de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești suspectă de meningită acută este internată în prezent în secția de Terapie Intensivă a Spitalului ”Matei Balș” din Capitală, unde e ”protezată respirator”, potrivit Adinei Enescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Pitești.
Eleva se află ”sub tratament și medicii aplică protocoalele terapeutice în vigoare. Este într-o stare modificată”, adaugă sursa citată.
În tot acest timp sunt așteptate rezultatele analizelor, care să arate diagnosticul exact.
La ”Zinca Golescu” ”s-au luat măsuri de dezinfecție și s-a făcut chimioprofilaxie la contacții direcți”, ne informează Sorina Honțaru, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș.
Situația ne este detaliată și de directorul instituției de învățământ, Maria Broștescu.
”Măsurile luate la colegiu au constat în dezinfectarea sălilor în care fetița a fost prezentă luni, pentru că doar luni a venit, au fost identificați elevii care au intrat în contact direct cu ea, respectiv colegii de clasă, profesorii care au predat la clasa respectivă și personalul administrativ, care au primit medicația specifică. Fetița este elevă în clasa a X-a”, declară pentru ePitești Maria Broștescu, directorul Colegiului Național ”Zinca Golescu”.