- Publicat de: ePitești
- 31-08-2021, ora 11:19
- Știri, Video
Video: Drum important din judeţ, un COȘMAR. Şefii CJ Argeş cântă prohodul până în 2023
În Argeş, un drumul judeţean care iese în Autostrada Piteşti – Bucureşti este, de ani de zile, coşmarul localnicilor din mai multe comune, începând cu Oarja, Suseni, Rociu şi până la limita cu jud. Dâmboviţa. Drumul la care facem referire, DJ 503, nu a fost practic reabilitat de vreo patru generaţii încoace, susţin localnicii.
Citiți și: Argeș. Peste 5.000.000 € pentru modernizarea unui drum județeanAceştia au şi protestat în data de 21 august a acestui an, afişând sloganul „A patra generaţie – acelaşi drum!„.
Consiliul Judeţean Argeş, condus de Ion Mînzînă (preşedinte, foto 2), alături de vicepreşedinţii Adrian Bughiu (foto 1) şi Marius Nicolaescu (foto 3), s-a „împotmolit” cu planurile în gropile în care oamenii îşi rup maşinile, zi de zi. Evident, din cauza stării precare a drumului există un permanent risc de producere a unor accidente.
Citiți și: 77.000.000 de euro pentru un drum județean!
SCUZE
„Au apărut probleme independente de voinţa noastră„, este principala scuză a conducătorilor în sarcina cărora cade reabilitarea acestui drum.
Oficial, există un proiect care se întinde pe o durată de 24 de luni şi, potrivit mai marilor din judeţ, lucrările de reparaţii şi modernizare ar urma să fie terminate în septembrie 2023.
Bine, nici măcar nu au început, deşi contractul pentru finanţarea DJ 503 fusese încheiat în luna mai a anului 2019. Iată, aşadar, trec cel puţin patru ani pentru un drum în zonă de şes, fără provocări tehnice deosebite.
O echipă ePiteşti s-a aventurat cu maşina pe acest drum al ruşinii (VIDEO).
GROPI PESTE GROPI
Partea carosabilă este presărată cu gropi, nu există o margine propriu-zisă a drumului fiindcă bălăriile s-au întins practic peste calea rulantă, de marcaje nici nu poate fi vorba. Aceasta este, scurt şi la obiect, situaţia pe DJ 503. Oamenii din zonă au ajuns la capătul răbdării, iar Consiliul Judeţean le „mângâie” oasele (osiile) cu eleganţa unei balerine, lansând în eter scuze şi promisiuni.
Ok, dar ce fac oamenii până cel puţin în toamna anului 2023? Schimbă maşinile ca pe şosete, până vor avea un drum practicabil? În acest sens, surse din cadrul CJ Argeş ne-au transmis, neoficial, „NU ŞTIM!„.
Există doar promisiunea că lucrările vor începe în luna septembrie a acestui an. Să vedem!
Între timp, Consiliul Judeţean a lansat un comunicat oficial în care detaliază problemele pentru care acest proiect durează atât de mult.
CONSILIUL JUDEŢEAN – PRECIZĂRI
„În urma numeroaselor sesizări ale cetățenilor din Comuna Oarja precum și a articolelor din presa județeană scrisă și online cu privire la starea drumului județean DJ 503, Consiliul Județean Argeș face următoarele precizări:
Modernizare DJ 503 Limita județului Dâmbovița – Slobozia – Rociu – Oarja”, în lungime de 42,034 km este unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean Argeș, cu finanțare europeană.
Contractul pentru finanțarea acestui drum a fost încheiat în luna mai 2019, valoarea totală fiind de 99.818.008,40 lei, inclusiv TVA.
În luna iunie 2020, în urma licitației, a fost încheiat contractul de proiectare şi execuție lucrări cu firma câștigătoare, Asocierea S.C. GENERAL TRUST ARGEȘ S.R.L. (LIDER DE ASOCIERE), S.C. DEVELOPMENT FUTURE SOLUTION S.R.L. (ASOCIAT 1), S.C. ALPENSIDE S.R.L. (ASOCIAT 2), S.C. WFA IMPEX S.R.L. (ASOCIAT 3), S.C. H.V.I.D. CONSULTING GROUP S.R.L. (ASOCIAT 4 – PROIECTANT), în valoare de 91.229.068,44 lei, inclusiv TVA.
PROBLEME
Numai că, odată cu începerea elaborării Proiectului tehnic de execuție, de către SC H.V.I.D. CONSULTING GROUP SRL (proiectant), s-au identificat suprapuneri/necorelări între limitele cadastrale și ampriza drumului proiectat, respectiv suprapuneri ale proprietăților private peste limitele cadastrale ale drumului județean. Altfel spus, s-au descoperit sute de suprapuneri peste limitele exterioare ale drumului, ale unor parcele cadastrale aparținând unor persoane fizice sau juridice.
Drept urmare, în paralel cu elaborarea proiectului tehnic, a fost necesară și s-a început procedura de actualizare a documentațiilor tehnice cadastrale şi a cărților funciare existente, aferente şi adiacente drumului DJ 503, pe teritoriile comunelor Slobozia, Mozăceni, Negraşi, Teiu, Rociu, Suseni, Oarja şi Căteasca, de către Serviciul Patrimoniu al Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Argeș.
Până la această oră, a fost actualizată cartea funciară de pe teritoriul comunei Slobozia, drept urmare primul tronson care va intra în execuție va fi tronsonul de pe raza acestei localități. Se estimează că lucrările vor începe în luna septembrie 2021, în urma predării- primirii amplasamentului între administratorul drumului (R.A.J.D. Argeș R.A.), autoritatea contractantă (U.A.T. Județul Argeș) și executant.
Începerea execuției pentru tronsoanele următoare ce parcurg comunele Mozăceni, Negraşi, Teiu, Rociu, Suseni, Oarja şi Căteasca, se va face pe măsura realizării proiectului tehnic de execuție în urma actualizării cadastrului şi a cărților funciare.
Elaborarea, verificarea si avizarea proiectului tehnic se face de către specialiști atestați. Conform Legii 10/1995 privind calitatea în construcții, aceștia purtând întreaga responsabilitate în ceea ce privește realizarea unei documentații tehnice în conformitate cu normele tehnice în vigoare ce garantează execuția lucrărilor în condiții de calitate.
24 DE LUNI
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni.
Ne cerem scuze cetățenilor din cele 8 (opt) localități care își doresc ca lucrările de modernizare a acestui drum să înceapă cât mai repede și îi asigurăm că instituția Consiliului Județean Argeș depune toate eforturile pentru soluționarea cât mai rapidă a problemelor apărute independente de voința noastră.”