- Publicat de: ePitești
- 26-06-2020, ora 15:11
- Știri
ZECI DE PERCHEZIŢII ŞI LA DOMICILII DIN ARGEŞ / DOSARE PENALE PENTRU EVAZIUNE
Săptămâna aceasta, poliţiştii argeşeni de investigare a criminalității economice, au efectuat aproape 20 de percheziţii domiciliare, au soluţionat prin trimitere în judecată cinci dosare penale, şi au verificat aproape 100 de societăţi comerciale, împreună cu celelalte structuri care acţionează în sistem integrat, pentru respectarea normelor legale impuse operatorilor economici care asigură servicii de consum publicului, şi prevenirea actelor de comerţ ilicit.
Citiți și: Cea mai mare operațiune mamut din ultimii ani: 69 de percheziții simultane!Ieri şi azi dimineaţă, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravehgerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au desfășurat 19 percheziții, pentru administrarea probatoriului în două cauze penale privind săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală, pe raza județului Argeș și a municipiului București, la sediile unor societăți comerciale și locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea faptelor ce fac obiectul cercetărilor.
În ziua de 25 iunie a.c., polițiștii au desfășurat 13 percheziții, dintre care 10 în municipiul Pitești, una în mun. Câmpulung, una în orașul Mioveni și una în comuna Davidești. Din cercetări s-a stabilit că doi bărbați, ambii de 52 de ani, din Pitești, având calitatea de administratori ai unor societăți comerciale, ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților achiziții fictive de bunuri, prejudiciul estimat fiind de 1.800.000 lei, reprezentând TVA dedus în mod fraudulos şi impozit pe profit neplătit la bugetul de stat, dedus prin micşorarea artificială a bazei impozabile. În urma perchezițiilor, au fost identificate şi ridicate acte și documente contabile, iar cei doi bărbați au fost conduși la sediul poliției pentru audieri.
Citiți și: Contabilă MAE, acuzată de transferuri masive către iubitul din Argeș și fiul acestuia, angajați în armatăPentru recuperarea prejudiciului, a fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei bănuiţi, până la valoarea prejudiciului calculat în cauză.
Totodată, la primele ore ale dimineţii de astăzi, poliţiştii au desfăşurat 6 percheziţii domiciliare, dintre care una în Piteşti, una în Bucureşti, una în Curtea de Argeş, una în Merişani şi două în Ştefăneşti, la sediul mai multor societăţi comerciale şi locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală. Din cercetări s-a stabilit că în perioada 2015-2017, un bărbat de 76 de ani, din Piteşti, ar fi înregistrat în mod fictiv achiziţia a peste 12 tone de deşeuri din materiale plastice rezultate din procesul tehnologic, de la mai multe societăţi comerciale cu obiect de activitate de prelucrare material plastic, cu scopul eludării de la plata taxelor către bugetul de stat.
Firma, având ca obiect de activitate colectarea de deşeuri, nu era autorizată pentru reciclarea sau distrugerea deşeurilor, nu a prezentat materialele pentru care au fost înregistrate contracte de colectare sau documente din care să reiasă predarea deşeurilor către alte firme autorizate pentru reciclare sau distrugere. Astfel au fost obţinute bonificaţii de la Organizaţiile de Transfer a Responsabilităţii, în valoare de aproape 5.500.000 de lei, sume care, în lipsa colectării, ar fi trebuit să fie achitate către bugetul de stat prin Administraţia Fondului de Mediu.
În urma perchezițiilor, au fost identificate şi ridicate acte și documente contabile, precum şi două laptopuri, iar bărbatul a fost condus la sediul poliției pentru audieri.
Oamenii legii au finalizat cercetările în 5 dosare penale, întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, privind 6 persoane. În toate aceste cauze au fost aplicate măsuri de sechestru asigurator pentru bunuri în valoare totală de aproape 400.000 de lei. Din anchetă s-a stabilit că în perioada 2011-2016, trei bărbaţi, de 45, 49 şi 51 de ani, ar fi obținut venituri din vânzarea a 152 de autovehicule second – hand, fără a declara veniturile obţinute către organele fiscale, prin aceasta aducând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de aproximativ 70.000 de lei.
De asemenea, în noiembrie 2016, o femeie de 28 de ani, din Pitești, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, vânzând o autoutilitară asupra căreia era instituit sechestru asigurator, prin aceasta aducând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de aproximativ 61.000 de lei.
În altă cauză în care poliţiştii au efectuat cercetări, a rezultat că, în perioada 2012-2013, doi bărbați, de 57 de ani, respectiv 44 de ani, ambii din Costești, având calitatea de administratori ai unor societăți comerciale, au declarat către organele fiscale şi au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii administrate achiziţii de servicii nereale (săpături de şanţuri şi lucrări de terasament în zonele arondate oraşului Costeşti), de la o societate cu comportament de tip fantomă. Prejudiciul cauzat este de peste 250.000 de lei. Cele cinci dosare au fost înaintate către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de trimitere în judecată.
Au fost verificate şi aproape 100 de firme din centre comerciale, pieţe şi zone adiacente.
Spre exemplificare, în ziua de 23 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acționat pe raza orașului Mioveni, la 11 agenți economici, în urma verificărilor fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 42.500 de lei, conform OUG 28/1999 și al Legii 12/1990.
La fiecare dintre locațiile s-a acționat atât pentru prevenirea şi combaterea actelor de comerţ ilicit, precum şi pentru respectarea recomandărilor de către agenţii comerciali şi clienţi, în privinţa purtării de mijloacelor de protecţie individuală şi a păstrării unei distanţe de siguranţă pentru prevenirea transmiterii coronavirusului.
„Vă rugăm să conștientizați importanţa măsurilor necesare în contextul situației epidemiologice din România şi efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus. Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul abordării unei conduite preventive la nivel personal, de limitare a riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune. Totodată, reamintim că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni, astfel că încălcarea prevederilor referitoare la măsurile de izolare, precum și a recomandărilor privind luarea măsurilor de protecție individuală, în special în condițiile organizării unor evenimente, chiar și în aer liber, în contextul stării de alertă, pot atrage, pe lângă riscul recunoscut al răspândirii afecțiunii, și împrejurarea care constituie motivul pentru a fi sancționați.”, a transmis IPJ Argeş.
(Foto: Descriptiv)