pizzeria sapori  930 122

avocatul poporului

AVOCATUL POPORULUI – PITEȘTI S-A AUTOSESIZAT CU PRIVIRE LA TESTĂRILE HIV

Suspendarea testărilor pentru pentru depistarea infectării cu HIV este un risc de sănătate publică. Dacă nu sunt testați imediat, cei care semnalează simptomatologie specifică infectării fie se îmbolnăvesc cu risc vital, fie ii îmbolnăvesc pe alții.

Citiți și: Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul unei minore de 11 ani, violată cu acordul părinților

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Pitești,  s-a sesizat din oficiu, după ce, în cursul zilei de 3 decembrie 2020, mai multe site-uri ale mass media centrale au transmis știri cu privire la situația persoanelor infectate cu HIV a căror viață riscă să fie pusă în pericol iminent dacă nu sunt testate cât mai repede după infectare și introdus tratamentul antiretrovial.

 

Citiți și: BIROUL TERITORIAL AL AVOCATULUI POPORULUI, TRANSFORMAT ÎN LABORATOR DE TESTE COVID-19

Aspectele au fost semnalate într-o solicitare adresată de către Instituția Avocatul Poporului ministrului Sănătății privind măsurile de monitorizare și prevenire a infecției cu HIV, dar și accesul la tratament și asistență medicală al persoanelor infectate, 15 decembrie 2020.

„Conform dr. Mariana Mărdărescu, medic primar boli infecțioase, șefa Compartimentului de Evaluare Monitorizare a Infecției HIV-SIDA România, de la Institutul Matei Balș din Capitală boala este periculoasă pentru că este asociată cu comorbidități și de aceea este important ca tratamentul cu antiretroviale să fie început cât mai repede după infectare. Persoana infectată – adult sau copil -, dacă nu este testată și nu începe rapid tratamentul antiretroviral, starea ei de sănătate se poate degrada, odată declanșată SIDA, și se poate ajunge chiar la deces.

 https://www.dcmedical.ro/dr-mariana-mardarescu-diferenta-esentiala-dintre-hiv-si-sida-video_623221.html;https://www.dcmedical.ro/hiv-un-virus-parsiv-cum-se-adapteaza-el-la-medicamente_623255.html)

La dezbaterea on line organizată de DC Medical și DC News, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a oferit detalii despre ultimul demers realizat în sprijinul pacienților HIV/SIDA, care au fost neglijați în pandemie, prin care au cerut auorităților măsuri urgente pentru ca pacienții să aibă acces la tratament, la servicii medicale și la consultații. Spitalele de boli infecțioase unde sunt tratați au fost transformate în unități suport CoVid ceea ce le-a blocat accesul. Sunt mulți care n-au mai reușit să ajungă să fie consultați de medicii lor. Tratamentul s-a eliberat, s-au găsit soluții dar, de multe ori, acesta se eliberează la poarta spitalului, la cortul de triaj.

(https://www.dcnews.ro/mari-probleme-pentru-unii-pacienti-situatie-incredibila-am-crezut-ca-lucrurile-incep-sa-dea-inapoi-dar-iarna-asta-ne-copleseste_787495.html).

 

       Specialiștii au subliniat faptul că întreruperea serviciilor de testare HIV dar și ale celor pentru persoane cu HIV are un impact major asupra măsurilor de control, generează perturbări pe toate planurile, cum ar fi testarea încărcăturii virale la copii și adulți, întârzieri cu risc vital pentru inițierea tratamentelor”.

       Testarea pentru HIV este gratuită și nu este obligatorie dar amânarea sau accesul limitat al acestui grup vulnerabil la serviciile de prevenire, testare și tratament (situații identice sunt raportate și pentru cei aflați sub tratament pentru hepatitele virale și TBC care se perpetuează, inclusiv, în riscuri de infectare a populației) are un impact major și chiar ireversibil asupra sănătății individuale dar și asupra sănătății comunității, fiind vorba de boli transmisibile.

https://www.arasnet.ro/wp-content/uploads/SUMAR_In-vremuri-de-pandemie_ARAS.pdf

       Dreptul la măsuri de prevenire a îmbolnăvirii este prevăzut în Constituția României atât prin art. 34 care se referă la dreptul la ocrotirea sănătății cât și la art. 35 care se referă la dreptul la un mediu sănătos. De asemenea, în aplicarea dispozițiilor art. 2 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, prevenirea, reprezintă unul dintre scopurile asistenței medicale. Coroborate cu art. 7 lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată (principiul precauției), art. 6 lit. i) și art. 48 alin. (2) lit. a (vi) (cu relevanță pentru dreptul măsurii preventive) dar și reglementările Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA sunt îndeplinite condițiile impuse de lege pentru ca autoritățile să analizeze și să dispună toate măsurile care să garanteze respectarea dispozițiilor art. 22 și art. 34 din Constituția Românie.  

       Având în vedere normele legale în vigoare, aspectele sesizate de specialiști și pentru a clarifica situația privind măsurile de monitorizare și prevenire a infecției cu HIV dar și accesul la tratament și asistență medicală , vă rog, domnule Ministru, să ne comunicați:

  • date privind activitatea și gradul de încărcare a laboratoarelor specializate în servicii de testare HIV la nivel național;
  • numărul statistic al solicitărilor care au fost adresate în intervalul aprilie-noiembrie 2020;
  • dificultăți practice și/ sau metodologice semnalate din teritoriu și în București privind consilierea post testare HIV a persoanelor cu testul ELSA pozitiv, în finanțarea și asigurarea transportului probei Wester Blot la INCC București în intervalul aprilie a.c. și până la data adresei;
  • dificultăți privind trimiterea pacienților cu infecție HIV către secțiile de boli infecțioase a unităților medicale în intervalul aprilie – noiembrie 2020″ se arată  în solicitarea adresată  de către Instituția Avocatul Poporului ministrului Sănătății privind măsurile de monitorizare și prevenire a infecției cu HIV, dar și accesul la tratament și asistență medicală al persoanelor infectate, 15 decembrie 2020.

 

 

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
HerasMed (570 x 90 px)