HerasMed (930 x 122 px)

factura

8.500 de lei pentru 4 zile de spitalizare la Pediatrie. Ce spune conducerea spitalului

Georgiana J., mama unui băiețel în vârstă de 4 ani, alături de care, timp de 4 zile (21-24 decembrie), a stat internată la Spitalul de Pediatrie din Pitești pentru o plagă a micuțului în zona capului, cere lămuriri în legătură cu cheltuielile facturate la externare.

Citiți și: Surpriză pe factura de curent: Ce nou cost apare?

Mai exact, femeia nu înțelege de unde provine o parte din factură (decont): cele 8.550 de lei – cheltuielile aferente spitalizării, mărturisind că restul sumelor (hrana – 36 de lei, medicamente pe perioada spitalizării – 8,5 lei plus 1300 – medicamente de urgență, analize de laborator – 52 de lei și alte investigații – 25 de lei) nu i-au atras în mod deosebit atenția ca cele dintâi (FOTO).

Femeia e indignată că documentul nu detaliază cum s-a ajuns la suma totală de 8.689,74 de lei (8.550 + restul cheltuielilor enumerate).

Citiți și: Argeș: Minune după Paște – Dumnezeu îi întinde mâna unui copil de 14 ani lovit de TIR

„Într-adevăr, am stat și eu internată cu el, dar medicamentația, hrana, investigațiile, au fost doar pentru el. Pe acestea le înțeleg. Ce nu înțeleg este la ce se referă acele cheltuieli aferente cu spitalizarea, de peste 8500 de lei, în 4 zile. Pentru ce? Cumva trebuie să prezinte detaliat aceste cheltuieli. Copilul se lovise la cap, l-au dezinfectat, cusut, aceasta a fost intervenția, i-au făcut un CT și i-au administrat antibiotic. Nu a trebuit, într-adevăr, să achit din buzunar suma, fiind pacient asigurat, dar faptul că este o sumă atât de mare mi se pare strigător la cer, mai ales să nu știi de unde provin. Mi-aș fi dorit o factură detaliată, să știu pe ce se duc banii aceștia”, a mărturisit, pentru ePitesti.ro, Georgiana J.

 

 

Pornind de la premisa că suma ar putea fi rezultatul însumării unor cheltuieli ce se găsesc într-o listă oficială de tarife, am încercat, pentru o mai bună transparență, să aflăm de la conducerea Spitalului de Pediatrie din Pitești de unde au rezultat cele peste 8.500 de lei, facturate în afara medicației și investigațiilor. Am aflat, în primul rând, că factura în cauză nu e singura care ridică semne de întrebare.

„Undeva este o eroare”

Iată ce spune managerul Tudor Ionescu:

„Am mai identificat câteva cazuri de genul acesta. Într-adevăr, este o problemă de program informatic. El cuantifică și cheltuielile de personal care nu au legătură cu tratamentul, cu hrana, cu cazarea sau cu actul medical în sine. El cuantifică și partea de cheltuieli împărțite la numărul de bolnavi din secția respectivă. Dar, chiar și așa, suma nu este reală, cred! Am sunat la București, la cei care se ocupă de programul acesta, Hipocrate, să-mi detalieze de unde rezultă suma respectivă. Undeva este o eroare în acest program informatic, în această platformă”.

„Se corectează la CAS”

Tudor Ionescu (foto) mai spune însă că, deși în factură apar și cheltuieli de personal care nu au legătură directă cu actul medical, ele nu se decontează dublu.

„Nu se suprapun. Nu este plătită de două ori suma din aceeași sursă de finanțare. Nu e virată suma de două ori, Doamne ferește! Aceste erori, și dacă apar, se corectează la CAS”, ne-a asigurat managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești, Tudor Ionescu, care a precizat că va reveni cu un răspuns după ce va primi lămuririle necesare de la cei care gestionează programul informatic.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
New Profesional Consult 570×90