HerasMed (930 x 122 px)

ani

mircea_diaconu

ANI L-A „PÂRÂT” PE MIRCEA DIACONU LA BEC

La puțin timp după ce Mircea Diaconu a anunțat că a strâns cele 100.000 de semnături necesare unei candidaturi independente Agenția Națională de Integritate a informat Biroul Electoral Central cu privire la faptul că Diaconu nu îndeplinește condițiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European.

Citiți și: Fiica lui Mircea Diaconu a dezvăluit adevărata cauza a decesului marelui actor

„Printr-o informare adresată astăzi conducerii B.E.C. Agenția Națională de Integritate prezintă o serie de clarificări cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă referitoare la candidatura domnului Mircea Diaconu.

Astfel, potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casație și Justiție starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menținută definitiv și irevocabil, acesta aflându-se și sub interdicția prevăzută de lege de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani. În scrisoarea transmisă Biroului Electoral Central Agenția arată faptul că, deși în prima teză a alin. (2) din art. 25 din legea 176/2010 se precizează faptul că „persoana eliberată din funcție urmare a constatării incompatibilității este decăzută din dreptul de a ocupa o funcție timp de trei ani, cu excepția celor electorale”, în a doua teză legiuitorul menționează expres, cu titlu de excepție, faptul că „dacă acea persoană a ocupat o funcție eligibilă nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani.”

Citiți și: Marele actor Mircea Diaconu a murit

Astfel, prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă, întrucât legislația nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European sau alte categorii de autorități formate ca urmare a unui proces electiv. A accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condițiile legale având în vedere faptul că funcția eligibilă de senator nu este aceeași cu funcția eligibilă de europarlamentar ar însemna nerespectarea scopului normei juridice, și anume acela de prevenire și sancționare a stării de incompatibilitate.

Dispozițiile legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European prevăd  la art. 5, alin. (3)  faptul că ,,prin persoană eligibilă comunitar se înţelege orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales pentru Parlamentul European.” De asemenea, potrivit art. 14, alin. (1), lit. c) din același act normativ, pentru a îndeplini condițiile legale de a candida pentru funcția eligibilă de europarlamentar eligibilul comunitar trebuie să nu fie decăzut din dreptul de a fi ales în statul membru de origine în baza unei hotărâri judecătoreşti individuale sau a unei decizii administrative, sub condiţia ca aceasta din urmă să facă obiectul unor căi de atac.

Menționăm în acest sens concluziile rapoartelor MCV, potrivit cărora România trebuie să demonstreze „existența unor rezultate pozitive în ceea ce privește pronunțarea de sancțiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenției Naționale de Integritate.Mai mult, „reacțiile insuficiente ale autorităților administrative și judiciare la constatările și sesizările ANI subminează eficiența întregului proces de consolidare a integrității administrației publice și limitează rezultatele activității ANI”, fiind necesară „o reacție promptă și cuprinzătoare a autorităților administrative și judiciare pentru a asigura obținerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privință.” Tot în raportul MCV se precizează faptul că „cel mai important impact al legii se va produce dacă se va constata că aceasta este utilizată pentru a impune sancțiuni clare, consecvente și disuasive”. se arată într-un comunicat de presă transmis în urmă cu puțin timp de ANI.

 

Kaia 555×222
570 X 90 CAPRA 3