- Publicat de: Cristina Stancu
- 28-04-2020, ora 15:32
- Administrativ
UN BLOC CU 13 ETAJE, GATA SĂ SE RIDICE LA LIMITA LEGII ȘI ZONEI CENTRALE A PITEȘTIULUI
Pe lângă cele două controversate obiective imobiliare despre care ePitești a relatat deja (amănunte, AICI și AICI), pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Pitești de miercuri, 29 aprilie 2020, se mai află un proiect din categoria celor introduse și retrase în mod repetat ca urmare a scandalurilor iscate și problemelor semnalate de vecinii viitoarelor construcții.
Citiți și: 850 de mii € pentru Pasajul Griviței din Pitești! Se face și lift exterior!Este vorba de Proiectul inițiat de primar privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru investiția „Ansamblu rezidențial (locuințe colective cu funcțiuni complementare) amplasat în municipiul Pitești, străzile Negru Vodă și Tache Ionescu, nr. 2,4,8, 10 și 3”, proiect strecurat, în plină pandemie, și pe ordinea de zi a C.L. din 26 martie, cu mari șanse să fie votat la grămadă într-o ședință care, atunci, s-ar fi vrut una fulger, dar care a avut „neșansa” să fie remarcat la timp de oponenți și retras.
Mâine, într-o întrunire online, i se va încerca iar norocul, deși problemele care gravitează în jurul său sunt încă nerezolvate.
Citiți și: Avans strategic: Pitești, decizie vitală pentru dezvoltarea transportului public13 etaje, 89 de apartamente, spații comerciale și cabinete medicale
Pe scurt, vorbim de un amplasament de 3.195 de mp, proprietatea S.C. Victoria Action Estate S.R.L., situat în intravilan, LA2 (după cum se arată pe site-ul Primăriei Ptești), într-o zonă destinată funcțiunilor cu caracter central, serviciilor și locuințelor (regim de construire – subzonă mixtă – LA2 – clădiri cu regim mediu și înalt de înălțime – locuințe, comerț, alimentație publică, servicii și echipamente publice, servicii manageriale, tehnice, profesionale, colective și personale, amenajări hoteliere, recreere).
Proiectul pentru noua investiție prevede un ansamblu rezidențial cu locuințe colective (83 de apartamente) și funcțiuni complementare – spații comerciale, la parter și servicii medicale, la mezanin, organizat pe (atenție!) 13 niveluri, în zona de protecție a monumentului istoric „1907” (motiv pentru care beneficiarul a avut nevoie și a obținut un aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură).
Vecinii viitoarei construcții, cei care au aflat în timp util de consultarea publică, au sărit ca arși când au aflat de viitorul proiect, invocând faptul că nu se încadrează în regimul de înălțime al zonei, că le umbrește proprietățile și le sabotează intimitatea.
Ca arși au sărit și alți piteșteni care locuiesc în zonă, cărora nu li s-a cerut niciun acord, niciun punct de vedere, grație unei metode de consultare pe sărite, omologate de Primăria Pitești.
Prin plângeri repetate, oamenii au forțat municipalitatea să reia consultarea publică și și-au exprimat, la rândul lor, nemulțumirile.
Culmea: niciun impact asupra traficului rutier
Pe scurt, petenții spun nu doar că viitorul imobil e prea înalt, ci și că va suprasolicita rețelele de utilități, dar și că va crea o supraaglomerare a traficului în zonă.
Majoritatea problemelor semnalate au fost aduse de Primărie la cunoștința arhitectului beneficiarului, care, evident, e de părere că problemele semnalate n-ar prea avea temei.
Pe un algoritm contestabil, Primăria și-a însușit punctul de vedere al arhitectului beneficiarului și le-a dat cu el peste nas petenților.
Au rămas însă neelucidate îngrijorările referitoare la supraaglomerarea traficului rutier în zona Tache Ionescu – Negru Vodă.
Beneficiarul a încheiat cu Universitatea din Pitești un contract pentru întocmirea unui studiu de trafic rutier în zonă.
Interesant este că documentul arată că circulația nu va fi deloc afectată de viitoarea investiție imobiliară.
„Voi vota împotriva acestui <<zgârie-nori>>”
Cu acest studiu de trafic în spate, proiectul va fi supus – mâine – votului în CL Pitești.
„Având în vedere faptul că nu a fost făcut un studiu de trafic de către Poliția Națională, ci unul contra cost, care reprezintă viziunea unui domn inginer și cunoaștem cu toții cât de aglomerată este zona respectivă, cu precădere Negru Vod, raportat și la oportunitatea zonei, fiind numeroase case ce au un regim de înălțime mic și mediu, eu voi vota împotriva acestui <<zgârie-nori>>. Sper ca în viitorul cel mai apropiat să nu mai existe acest vid legislativ care să ne pună într-o situație de acest gen”, declară pentru ePitești consilierul local Ionuț Olariu.
Iată cum sună concluziile studiului de trafic: