930×122 CAPRA 5

enel

Cea mai mare companie de energie din România a fost vândută! Cine este noul furnizor

Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel pentru posibila achiziţie a activelor acesteia din România, transmite Reuters, potrivit Economica.net.

Citiți și: Compania gigant care oferă cel mai mic preț!

Reamintim că, pe data de 22 noiembrie 2022, grupul Enel a confirmat retragerea de pe piața din România.

Potrivit sursei citate, în timpul discuţiilor exclusive care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie, PPC va efectua un audit financiar al activelor.

Citiți și: Enel, amendată cu peste 10 milioane € pentru că a facturat energie la un preț mai mare

PPC, companie controlată de statul elen, ar urma să ofere 1,3 miliarde de euro pe active ale Enel din România, potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională la sfârşitul lunii octombrie.

În momentul în care auditul va fi finalizat, consiliul de administraţie al PPC va decide dacă va depune o ofertă angajantă către Enel, a adăugat compania elenă, scrie News.ro.

Enel a declarat în luna noiembrie a anului trecut că plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoriile, cea mai mare parte a planului urmând să fie realizată până la sfârşitul anului 2023.

Anul acesta, activităţile din Europa ale Enel se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

De ce pleacă Enel din România

„Am decis să ieşim din România pentru că am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere.

Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa.

Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat.

S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, a spus atunci Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Grupul Enel, controlat de stat, intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani pe pieţele sale principale din Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Datoria Enel urcase la 69 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, iar grupul îşi propune să o coboare la 51-52 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2023.

Foto descriptiv: Stirile ProTv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

20 de comentarii

  • Palade spune:

    Nu mai au posibilitatea de a creste. Bancuri… nu mai iese cașcaval ca mai înainte. Toți fac așa firme,bănci etc. Nu au milă de români.

  • Bologa Aurelian spune:

    Păcat că statul roman nu este în stare să cumpere ,este ceva care tine de siguranța națională a țării

  • Matache alecu spune:

    Statul Român nu sa concentrat sa cumpere aceste active,exista soluția cumpărării de către investitori intern o.parte din acțiuni și astfel să deven.si.noo proprietari pe bunuri care le-am construit cu multa trudă în regimul.comunist Țării noastre i- lipsește o gândire proprie pentru recuperarea bunurilor înstrăinate de diverși angazati din guvern în scopul îmbogățirii proprii.

  • Gigi pedala spune:

    Bau-bau-uri … Au tras niste tepe prin nerespectarea contratelor la 3.000.000 de clientj din Romania, au crescut preturile enorm, investiții aproape zero, iar acum că s-au prins lumea și a început să plece de la ei încearcă să spele putina și să mai scoată un ban cat mai pot.

  • Cojocaru Eva spune:

    Statul roman ar trebui sa cumpere. Nu inteleg de ce pentru asa ceva nu se pot folosi imprumuturile .

  • Ungureanu Gh. spune:

    Cum sa vinzi energia făcută de romani cu trudă si sacrificii măi oameni buni ? Am innebunit ? Stie cineva cum si cu cate sacrificii s-au construit hidrocentralele și liniile de transport curent peste munții din România ?

  • Gabriel Nistor spune:

    Enel vinde un metru cub de gaz cu 15 lei și un kw cu 5 lei. „Noroc” cu plafonarea.

  • Alex spune:

    Enel este o companie străină care vinde acțiunile altei companii străine… Ce anume îți pleacă ție din țară???? Infrastructura nu pleacă nicăieri, nu pleacă Enel cu infrastructura in spate hahahaha

  • Daniel Cocalar spune:

    Iti pleaca profitul. In buzunarele strainilor. Tot e ceva.

  • Ciobyco spune:

    Păna nu i luăm la fugărit, pe cei care ne conduc , pe hoții si trădătorii de neam si tara , pănă atunci nimic nu se va schimba in bine, in aceasta tara! Încă o revoluție , ultima soluție!

  • Botez Elena spune:

    Drum bun către țară de unde ati venit.In Italia nu va tine ,ce ati facut in Romania.

  • Niculae spune:

    Oameni buni! Acum era momentul să se naționalizeze toate bogățiile țării, care au fost vândute pe te miri ce. Dar cu așa politicieni in veci nu se va rezolva. Vinovați suntem noi poporul că nu suntem uniți, să iasă toată țara cu hotărâri ferme pt. schimbarea tuturor politicienilor și să apelăm la oameni pregătiți să conducă această țară, care de-o parte, nu vor să se bage in troaca cu porci. Ne bucurăm că aruncă câte un os că la câini și ce bine e. S-au toată industria, agricultura vai și amar. Dacă nu ai ce să vinzi pe piața mondială să aduci valută în țară, generații în șir se vor chinui. Eu sunt bătrân o aștept pe aea cu coasa, voi tinerii trebuie să luați fraele acestei țări, cei cu simțul responsabilitatii. Până și justiția e coruptă. Dacă nu luați atitudine, nimic nu se va rezolva. Dumnezeu să vă lumineze mintea și să vă de putere.

  • Jhon spune:

    Suntem o tara de dobitoci care toleram toți ‘specialiștii’ în preajma noastra, mulți nu știu ce ascunde pisica dar sunt experți la mâncat rahat european.
    Auzi domne’ infrastructura rămâne în tara, bai boul bălți,e ca și cum tu nu ai evolua din stadiul de spermatozoid.

  • Marian spune:

    Brazilia, Chile și Columbia, tari in care se poate. La noi au mărit preturile până nu au mai putut, au făcut oferte că vezi….statul plătește peste 200 kw….cu 4 sau 5 lei peste 0,80 lei, …statul adică tot noi, au pierdut clienți în mod masiv și nu mai ies la calcule….asta e….drum bun, pa piata concurențială,.

  • Draki spune:

    Numai revolutie sangeroasa sau in razboi mondial poate reseta Romania.Din pacate dupa asasinarea lui Ceausescu ,poate blestemul ,Romania a mers si merge spre desfiintare, a ajuns o prada ,chiar si concetateni de si nostri contribuie din plin.

  • Chrys spune:

    Nu e el de vină sărăcuțul atâta a fost școlit sa spună.Cu ani în urmă,am votat mulți dintre noi un intelectual,un profesor mai exact care să ne scape de comunism și de gașca lui Iliescu și de atunci am pornit pe tobogan la vale.Am fost păcăliți cu ,,alianța civică ” și ne-au vândut pe 1 dolar la toți hoții de afară.Când s-au întors oameni lui ilici erau deja primeniți,școliți ca și tânărul de mai sus și cu 2 buzunare la sacou.Cel din stânga era doldora de bani ,de cecuri și în cel din stânga doar o hârtiuță pe care avea scris mesajul.In capitalism orice conducător are un preț. Banii din buzunarul stâng sunt avansul din prețul tău.Dacă nu-i accepți te vom … și se va găsii cineva care să accepte postul tău și banii noștri cu care vom îngropa TARA asta.

  • Mii Shu de la scularie spune:

    Exista o grila 1- muncitor necalificat , 2 – inginer=3xmn, 3-director=10xmn . Student cu ascendent inginer/economist= liceu cu bacalaureat + examen . In Romanica uneori ( decan craiova ) a ajuns la concluzia ca bacul se poate lua odata cu examenul final de facultate . Cat timp milogul va dori sa fie sef si va primi acest drept cum ar zice cineva ciocu’ mic si mergi pe burta . Apropo nu inteleg de ce doctorul are buzunare in dreptul soldului . O batista o poate tine in buzunarul de dus.Oare are nevoie de ruleta , subler….Cand vertical va fi= studii superioare totul va fi OK

  • Nix spune:

    doar trei cuvinte
    POPOR DE IDIOȚI

  • Georgel spune:

    Nu înțeleg: …are datorie 69 de miliarde, se retrage de la noi din țară dar vor să investească 37 de miliarde în următorii 3 ani pe alte „piețe”(Italia,Brazilia…) . Dacă persoană X are datorie la bancă nu mai poate să ia alt împrumut și se poate ajunge la executare silită pentru recuperarea banilor . Ăștia pleacă din țară și investesc în altă parte? Cred că undeva este o minciună enormă!…

  • Marina spune:

    Cine le mai plateste datoriile daca ei pleaca?

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA