930×122 POSADA 5

alexandru guiță

DAN MANU, REACȚIE LA SCHIMBAREA SORINEI HONȚARU DE LA ȘEFIA DSP ARGEȘ

Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Argeș, a reacționat imediat după anunțarea de către prefectul Emanuel Soare a schimbării conducerii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș prin înlocuirea Sorinei Honțaru cu fostul comandant al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” din Pitești, colonelul medic Alexandru Guiță.

Citiți și: DSP Argeş: Anunţ important către medicii de familie, unităţi sanitare, primării

„Am aflat cu surprindere că începând de astăzi, 15 aprilie, dna. dr. Sorina Honțaru a fost schimbată din funcția de director executiv al DSP Argeș. Decizia de schimbare, în opinia mea, este eminamente politică. Ce i se poate reproșa dnei. dr. Honțaru? Evenimentele de la Câmpulung? Nicidecum.

Dacă aș reproșa cuiva, acela ar fi dl. prefect. De ce? Pentru că acum două săptămâni, după ședința CJSU Argeș, în care domnia sa știa despre ceea ce se întâmplă în localitatea Godeni, nu ne-a informat pentru a lua o hotarâre rațională, a amânat trei zile decizii urgente care au putut duce la contaminări succesive, atât ale localnicilor, cât și ale corpului medical câmpulungean, deși eu, la acea vreme, l-am atenționat că nu procedează cum trebuie.

Citiți și: Campanie de vaccinare anti-Covid, eficientă 100% în Argeş. Sorina Honţaru: „Nu am risipit nicio doză până acum”

De ce? Pentru că un medic șef de secție chirurgie cardio-vasculară a ignorat suferința proprie pentru a salva pacienții săi internați în regim de urgență, minimalizindu-și suferința și posibilitatea de a contamina colegii? Deși a fost rugat să se testeze, a rămas în blocul operator pentru a salva vieți. Acestea sunt riscurile în urgențele medicale. Cu toate acestea, sunt de acord cu faptul că medicul a greșit procedând astfel, precum și pentru că nu a dorit să se testeze.

Unde a gresit dna. dr. Honțaru? Cumva că nu este membru PNL? Probabil. În mandatul meu de președinte am colaborat cu patru prefecți. Cu excepția actualului prefect, zilnic sau la două zile discutam cu ceilalți despre problemele administrative. Cu dânsul, nu. De ce? Este temă de partid? Greșește. I-am spus chiar în birou la dânsul că politica noastră trebuie sa fie una singură: politica cetățeanului, și nu politica de partid, mai ales acum când ne luptăm să salvăm vieți omenești. Îl înțeleg că dorește să candideze pentru o funcție importantă la viitoarele alegeri, dar nu se procedează așa.

Sunt curios când își amintește dl. prefect să convoace CJSU, pentru că hotărârile trebuie luate în forul statutar în această perioadă și nicidecum de unul singur sau de câțiva. Îi reamintesc faptul că sunt vicepreședinte al CJSU și citesc din presă hotărârile luate. Și încă ceva: se va trăi și după această perioadă, post COVID. Oare care dintre noi doi universitari, atunci când ne vom întâlni, nu va avea curajul să privească interlocutorul în ochi?

P.S.: Îmi poate spune dl. prefect de ce noul director medical pus astăzi în funcție (n.r. – Gheorghe Frătoaica, de la Spitalul Județean de Urgență Pitești) este în izolare? Cumva că este posibil contaminat de un pacient? Răspunsul este categoric: Da. Pentru că, din surse sigure, am aflat că acesta nu s-a protejat atunci când i-a recoltat proba biologică medicului chirurg cardio-vascular despre care am amintit mai sus”.

Amintim că joi seara prefectul de Argeș a anunțat prima schimbare de management din perioada epidemiei de coronavirus în sistemul medical argeșean: „Doamna Honțaru a fost înlocuită de dl. Alexandru Guiță, începând de astăzi”.

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

New Profesional Consult 570×90