930X122 MAIA

dsp argeș

DSP ARGEŞ, ANUNŢ IMPORTANT CU PRIVIRE LA RISCUL TRANSMITERII TRICHINELOZEI

Având în vedere că în perioada imediat următoare au loc sacrificări tradiţionale de animale, DSP Argeş a transmis un comunicat cu informaţii utile pentru populaţiei:

Citiți și: Controale ,,la sânge” într-un spital din Argeș. Nereguli deosebit de grave

„Trichineloza este o boala transmisa ocazional de la animal la om, produsa de parazitul Trichinella Spiralis, care, in forma adulta, se inmulteste in intestin, iar in forma de larva, se localizeaza in musculatura striata.

Rezervorul natural al infectiei este reprezentat de animalele salbatice, carnivore sau omnivore (mistretul, ursul, lupul, vulpea), precum si rozatoare (sobolanul).

Citiți și: Protest în oraș! Angajații de aici vor salarii mai mari!

Cum se transmite TrichinelozA

In tara noastra, principala sursa de infectie pentru om este PORCUL. Porcul se contamineaza consumand sobolani sau soareci morti.

Omul se imbolnaveste in urma consumului de carne de porc infestata cu Trichinella, atunci cand aceasta carne este insuficient fiarta sau fripta, sau este mancata sub forma de preparate crude, sarate sau afumate.

Ocazional imbolnavirea se poate produce si prin consumul de carne de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), ce poate contine larve vii sau chisturi viabile.

Cum se manifesta Trichineloza

PERIOADA DE INCUBATIE este de 7-14 zile, timp in care parazitul se inmulteste in intestin.

Boala debuteaza cu febra, dureri abdominale, greturi, varsaturi si diaree. Ulterior apar edeme (umflare) ale pleoapelor si buzelor, urticarie, dureri musculare, adinamie, tulburari nervoase si cardiovasculare.

Gravitatea bolii este direct proportionala cu cantitatea de carne infestata ingerata si masivitatea infestarii ei si este influentata de rezistenta organismului.

SEMNE CLINICE GENERALE ca: febra, manifestari alergice, dureri musculare – corespund trecerii Trichinellei din intestin in sange, cu localizarea ulterioara in musculatura, unde formele adulte se transforma in larve si se inchisteaza.

Boala dureaza, in medie, 3-6 saptamani, dar exista si forme severe cu o evolutie de 2-3 luni.

Decesele sunt datorate complicatiilor cardiovasculare (miocardita) si neurologice (encefalita, mielita).

De aceea, prezentarea la medic este obligatorie odata cu aparitia primelor semne de boala.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii omului sunt reprezentati de:

  • consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic;
  • unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca;
  • achizitionarea de carne din alte locuri decat centrele comerciale specializate;
  • taierea clandestina a animalelor.

Cum putem preveni Trichineloza?

Boala poate fi prevenita prin:

  • efectuarea periodica a deratizarii in gospodarii;
  • supravegherea porcilor din gospodarii pentru a nu consuma cadavrele sobolanilor;
  • examinarea obligatorie la microscop (desfasurata in laboratoare sanitar-veterinare autorizate) a carnii de porc inainte de a fi data in consum (inclusiv a celei provenite din gospodariile individuale) si a carnii de animale vanate (mistret, urs);
  • aprovizionarea cu carne de porc din surse autorizate (macelarii, magazine alimentare), care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • renuntarea la obiceiuri culinare riscante: consum de carne si/sau preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic (procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii NU distrug larvele);
  • prelucrarea corecta a carnii de porc (fierbere, frigere), stiind ca larvele de Trichinella Spiralis sunt distruse in minimum 15 minute la o temperatura de peste 75 o
  • distrugerea larvelor din carnea infestata se poate face prin refrigerare rapida la minus 35 grade Celsius, sau congelarea si pastrarea timp de 3 luni la minus 18 grade Celsius”.

(Foto: descriptiv)

555 X 222 CAPRA
eurial 570×90