New Profesional Consult 930 x 122

expozitie

De 1 iunie, expoziție dedicată copiilor și adolescenților la Memorialul Închisoarea Pitești

Marți, 1 iunie 2021, între orele 16:00 – 18:00, pentru prima dată la Memorialul Închisoarea Pitești se va deschide expoziția “În gura marelui URS”, dedicată copiilor și adolescenților.

Citiți și: „Aerul culorilor mele” – expoziție de pictură la Muzeul Golești

Copiii vor putea participa la ateliere de desene, dar și la lansarea cărții cu același nume.

Expoziția și romanul grafic „În gura marelui URS” semnate de ilustratoarea Ana – Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închiși de autoritățile comuniste la penitenciarul de minori Târgșor în timpul “reeducării”.

Citiți și: FOSTA ÎNCHISOARE PITEȘTI POATE FI DIN NOU VIZITATĂ

„În gura marelui URS” este un roman grafic pentru cei mici și cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficțională a 700 de copii care au fost întemnițați între 1949-1951. Povestea este inspirată în mod special din viața lui Ioan Ladea, deținut politic în mai multe perioade din timpul comunismului și pornește de la instaurarea comunismului în România. Ajunși la Închisoarea Târgșor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puși în fața “reeducării”, un proces de obținere de informații și compromitere a lor.

Copii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea și crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveștii, ei descoperă ca nu pot ieși din închisoare decât prin solidaritate și renunțarea la conflict și ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoțiți de un personaj surprinzător și sensibil.

Ilustrațiile din expoziție au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste, altfel complet absent din cărțile de școală, într-un mod sensibil și familiar.
Întreaga familie se poate bucura de expoziție și atelierele de desen, aflând, în același timp, despre comunism, libertate și drepturi fundamentale.
Intrarea este liberă, cu respectarea regulilor sanitare.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Donaris 570×90