930 x122 grota rece

închisoarea pitești

Noutate de ultim moment la Închisoarea Pitești: Se întâmplă mâine

Noutate de ultim moment la Închisoarea Pitești: Se întâmplă mâine

Citiți și: Gigantul Sephora, postare scandaloasă despre Pitești!

Vineri, 23 august 2024 , la ora 14:00 se deschide expoziția „Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste” la Memorialul Închisoarea Pitești.

De Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare publicul larg va avea parte de o întâlnire directă cu persoanele care au fost închise de regimul comunist.

Citiți și: Festivitate solemnă la Închisoarea Pitești

Invitații acestui eveniment sunt Sergiu Rizescu, fost deținut politic ce a trecut prin închisoarea de la Pitești când era student, și Lucian Vasile, istoric și responsabil pentru extraordinarele istorii personale pe care le veți întâlni în expoziție. Expoziția este disponibilă în română și engleză.

Intrarea în expoziție este permisă exclusiv persoanelor peste 12 ani.

Noutate de ultim moment la Închisoarea Pitești: Se întâmplă mâine

Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Argeș.

,,Expoziția <Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste> este un proiect captivant ce aduce în prim-plan istoriile și obiectele autentice ale celor care au trăit experiența detenției politice în închisorile comuniste din România, dar și piese de mobilier și obiecte originale inedite din închisorile comuniste: înscrisuri și scrisori, obiecte personale ale deținuților, fotografii și documente, mașini de scris, uși de celulă, gratii, cătușe, paturi suprapuse, uniforme de deținut din mai multe închisori din România.

În plus, expoziția include povești orale ale supraviețuitorilor, oferind o perspectivă emoționantă și personală asupra experiențelor din închisorile comuniste și propune activități de tur ghidat și ateliere.

Organizată în colaborare cu foști deținuți politici, familii ale victimelor, istorici și profesori, expoziția oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra regimului totalitar și a impactului său asupra individului și societății.

Datorită colaborării cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în ultimul an, echipa Memorialului a reușit să recupereze numeroase obiecte și piese de mobilier vechi din penitenicarele din România pentru a oferi o imagine mai clară a ceea ce însemna un penitenciar politic în dictatură.

Nu în ultimul rând, donațiile de obiecte personale și obiecte lucrate în închisorile comuniste, primite de la foști deținuți și de la familiile acestora, au îmbogățit expoziția și au adus în fața publicului larg frânturi cutremurătoare din viața personală a celor închiși.

Pentru cei peste 18 ani, ziua de 23 august se va încheia cu un spectacol de teatru documentar despre femeile rezistenței anticomuniste și despre urmele comunismului în societatea contemporană, dincolo de granițe geografice.

<Share Location: Rezistența Făgăraș> este un proiect dedicat Eugeniei Comanici și sutelor de femei din Țara Făgărașului care au luptat pentru valorile în care au crezut, chiar dacă asta a însemnat să lupte împotriva unui regim care le-a rescris violent povestea vieții.

La baza piesei de teatru se află povești reale din biografiile lor, fragmente din interviuri de istorie orală, texte din dosare ale Securității.”, se arată în comunicatul de presă.

Spectacolul durează 40 de min. și va fi urmat de o dezbatere.

Locurile sunt limitate și pentru a participa este necesar să completați un formular scurt online, disponibil aici:

https://forms.gle/EkA1RgscEqYVjgSa9

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

Foto: atratur.ro

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90