930 x122 grota rece

cetățean de onoare

Festivitate solemnă la Închisoarea Pitești

Festivitate solemnă la Închisoarea Pitești

Citiți și: Gigantul Sephora, postare scandaloasă despre Pitești!

Astăzi, 11 august, de la ora 10:00, a avut loc festivitatea oficială de decernare a titlului de ,,Cetățean de onoare al municipiului Pitești” domnului Sergiu George Rizescu.

Evenimentul special s-a desfășurat la Memorialul Închisoarea Pitești, în prezența reprezentanților municipalității piteștene și ai presei locale, care au asistat la o lecție de istorie vie, oferită de către supraviețuitorul lungilor ani de detenție politică, Sergiu Rizescu, prin rememorarea unui trecut dureros, cu pacea sufletească a celui care a învins răul, prin suferință și credință.

Citiți și: Pitești. Se întâmplă la Închisoarea Pitești!

Festivitate solemnă la Închisoarea Pitești

Edilul Piteștiului, Cristian Gentea, a înmânat domnului Sergiu Rizescu, din partea municipalității, placheta de „Cetățean de onoare al municipiului Pitești” și a vorbit despre asumarea istoriei recente a orașului, atât prin respectul acordat supraviețuitorilor unor vremuri întunecate, cât și prin conservarea clădirilor și a monumentelor istorice care vor reprezenta, pentru generațiile actuale și viitoare, o permanentă rememorare a adevărului și o lecție de istorie neprețuită:

„Domnului Sergiu George Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, i se cuvenea recunoașterea meritelor sale din partea municipalității, prin acordarea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Pitești!

Un bărbat remarcabil prin verticalitate, dovedită prin experiențele personale dificile, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România este un exemplu pentru toate generațiile!

În 20 iulie 2023, la o săptămână de la aniversarea venerabilei vârste de 91 de ani, Sergiu George Rizescu a intrat în galeria piteștenilor de onoare prin Hotărâre de Consiliu Local.

Festivitate solemnă la Închisoarea Pitești

Experimentul Pitești rămâne, în istorie, una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului și reeducare prin tortură din blocul de est.

Majoritatea deținuților supuși experimentului erau studenți de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar și membri ai fostelor partide politice.

Generațiile noastre trebuie să își asume istoria cu toate cele nedorite, nejustificate, abominabile, iar Închisoarea Pitești face parte din trecutul acestei națiuni și al acestei comunități.

Consider că atât atribuirea titlului de Cetățean de Onoare domnului Rizescu, cât și achiziționarea celularului de la fosta închisoare sunt dovezi că facem acest gest de asumare a istoriei și de condamnare a crimelor comunismului, nu prin uitare, ci prin prezentarea adevărului.

În numele municipalității, Consiliului Local, îl felicităm și îi mulțumim pentru lecția de demnitate, în primul rând, și pentru activitatea personală de generare de evenimente, literare, istorice, memorialistice despre fosta Închisoare de la Pitești.”, transmite Cristian Gentea

Arestat la 20 de ani!

Sergiu-Grigore Rizescu, născut în 1932, absolvent al Liceului „I.C. Brătianu” din Pitești, este arestat, la vârsta de 20 de ani, și condamnat la 5 ani de închisoare, pentru activitate desfășurată împotriva regimului comunist, fiind încarcerat la teribila Închisoare Pitești.

După încheierea perioadei de teroare a regimului comunist din anii ’50 , Sergiu Rizescu reușește să se înscrie la cursurile facultății și, la vârsta de 38 de ani, în 1970, devine absolvent al Facultății de Medicină Veterinară București, profesând ca specialist între anii 1970 și 1992, în marea majoritate a timpului în Pitești sau județul Argeș.

Membru P.N.Ț.C.D. Argeș, din 1990, înființează, alături de alți foști deținuți politici, filiala Argeș a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Activ în viața politică și culturală românească, Sergiu Rizescu a fost ales, între anii 1991 și 2000, președinte al Convenției Democrate Argeș, fiind consilier județean și, ulterior, deputat de Argeș, ca reprezentant al P.N.Ț.C.D.

Deloc de neglijat în activitatea deputatului Sergiu Rizescu sunt luările de cuvânt în plenul Camerei Deputaților și, mai ales, numărul foarte mare de interpelări și întrebări pe adresa Guvernului, pe probleme concrete, punctuale, marea majoritate legate de Argeș.

Festivitate solemnă la Închisoarea Pitești

Își continuă activitatea ca președinte al A.F.D.P.R. Argeș, din 2013 este vicepreședinte, iar în 2021 este ales președinte.

Din 2001, Sergiu Rizescu, prin A.F.D.P.R., este principalul susținător al Fundaţiei Culturale „Memoria” – Filiala Argeş (condusă de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa) în organizarea Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” de la Pitești.

În 20.06.2018, este decorat de Președintele României cu Ordinul „Pentru Merit în Grad de Mare Cavaler”.

Pentru întreaga viață și activitate, domnul Sergiu George Rizescu merită respectul nostru ca cetățean al municipiului Pitești și al României.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90