EcoMoto 930×122

maria cristina letu

Drepturile părintelui salariat la întoarcerea din concediul de creștere a copilului

Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de indemnizație lunară.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

În prezent, indemnizația lunară este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Cuantumul minim al acesteia nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim nu poate depăși 8.500 de lei.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

După împlinirea de către copil a vârstei de un an, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului, au dreptul, la cerere, la concediu fără plată, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, iar perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatorul.

Salariatul poate să întrerupă concediul și să revină la serviciu iar

Salariatul are posibilitatea să întrerupă concediul și să revină la serviciu iar, în perioada în care ar avea dreptul să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului și indemnizația lunară aferentă, obține stimulent de inserție lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

Dreptul salariatului la concediu pentru creșterea copilului dă naștere și altor drepturi si obligații în sarcina parților la contractul individual de muncă, cum ar fi:

– dreptul salariatului de a întrerupe concediul și de a reveni la serviciu,

– interdicția angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă în cazul salariaților care se află în concediu pentru creșterea copilului (interdicția nu este aplicabilă în situația concedierilor intervenite ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului)  precum și prelungirea acestei interdicții timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatului în unitate.

Dacă postul pe care era angajat beneficiarul concediului pentru creșterea copilului s-a desființat, la întoarcere, angajatorul e obligat să ofere un alt post, dar, dacă nu există această posibilitate sau salariatul nu acceptă ofertele sale, îi poate da un preaviz de concediere de 20 de zile lucrătoare, în care să caute un alt loc de muncă.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90