pizzeria sapori  930 122

teatrul alexandru davila

Eveniment memorabil la Teatrul ”Alexandru Davila”

Eveniment memorabil la Teatrul ”Alexandru Davila”.

Citiți și: Parisul se mută la Pitești: Un spectacol cum n-ați mai văzut

Un eveniment deosebit a avut loc astăzi, 12 februarie, la Teatrul ”Alexandru Davila”. Instituția a sărbătorit 162 de ani de la nașterea dramaturgului Alexandru Davila.

Cu această ocazie, Teatrul ”Alexandru Davila” și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Argeș, au organizat un simpozion.

Citiți și: Pitești. Surpriză uriașă pentru copii în Centru, de Moș Nicolae! Nu rata!

La eveniment au participat Iustin Dejanu, managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Cristina Boțoghină, șef al Secției de Istorie și Pedagogie din cadrul Muzeului Golești, Camelia Călin, cercetător științific în cadrul aceleiași instituții de cultură, elevi de la Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre ,,Basarab I” din Pitești, însoțiți de Marian Burcea, plutonier adjutant principal, precum și cadre didactice de la prestigioase unități de învățământ din Pitești.

Atât Camelia Călin, cât și Cristina Boțoghină au prezentat cele mai importante aspecte din viața și opera cunoscutului om de cultură.

Videoproiecțiile au cuprins nu doar informații valoroase, ci și fotografii de colecție cu obiecte personale ale familiei Davila, care, în prezent, se află în patrimoniul Muzeului Golești.

Despre dramaturgul Alexandru Davila

Descendent al nobilei familii Golescu, Alexandru Davila a fost cel mai mare dintre cei patru copii ai doctorului Carol Davila și al Anicăi Racoviță.

Și-a petrecut copilăria în locul natal, la conacul Golești, acolo unde a făcut și primii ani de școală. Ulterior și-a continuat studiile la București.

În anul 1874, tânărul Davila a fost trimis de tatăl său la studii în Franța. Parisul îi deschide orizontul către artă și, acolo, Alexandru Davila își petrece timpul frecventând cercurile literare și artistice, teatrele, cunoscând personalități din elita culturală pariziană.

De la Paris se întoarce fără diploma de studii, dar cu un bogat bagaj artistic. Va fi o perioadă scurtă diplomat și funcționar public, calități la care preferă să renunțe

în favoarea unei activități artistice. Publică poeme și, ulterior, se dedică scrierilor în proză formate din minischițe, unele cu caracter anecdotic, dar și autobiografic, care au fost reunite în trei volume, sub titlul „Din torsul zilelor”, publicat în ultima perioadă a vieții sale.

La 29 ianuarie 1905, ministrul Take Ionescu a semnat decretul de numire a lui Alexandru Davila în funcția de director al Teatrului Național din București.

Din această funcție, Alexandru Davila va reforma activitatea artistică și va orienta repertoriul către piese din dramaturgia națională clasică. De asemenea, a contribuit la ascensiunea în teatrul românesc a multor actori.

„Vlaicu-Vodă”, dramatică fundamentală a lui Alexandru Davila

Teatrul Național București este și cel pe a cărui scenă va avea loc, în anul 1902, premiera spectacolului „Vlaicu-Vodă”, opera dramatică fundamentală a lui Alexandru Davila.

De-a lungul anilor, acest spectacol a avut parte de distribuții celebre și s-a bucurat de un real succes la public.

Pe scena teatrului piteștean, spectacolul „Vlaicu-Vodă” a avut premiera în anul 1958, în regia lui George Vraca, și în anul 1998, în regia lui Matei Varodi.

Dincolo de spectacolele de teatru, a fost realizat și un film (de către Televiziunea Română), din care reprezentanții Muzeului Golești au prezentat invitaților câteva fragmente.

Alexandru Davila a decedat la 19 octombrie 1929 la Spitalul Militar din București.

Prin activitatea sa artistică a rămas însă cunoscut ca un important dramaturg, director de teatru, poet, prozator și lingvist român.

Foto principal: Arhivă

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA