Donaris 930 x 122

DNSC

Fraude pe Facebook!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC îi atenționează pe români cu privire la pericolul care există pe rețelele de socializare. Este vorba despre tentativele de fraude propagate prin postări sponsorizate pe Facebook.

Citiți și: S-a sfârșit lumea: A căzut Facebook!

Cele mai multe dintre acestea promovează ideea unei false oportunități de investiție.

Atacatorii se folosesc și de imaginea unor persoane publice, spre exemplu Ion Țiriac, ori de imaginea unor publicații media cunoscute (Libertatea, Știrile Pro TV sau Antena 3) pentru mai multă credibilitate.

Citiți și: O mare bancă își avertizează clienții. ”E tentativă de fraudă!”

Scopul final al acestora este acelea de a-l convinge pe utilizator să-și furnizeze datele personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei.

Victimele care le cad în plasă pot rămâne chiar și fără bani în cont.

DNSC transmite:

„Atenție la postările sponsorizate de pe Facebook! Unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă.

Mai jos aveți exemplul unei pagini care aparține unui magazin de biciclete care promovează un articol fals care are ca scop principal promovarea unei false oportunități de investiție, care ar fi fost recomandată de Ion Țiriac și alte persoane publice.

Articolul folosește identitatea vizuală Libertatea, Știrile Pro TV sau Antena 3.

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către acest articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt.

Recomandări:

– Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

– Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire

– Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

– Atenție la corectitudinea gramaticală și la exprimarea textului în limba română.

De multe ori atacatorii folosesc instrumente automate de traducere, care vor genera un text ciudat în exprimare și plin de greșeli.

– Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

–  În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca.

Dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.

– Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).”

Foto principal: descriptiv/ Sursă: b1tv.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90