- Publicat de: Cristina Stancu
- 10-06-2020, ora 17:59
- Știri
INDIGNAREA UNEI ELEVE DE LA „ODOBESCU” DUPĂ SCHIMBAREA REGULILOR ADMITERII LA ACADEMIILE MILITARE
Un recent anunț referitor la planul de școlarizare în instituțiile de învățământ militar pentru anul universitar/școlar 2020-2021 – studii universitare de licență alocate Ministerului Apărării Naționale – a trezit un val de nemulțumiri în rândul viitorilor candidați care nu sunt absolvenți ai liceelor militare.
Citiți și: Argeș: Visezi să lucrezi în instituții de forță? Se fac înscrieriMotivul indignărilor în lanț este legat de faptul că din totalul de 773 de locuri la academiile militare, 501 au fost repartizate absolvenților colegiilor militare. Asta înseamnă că absolvenții din liceele „civile” candidează pe un total de 216 locuri.
Printre cei nemulțumiți se numără și o elevă eminentă a Colegiului Național Alexandru Odobescu din Pitești.
Citiți și: Caz șocant! Găsit mort într-o unitate militară„Practic, un absolvent al unui liceu militar are șansa de a intra la o academie militară chiar dacă va avea o medie mai mică decât a unui absolvent de liceu <<civil>>. Mi se pare nedrept, chiar discriminatoriu, aș putea spune, mai ales că acest lucru a fost anunțat recent, pe ultima sută de metri. Dacă se anunța din timp această repartizare a locurilor către colegiile militare, poate ne-am fi orientat și noi, tot din timp, către alte facultăți. În plus, este posibil ca absolvenții liceelor militare să fi știut cu ceva timp înaintea celorlalți că admiterea se va face în baza mediei de la Bacalaureat”, a declarat, pentru ePitesti.ro, sub protecția anonimatului, eleva C.N. Alexandru Odobescu din Pitești.
„Unde este meritocrația?”
Ca ea sunt alte sute de absolvenți de licee „civile”, care se consideră nedreptățiți.
„Cei ce au urmat un liceu militar nu au greșit cu nimic. Personal, le urez baftă, dar am o problemă când se încalcă drepturile mele de cetățean român.
Unde este meritocrația?”, scrie un alt absolvent pe unul dintre grupurile de recrutare de pe Facebook.
„Dacă nu poți să înghiți niște nedreptăți, cum te aștepți să faci o academie militară?”
Pe același grup sunt exprimate însă și opinii „pro” cu privire la această „rezervare” a majorității locurilor la academii pentru absolvenții liceelor militare.
„Această repartiţie nu cumva promovează discriminarea?”
De la anunțarea veștii, în mediul online circulă o scrisoare deschisă a celor care provin din liceele civile, scrisoare care a fost transmisă și redacției ePitesti.ro și pe care o redăm, aproape integral, mai jos:
„(…) Un mare procentaj din locurile scoase la concursul de admitere în Academii, îi este rezervat generaţiei 2016-2020 a liceelor militare. Mai exact, din 148 de locuri scoase la concurs de Academia Tehnică Militară (ATM), 76 le sunt rezervate absolvenţilor de licee militare, 72 – civililor; Academia Forţelor Terestre – Sibiu (AFT) => dintr-un total de 294 de locuri, 244 sunt pentru absolvenţii liceelor militare, 50 pentru civili ; Academia Forţelor Aeriene – Braşov (AFA)=> dintr-un total de 170 de locuri, 111 sunt pentru absolvenţii liceelor militare, 59 pentru civili ; Academia Navală – Constanţa=> dintr-un total de 98 de locuri, 70 sunt pentru absolvenţii liceelor militare, 28 pentru civili.
Întrebarea noastră – a civililor – este: această repartiţie nu cumva promovează discriminarea?
Iată că o astfel de împrejurare o întâlnim şi la MAPN !!!
Înţelegem faptul că statul a susţinut aceşti elevi ai liceelor militare timp de 4 ani, înţelegem că elevii au depus un efort spre a putea intra în sistem acum 4 ani, înţelegem până şi faptul că în aceşti ani de liceu există posibilitatea ca ei să fii depus un efort poate mai mare decât au depus elevi ai liceelor civile, dar şi voi trebuie să înţelegeţi că civilii, în aceste momente, depun un efort colosal spre a putea ajunge acolo unde îşi doresc !!! Ne-am pregătit intens pentru a putea susţine o admitere ECHITABILĂ, o admitere cu şanse egale pentru toţi candidaţii – fie ei civili sau absolvenţi ai liceelor militare.
De la bani „aruncaţi” pe meditaţii, la timp pierdut şi irecuperabil – timp în care civilii se puteau pregătii şi pentru alte facultăţi (mai ales în cazul celor care au ales să rămână un an acasă tocmai ca să se poata pregăti mai bine faţă de anul trecut) – dar şi energie.
Nu este vina nimănui că suntem, în continuare, într-o situaţie „mai delicată” (din cauza răspândirii noului virus), dar cred că se puteau găsi soluţii decente astfel încât ADMITEREA şi PROBELE să fie susţinute ÎN MOD EGAL. Nu vrem să numim situaţia în care ne aflăm, începând cu ziua de azi, o bătaie de joc, o lipsă de respect, dar vrem ca o dată cu această postare să deschidem ochii şi celor care nu ştiu, că sunt foarte mulţi tineri care-şi doresc să lupte pentru România, iar din această cauză nu trebuie promovată DISCRIMINAREA. Este, într-adevăr, o lovitură pe care ne-aţi oferit-o într-un moment extrem de neaşteptat.
Vă doriţi ca şi elevii buni civili să se lase de învăţat şi să răspândească, în continuare, ideea de <<hai să mergem în afară că România n-are ce să ne ofere>>? Asta vreţi? Asta vom face. Vă lăsăm să faceţi bine statului aşa cum stiţi voi, iar între timp, orice formă de educaţie socială se va disipa !
Sistemul în care organizarea este un factor principal duce lipsă – chiar acum – de aşa ceva. Apropo… societatea românească presupune că drumul militar, Academia Militară, este o facultate serioasă, punctuală, dar, în realitate, este ultima facultate care nu şi-a anunţat oficial metodologia. În mai puţin de o lună, absolvenţii generaţiei 2020 vor susţine unul dintre cele mai importante examene din viaţa lor, BACUL , iar printre aceştia există nenorocoşii care nu vor şti să răspundă la întrebarea „voi cum intraţi la Academie – pe dosar sau examen susţinut/admitere – şi câte locuri sunt acolo?”
(…) Mai mult sau mai puţin de 75% dintre studenţii Academiei AFT (intraţi anul trecut – 2019) sunt CIVILI! Măcar dacă statul investeşte în aceşti elevi, să se dovedească că sunt mai buni decât un civil şi să ni se acode, astfel, un procentaj de 50-50 în ceea ce priveşte rezervarea locurilor în Academii.
Un aspect care trebuie punctat (!!!) … NU se schimbă regulile „jocului” atunci când zarurile au fost deja aruncate. SE GĂSESC SOLUŢII !
Nu vrem să se înţeleagă că suntem invidioşi pe elevii din sistemul militar sau că nu merită respect pentru faptul că şi-au petrecut deja 4 ani astfel (că au făcut sacrificii), dar vrem să ştie şi ei că etic ar fi să concurăm pentru acel loc din Academie ca de la egal la egal.
Ne-am dori să vă puneţi în locul nostru şi să simţiţi frustrarea, supărarea şi slăbiciunea pe care o simţim şi noi ACUM!„.
(Foto descriptiv: FB Recrutare MApN)