New Profesional Consult 930 x 122

maria cristina letu

Vrei să faci afaceri? Ce pași ai de urmat

Pașii pe care trebuie sâ îi urmezi pentru a înființa o firmă

Citiți și: Cum recuperăm actele de stare civilă pierdute?

Prima etapa pentru a putea avea o afacere de succes este să înființezi o societate comercială si cea mai simplă formă legală de business este societatea cu raspundere limitată.

PASUL NR. 1

Primul pas pe care trebuie să il parcurgi este acela de a alege obiectul de activitate, domeniu de activitate, precum si obiecte secundare potrivit codului CAEN.

Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari

Ulterior se face rezervarea denumirii societății prin completarea unei cereri de verificare, pe care o găsești pe site-ul Oficiului National al Registrului Comerțului, cu trei variante de nume, în ordinea preferințelor,care vor fi verificate de autorități, apoi iți vor comunica daca numele ales este disponibil.

Dupa alegerea denumirii societății, va trebui stabilit sediul social al acesteia iar dovada se face cu actul de proprietate al imobilului, fie cu un contract de închiriere sediu.

La înmatricularea societăţii se va prezenta la sediul oficiului registrului comerţului documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social.

După înregistrarea în registrul comerţului, oficiul registrului comerţului transmite documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social.

Asociații societății cu răspundere limitată trebuie să alegă administratorul sau administratorii care pot să fie inclusiv persoane din exterior și care se vor ocupa cu gestiunea activității firmei,vor asigura respectarea procedurilor și normelor legale, vor aproba situația financiară anuală, vor depune declarațiile fiscale și vor achita dividende asociaților.

Orice societate de tip SRL poate avea un singur cod CAEN principal care indică activitatea de bază însă pe lângă acesta, poate avea un numar nelimitat de coduri secundare.

Actul constitutiv este cel mai important document necesar pentru inființarea unei  SRL. care trebuie să cuprindă datele de identificare ale asociaților , rolul deținut de aceștia și informații despre sediul social.

PASUL 2

Pasul urmator constă în deschiderea unui cont bancar si depunerea capitalului social al SRL-ului.

Conform legii, pentru constituirea unei societati cu raspundere limitata,valoarea capitalului social la data de 19 martie 2021 este de minim 1 lei, redus de la 200 de lei (cum a fost în anii trecuti).

Asociatul unic sau asociații, administratorul sau administratorii, precum și cenzorul (dacă este cazul) trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, din care să reiasă ca îndeplinesc condițiile legale pentru a deține funcții în cadrul SRL-ului.

Toate aceste acte de depun la sediul ONRC (personal, prin poștă sau email cu semnătură electronică) și în  cateva zile se va elibera certificatul de înregistrare, respectiv certificatul constatator cu valabilitate limitată, și vei putea începe desfășurarea activității.

În termen de 15 zile, de la data înregistrării societății,reprezentantii acesteia  se vor prezenta  la sediul ANAF din raza teritorială a sediului societății în vederea înregistrării  fiscale a acesteia.

 

 

 

 

 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3