Donaris 930 x 122

aurica cocaina

DNA PITEȘTI „LOVEȘTE” IAR! AVOCATUL COCAINĂ, REȚINUT!

DNA Pitești l-a reținut pentru 24 de ore pe avocatul argeșean Aurică Cocaină. Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva acestuia sub acuzația de trafic de influență. Printr-un comunicat de presă DNA oferă detalii în acest caz.

Citiți și: DNA, oficial despre acuzațiile ce i se aduc unui cunoscut avocat din Pitești

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a următorilor: COCAINĂ AURICĂ, avocat în cadrul Baroului Argeş, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, și POPESCU CONSTANTIN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. (…) În prima jumătate a anului 2010 inculpatul Cocaină Aurică, avocat în cadrul Baroului Argeş, i-a pretins unei persoane, direct sau prin intermediar, în repetate rânduri, suma de 50.000 de euro, lăsând să se înţeleagă că va interveni pe lângă unii magistraţi judecători astfel încât persoana respectivă, judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni (în stare de recidivă postcondamnatorie), să fie pusă în libertate. La data de 24.10.2010 inculpatul Cocaină Aurică a primit, prin intermediul inculpatului Popescu Constantin, de la o rudă a persoanei aflată în stare de arest preventiv suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii din cadrul Tribunalului Argeș în vederea punerii în libertate a persoanei respective.

(…) În contextul în care îi acorda asistenţă juridică unui inculpat judecat în stare de arest preventiv pentru mai multe infracţiuni, între care furt calificat şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni în stare de recidivă postcondamnatorie, avocatul Cocaină Aurică a afirmat că îi cunoaşte pe judecători şi poate interveni la aceştia pentru ca respectivul inculpat să fie pus în libertate, pretinzându-i în schimb suma de 50.000 de euro. În perioada următoare una dintre rudele persoanei arestate a venit în Piteşti și s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin, care a asigurat-o şi i-a întărit convingerea că avocatul Cocaină Aurică cunoaşte un magistrat de la Tribunalul Argeş şi poate să rezolve punerea în libertate a soţului acesteia. În contextul aceloraşi discuţii şi avocatul Cocaină Aurică a dat asigurări că are cunoştinţe în rândul magistraţilor de la Tribunalul Argeş şi poate interveni pentru punerea în libertate a soţului femeii respective. Totodată, avocatul Cocaină Aurică i-a pretins acesteia suma de 50.000 de euro pentru aceste demersuri, însă femeia i-a spus că este o sumă foarte mare de bani şi nu o are. În paralel, în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, prin încheierile din datele de 11.05.2010 şi 1.07.2010, s-a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive, fiind menţinută măsura arestării preventive faţă de clientul avocatului Cocaină Aurică. Împotriva încheierilor Judecătoriei Curtea de Argeş au declarat recurs mai mulţi inculpaţi, printre care şi persoana asistată de avocatul Cocaină Aurică. Recursurile au fost respinse de Tribunalul Argeş.

Citiți și: Pitești/Video. Ce se întâmplă cu edilul din Mioveni! Acesta a părăsit sediul DNA

În perioada următoare, întrucât continua cercetarea judecătorească, avocatul Cocaină Aurică a reiterat pretinderea sumei de 50.000 de euro, asigurând-o pe soţia inculpatului că poate interveni la magistratul pe care îl cunoştea el la Tribunalul Argeş, suma de bani, conform solicitării avocatului Cocaină Aurică, urmând a fi remisă înaintea judecării recursului şi prin intermediul inculpatului Popescu Constantin. Pe parcursul cercetării judecătoreşti în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, având în vedere dispoziţiile procedural penale în vigoare în acel moment cu privire la intervalul de timp la care instanţa de judecată verifica legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive, prin încheierea din data de 26.08.2010 s-a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive printre alţii faţă de inculpat, fiind menţinută starea de arest preventiv până la următoarea verificare (în termen de 60 de zile).

Împotriva încheierii instanţei de fond s-a declarat recurs. În aceste împrejurări în dimineaţa zilei de 30.08.2010, când Tribunalul Argeş judeca recursul, soţia inculpatului a venit în Piteşti şi în discuţia purtată cu avocatul Cocaină Aurică, înaintea şedinţei de judecată, acesta din urmă a întrebat-o dacă are suma de 50.000 de euro pretinsă anterior, întrucât din completul de judecată investit cu judecarea căii de atac făcea parte magistratul cunoscut de el şi astfel putea să obţină punerea în libertate a inculpatului. Femeia i-a spus că îi va da cei 50.000 de euro după şedinţa de judecată, respectiv după punerea în libertate a soţului. La acea dată, însă, Tribunalul Argeş a respins recursul şi a decis menţinerea stării de arest. Cu ocazia următoarei verificări a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive în cadrul judecării dosarului, prin încheierea din data de 21.10.2010 Judecătoria Curtea de Argeş a menţinut starea de arest printre alţii şi faţă de inculpatul asistat de Cocaină Aurică.

Împotriva încheierii instanţei de fond din data de 21.10.2010 s-a declarat recurs. La data de 23.10.2010 soţia şi fiul inculpatului arestat s-au deplasat la Bucureşti cu cele două autovehicule ale familiei pentru a obţine, în schimbul acestora, un împrumut de 50.000 de euro. După obţinerea sumei de 50.000 de euro împrumut, în dimineaţa zilei de 24.10.2010 fiul inculpatului s-a deplasat în municipiul Piteşti, unde, conform celor stabilite anterior, s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin, căruia i-a remis suma de 50.000 de euro, acesta din urmă asigurându-l că problema este rezolvată. Într-adevăr, prin decizia penală din 26.10.2010 pronunţată de Tribunalul Argeş instanţa de judecată a admis recursul declarat de inculpatul asistat de Cocaină Aurică şi s-a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, dispunându-se punerea de îndată în libertate a acestuia. Prin aceeaşi decizie recursurile declarate de ceilalţi inculpaţi din dosar au fost respinse ca nefondate. Prin sentinţa penală din 16.05.2011 pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş în acelaşi dosar, rămasă definitivă la 21.12.2011, inculpatul asistat de avocatul Cocaină Aurică a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, rezultantă de 14 ani închisoare, fiind dedusă perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 18.09.2009 până la 26.10.2010.

Celor două persoane, Cocaină Aurică şi Popescu Constantin, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de inculpat şi acuzaţiile (…). La data de 21 mai 2014 (n.r. – astăzi) Cocaină Aurică și Popescu Constantin urmează a fi prezentaţi la Curtea de Apel Piteşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”, se arată în comunicatul de presă.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90