EcoMoto 930×122

permis de conducere

Permis de conducere de la 17 ani: Obligația crucială care schimbă totul

Permis de conducere de la 17 ani: Obligația crucială

Citiți și: Șoferi obligați să-și schimbe permisul la 2 ani! Valabil în toată țara

În România, vârsta la care tinerii își pot obține permisul auto va scădea.

Asta prevede un nou proiect de lege adoptat de Senat.

Citiți și: Schimbări majore în Codul Rutier! Se anulează permisul acestor șoferi

Astfel, adolescenții de 17 ani vor putea să obțină permisul de conducere.

Însă cu o condiție esențială, anunță Antena 3 CNN.

Senatul a adoptat în data de 27 mai 2024 un nou proiect de lege.

Acesta modifică condițiile de obținere a permisului de conducere pentru tinerii din România.

Până acum, adolescenții care împliniseră 16 ani puteau obține permisul pentru categoria B1, care le permitea să conducă autoturisme cu o putere maximă de 20 de cai putere.

Principala schimbare constă în faptul că tinerii de 17 ani vor putea obține permisul pentru categoriile B și BE, însă doar dacă sunt însoțiți de un adult. Proiectul de lege stipulează că:

„Minorul care a împlinit vârsta de 17 ani, care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE, până la împlinirea vârstei de 18 ani, poate conduce autovehiculul numai dacă este însoţit de o persoană care deţine un permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE, obţinut cu cel puţin 10 ani anterior momentului obţinerii permisului de conducere de către minor.”

Prin introducerea acestei măsuri, se intenționează creșterea experienței tinerilor șoferi și capacitatea acestora de a gestiona pericolele din trafic.

Permis de conducere de la 17 ani: Obligația crucială

Proiectul de lege prevede, de asemenea, revenirea la condiția ca pentru permisele din categoriile C și CE să fie necesară o experiență de un an în conducerea autovehiculelor din categoriile B și BE.

Specialiștii consideră că această experiență va fi benefică pentru tinerii șoferi, doar dacă adulții însoțitori sunt suficient de bine pregătiți.

În cazul în care tinerii șoferi încalcă regulile de circulație, adulții însoțitori vor fi trași la răspundere în egală măsură.

Proiectul de lege prevede și testarea adulților pentru consumul de alcool și substanțe interzise, chiar dacă aceștia se află pe scaunul din dreapta.

Este important de menționat că proiectul de lege va intra în vigoare doar după promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial al României.

Până atunci, adolescenții și familiile lor vor trebui să aștepte finalizarea acestui proces legislativ.

Foto: Descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Un comentariu

  • Popa Pavel spune:

    persoana insotitoare sa fie ruda grad 1 sau 2 si masina sa fie dotata cu limitator de viteza maxim 90 km/ ora indiferent de caii putere timp de cel putin un an.Daca se incalca prevederile legale sa fie anulat permisu si cel puțin 10 ani să nu poată obtine un alt permis.Prevederea cu limitator de viteza timp de un an sa fie introdusa pentru toti incepatorii inclusiv prevederea anularii dacă nu se respectă pervederea sau se modifica limitatoru.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pizza Sapori Italia 570 90