- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 28-05-2024, ora 12:05
- Știri, Știri
Permis de conducere de la 17 ani: Obligația crucială care schimbă totul
Permis de conducere de la 17 ani: Obligația crucială
Citiți și: Noutăți în sistemul rutier: Ce se pregătește?În România, vârsta la care tinerii își pot obține permisul auto va scădea.
Asta prevede un nou proiect de lege adoptat de Senat.
Citiți și: Atenție, șoferi! Noile proceduri pentru recuperarea permisuluiAstfel, adolescenții de 17 ani vor putea să obțină permisul de conducere.
Însă cu o condiție esențială, anunță Antena 3 CNN.
Senatul a adoptat în data de 27 mai 2024 un nou proiect de lege.
Acesta modifică condițiile de obținere a permisului de conducere pentru tinerii din România.
Până acum, adolescenții care împliniseră 16 ani puteau obține permisul pentru categoria B1, care le permitea să conducă autoturisme cu o putere maximă de 20 de cai putere.
Principala schimbare constă în faptul că tinerii de 17 ani vor putea obține permisul pentru categoriile B și BE, însă doar dacă sunt însoțiți de un adult. Proiectul de lege stipulează că:
„Minorul care a împlinit vârsta de 17 ani, care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE, până la împlinirea vârstei de 18 ani, poate conduce autovehiculul numai dacă este însoţit de o persoană care deţine un permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE, obţinut cu cel puţin 10 ani anterior momentului obţinerii permisului de conducere de către minor.”
Prin introducerea acestei măsuri, se intenționează creșterea experienței tinerilor șoferi și capacitatea acestora de a gestiona pericolele din trafic.
Permis de conducere de la 17 ani: Obligația crucială
Proiectul de lege prevede, de asemenea, revenirea la condiția ca pentru permisele din categoriile C și CE să fie necesară o experiență de un an în conducerea autovehiculelor din categoriile B și BE.
Specialiștii consideră că această experiență va fi benefică pentru tinerii șoferi, doar dacă adulții însoțitori sunt suficient de bine pregătiți.
În cazul în care tinerii șoferi încalcă regulile de circulație, adulții însoțitori vor fi trași la răspundere în egală măsură.
Proiectul de lege prevede și testarea adulților pentru consumul de alcool și substanțe interzise, chiar dacă aceștia se află pe scaunul din dreapta.
Este important de menționat că proiectul de lege va intra în vigoare doar după promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial al României.
Până atunci, adolescenții și familiile lor vor trebui să aștepte finalizarea acestui proces legislativ.
Foto: Descriptiv