- Publicat de: ePitești
- 9-02-2016, ora 11:47
- Politic
ROMÂNII L-AR VREA PREȘEDINTE PE VLAD ȚEPEȘ
CSCI face o cercetare inedită: verifică pe cine ar vota românii dintre domnitori dacă aceștia ar trăi azi și ar candida la alegerile prezidențiale. Evident, este o situație ipotetică, în care se testează profilul dezirabil de președinte pe care românii și l-au format. Echipa Infopolitic își asumă eventualele erori, însă exercițiul de imaginație este relevant și în legătură cu imaginea pe care românii o au cu privire la președintele ideal.
Citiți și: Mentalitatea periculoasă a românilor care ridică semne de întrebare despre comportamentul la volanCâștigătorul unor alegeri prezidențiale ipotetice la care ar participa lideri istorici ar fi Vlad Țepeș, care domină clar clasamentul. Nu mai puțin de 35% dintre români l-ar alege pe Vlad Țepeș, prin comparație cu 21% care l-ar vota pe Cuza, 18% care l-ar vota pe Ștefan cel Mare și 9% care l-ar vota pe Mihai Viteazu. După aceștia în top se mai află, în ordine descrescătoare, Constantin Brâncoveanu, Decebal și Tudor Vladimirescu.
Citiți și: Schimbare radicală: Pensionarii trebuie să știe acest lucruFemei versus bărbați
Remarcăm faptul că Vlad Țepeș este câștigător printre alegătorii de toate vârstele, dar și în bătălia sexelor, acolo unde este preferat atât de bărbați, cât și de femei, chiar dacă Alexandru Ioan Cuza pare să aibă mai mult succes în rândul doamnelor și domnișoarelor decât în cel al bărbaților.
Stânga versus Dreapta
Despre o surpriză putem vorbi, la prima vedere, atunci când ne uitam la scorul pe care Mihai Viteazu îl obține în rândul votanților de partide și vedem că alegătorii UDMR i-ar acorda acestuia votul mai mult decât cei ai Stângii sau Dreptei românești.
Metodologie și eșantion
-Populația adultă, neinstituționalizată, folosind metoda CATI. Întrebări legate de subiecte diverse.
-Eșantion: 1.096 de interviuri.
-Eșantion multistadial cluster, cu selecția probabilistică a persoanelor.
-Eșantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 și recensământului populației din 2002. Eroare tolerată: 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.
-Național.
-1-4 februarie 2016. (Sursă: CSCI)