930×122 CAPRA 5

colegiul economic maria teiuleanu

Proiect de anvergură. Profesori şi specialişti din 5 ţări, la Colegiul „Maria Teiuleanu” din Piteşti

Aşa cum v-am informat, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” din Piteşti s-a implicat într-un proiect multinaţional care a fost posibil printr-un program de finanţare Erasmus+ al Uniunii Europene.

Citiți și: Elevi și profesori de la „Maria Teiuleanu”, experiență inedită în Portugalia

Proiectul, denumit „Yolo but Mollo (You Only Live Once – trăieşti o singură viaţă)„, a debutat astăzi, fiind coordonat la noi de către prof. Lavinia Iancu. Iată întreaga echipă implicată în proiect.

 

Citiți și: Pitești. Colegiul Economic în doliu. A murit profesoara Raluca Soroceanu

 

Denumirea YOLO vine de la  You Only Live Once, iar „Mollo” este un termen franţuzesc care se traduce prin a fi liniştit, precaut, cumpătat. Astăzi, ineditul proiect a debutat cu prezenţa mai multor profesori şi membri ai unor ONG-uri internaţionale: Cehia, Turcia, Italia, Macedonia, Martinica franceză.

Prof. Lavinia Iancu (foto) ne-a furnizat o serie de informaţii cu privire la cum se va derula proiectul.

 

 

„Este prima reuniune multinaţională din cadrul proiectului. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin programul sectorial Erasmus+. Este un proiect de parteneriate strategice între şcoli şi ONG-uri, suntem şase parteneri. Acesta a început în 2020, dar din cauza pandemiei nu s-a putut face la acel moment. Abia acum am reuşit să ne vedem.

Sunt prezenţi profesori şi membri ai unor ONG-uri din Cehia, Turcia şi Macedonia. Astăzi au vizitat şcoala, le-am prezentat dansuri tradiţionale şi costume, iar acum lucrăm strict pe proiect, stabilim următoarele activităţi pentru întâlnirile cu elevii. În proiect vor fi 3 reuniuni transnaţionale numai cu profesori şi 3 cu elevi, în Turcia, Italia şi Cehia. Pe partea culturală, după cum am stabilit în cadrul programului, vor merge la Vila Brătianu, mâine vom avea o reuniune de proiect, apoi vom merge la Curtea de Argeş”.

Karine Napol (foto – centru), coordonator principal al proiectului „YOLO but Mollo”, ne-a vorbit despre ideea centrală a acestui proiect.

 

 

„Numele meu este Karine, locuiesc în Martinica franceză care este o insulă în Caraibe. Suntem coordonatori principali ai proiectului YOLO but Mollo, alături de parteneri din Macedonia de Nord, Republica Cehă, Italia, Turcia. În total, 6 ţări sunt implicate în acest proiect. Ideea este de a oferi elevilor posibilitatea de a explora (You Only Live Once) fiindcă, nu-i aşa, sunt multe lucruri pe care le poţi face, ai o mulţime de oportunităţi în viaţă, dar întotdeauna ar trebui să-ţi cunoşti limitele, să le respecţi şi să-i respecţi pe ceilalţi. Tocmai de aceea ne concentrăm pe prevenirea fenomenului de bullying. De asemenea, tinerii ar trebui să se gândească la siguranţa personală, la sănătate – aceasta e ideea principală.

 

 

Începem aici cu o întâlnire transnaţională, ne asigurăm că tot ce am făcut până acum este în regulă. Este un proiect pe doi ani, însă putem beneficia de o prelungire cu încă un an. Acţiunile noastre, în special cele ce ţin de călătorii, au fost limitate din cauza COVID-19. Am avut întâlniri online, dar, desigur, nu e acelaşi lucru. Majoritatea dintre noi suntem profesori de limbi străine, dar şi specialişti din ONG-uri, cum este cel din Turcia, specializat în sport.

 

 

Studenţii sunt nerăbdători să înceapă, au aşteptat aproape doi ani. Unii dintre ei nu mai credeau că va veni această zi, şi-au dorit foarte mult”, spune prof. Karine Napol.

Coordonatorii proiectului „YOLO but Mollo” (foto).

 

 

La Colegiul „Teiuleanu”, două eleve ale clasei a X-a F, profil economic, au susţinut o prezentare cu principalele atracţii turistice din România.

 

 

Ziua s-a încheiat cu o vizită la Vila „Brătianu” din Ştefăneşti. În zilele următoare, echipa de lucru va merge la Curtea de Argeş şi mai departe, pe Transfăgărăşan – până la barajul Vidraru.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3