Eurial 930 x 122

colegiul economic maria teiuleanu

Proiect de anvergură. Profesori şi specialişti din 5 ţări, la Colegiul „Maria Teiuleanu” din Piteşti

Aşa cum v-am informat, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” din Piteşti s-a implicat într-un proiect multinaţional care a fost posibil printr-un program de finanţare Erasmus+ al Uniunii Europene.

Citiți și: Erasmus Days 2024: Colegiul Economic ,,Maria Teiuleanu”, excelență în educația europeană

Proiectul, denumit „Yolo but Mollo (You Only Live Once – trăieşti o singură viaţă)„, a debutat astăzi, fiind coordonat la noi de către prof. Lavinia Iancu. Iată întreaga echipă implicată în proiect.

 

Citiți și: Pitești. Ce face Colegiul Economic cu 120 000 €

 

Denumirea YOLO vine de la  You Only Live Once, iar „Mollo” este un termen franţuzesc care se traduce prin a fi liniştit, precaut, cumpătat. Astăzi, ineditul proiect a debutat cu prezenţa mai multor profesori şi membri ai unor ONG-uri internaţionale: Cehia, Turcia, Italia, Macedonia, Martinica franceză.

Prof. Lavinia Iancu (foto) ne-a furnizat o serie de informaţii cu privire la cum se va derula proiectul.

 

 

„Este prima reuniune multinaţională din cadrul proiectului. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin programul sectorial Erasmus+. Este un proiect de parteneriate strategice între şcoli şi ONG-uri, suntem şase parteneri. Acesta a început în 2020, dar din cauza pandemiei nu s-a putut face la acel moment. Abia acum am reuşit să ne vedem.

Sunt prezenţi profesori şi membri ai unor ONG-uri din Cehia, Turcia şi Macedonia. Astăzi au vizitat şcoala, le-am prezentat dansuri tradiţionale şi costume, iar acum lucrăm strict pe proiect, stabilim următoarele activităţi pentru întâlnirile cu elevii. În proiect vor fi 3 reuniuni transnaţionale numai cu profesori şi 3 cu elevi, în Turcia, Italia şi Cehia. Pe partea culturală, după cum am stabilit în cadrul programului, vor merge la Vila Brătianu, mâine vom avea o reuniune de proiect, apoi vom merge la Curtea de Argeş”.

Karine Napol (foto – centru), coordonator principal al proiectului „YOLO but Mollo”, ne-a vorbit despre ideea centrală a acestui proiect.

 

 

„Numele meu este Karine, locuiesc în Martinica franceză care este o insulă în Caraibe. Suntem coordonatori principali ai proiectului YOLO but Mollo, alături de parteneri din Macedonia de Nord, Republica Cehă, Italia, Turcia. În total, 6 ţări sunt implicate în acest proiect. Ideea este de a oferi elevilor posibilitatea de a explora (You Only Live Once) fiindcă, nu-i aşa, sunt multe lucruri pe care le poţi face, ai o mulţime de oportunităţi în viaţă, dar întotdeauna ar trebui să-ţi cunoşti limitele, să le respecţi şi să-i respecţi pe ceilalţi. Tocmai de aceea ne concentrăm pe prevenirea fenomenului de bullying. De asemenea, tinerii ar trebui să se gândească la siguranţa personală, la sănătate – aceasta e ideea principală.

 

 

Începem aici cu o întâlnire transnaţională, ne asigurăm că tot ce am făcut până acum este în regulă. Este un proiect pe doi ani, însă putem beneficia de o prelungire cu încă un an. Acţiunile noastre, în special cele ce ţin de călătorii, au fost limitate din cauza COVID-19. Am avut întâlniri online, dar, desigur, nu e acelaşi lucru. Majoritatea dintre noi suntem profesori de limbi străine, dar şi specialişti din ONG-uri, cum este cel din Turcia, specializat în sport.

 

 

Studenţii sunt nerăbdători să înceapă, au aşteptat aproape doi ani. Unii dintre ei nu mai credeau că va veni această zi, şi-au dorit foarte mult”, spune prof. Karine Napol.

Coordonatorii proiectului „YOLO but Mollo” (foto).

 

 

La Colegiul „Teiuleanu”, două eleve ale clasei a X-a F, profil economic, au susţinut o prezentare cu principalele atracţii turistice din România.

 

 

Ziua s-a încheiat cu o vizită la Vila „Brătianu” din Ştefăneşti. În zilele următoare, echipa de lucru va merge la Curtea de Argeş şi mai departe, pe Transfăgărăşan – până la barajul Vidraru.

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA