930×122 CAPRA 5

maria cristina letu

Răspund moștenitorii pentru datoriile defunctului ?

Masa bunurilor succesorale poate fi compusă din bunuri mobile şi imobile (active succesoral), dar şi din datorii faţă de terţi (pasiv succesoral adică obligaţii, datorii – credite bancare, împrumuturi, despăgubiri civile pentru daune/ prejudicii produse terţilor, inclusiv datorii ale defunctului faţă de moştenitori).

Citiți și: Modalități de combaterea și înlăturare a situațiilor de alienare parentală

Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire care i se cuvine, dar creditorii succesibilului moștenitorului) pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.

Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimonial succesoral, proporţional cu cota fiecăruia și nu cu bunurile proprii.

Citiți și: Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Cu alte cuvinte, în cazul în care există doar datorii în patrimoniul succesoral, moştenitorul nu este obligat să plătească aceste datorii din sursele personale, întrucât moştenitorii răspund pentru datoriile defunctului doar cu bunurile din patrimoniul succesoral.

Altfel spus, acceptarea moştenirii de către succesibil îl obligă la achitarea datoriilor defunctului NUMAI în limita bunurilor pe care acesta din urmă le-a lăsat, ci nu la plata creanţelor din surse personale.

Renunțarea la moștenire

În situaţia în care creditorii vor considera însă că renunţarea la moştenire s-a făcut în frauda lor, aceştia au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată în termen de 3 luni de la data la care au luat la cunoştinţă de renunţare.

Admiterea de către instanţă a revocarii renunţării succesibilului va avea ca efect producerea consecinţelor juridice ale acceptării moştenirii de către succesibilul debitor numai în privinţa creditorului şi în limita creanţei sale.

Legatarul cu titlul particular răspunde pentru pasivul moștenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului (dispoziție testamentară prin care se lasă cuiva o moștenire, un bun) atunci când testatorul, adică persoana care a făcut testamentul, a dispus în mod expres în acest sens; când dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moștenire culeasă de către testator și nelichidată încă (în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalități ); când celelalte bunuri ale moștenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor și sarcinilor moștenirii.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

2 comentarii

  • Lilian spune:

    Legile sunt facute de Putere, iar singurul scop al Puterii este sa se extinda.
    Oamenii de rand sunt intotdeauna pacaliti de un vocabular obtuz care e creat intentionat de Putere.
    Inafara de atunci cand e vorba despre diminuarea Puterii, atunci limbajule este foarte clar si raspicat impotriva.
    Cati nu au fost pacal;iti si trasi la raspundere pe nedrept?

  • Romanul Educat spune:

    Bine zis domn Lilian. Vacile nu vorbesc niciodata limba fermierului 😉

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3