EcoMoto 930×122

corbeni

APEL OFICIAL DUPĂ APARIȚIA NOULUI FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ ÎN ARGEȘ

Apel oficial după apariția noului focar de pestă porcină în Argeș. Autoritățile sanitar-veterinare sunt în stare de alertă după confirmarea în județul Argeș a unui nou focar de pestă porcină africană, în comuna Corbeni.

Citiți și: Oficial. De la ce a izbucnit incendiul de la DSVSA

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, dar „până în acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau de mortalitate în gospodării sau exploatații comerciale de pe raza județului”, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș.

Instituția face un apel către cetățeni: „DSVSA Argeș solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Citiți și: DSVSA: Se constată prezența gândacilor în cea mai mare piață din Pitești

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Argeș și autorităților locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”.

Potrivit sursei citate, gospodăria din Corbeni în care s-a semnalat focarul a fost plasată sub supraveghere oficială. „Au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația animalelor, a produselor, a subproduselor și a mijloacelor de transport și măsuri pentru dezinfecția exploatației.

(…) S-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului”, informează DSVSA Argeș.

Precedentul focar din județul Argeș de pestă porcină africană a fost înregistrat în toamna anului trecut într-o gospodărie din comuna Negrași (AICI, subiectul pe larg). (Foto: descriptiv) 

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3