New Profesional Consult 930 x 122

amiabilă

Ți-a lovit mașina? Nimic mai simplu!

Ți-a lovit mașina? Nimic mai simplu!

Citiți și: Schimbare majoră la RAR! Toți șoferii trebuie să știe!

Aplicație pe mobil conectată la toți asiguratorii RCA, prin care vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă în caz de accident, devine funcțională începând din data de 17 octombrie.

Biroul Asigurărilor Auto a anunțat astăzi că aplicația, numită ”Amiabila”, are și un site de prezentare în care este descris modul de funcționare.

Citiți și: Măsură tranșantă! Ce-i așteaptă pe pietonii care traversează cu ochii în telefon

Conducătorii auto implicați trebuie să completeze datele de pe același telefon mobil, iar acest lucru se face în 11 pași.

În cazul în care șoferii nu cunosc exact locul accidentului, aplicația dispune de localizare exactă prin GPS, iar prin fotografierea cărții de identitate, aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate.

Cum se folosește aplicația:

1. Descarcă aplicația

2. Îți creezi un cont de utilizator în aplicație (user email sau număr de telefon + parola)

3. Apasă butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări”

4. Completează datele personale: poți fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)

5. Completează datele privind momentul accidentului: aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul în cazul în care nu știi adresa.

6. Selectează daunele provocate: poți selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul

7. Construiește circumstanțele accidentului: împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

8. Completează datele vehiculului B: conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună.

9. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

10. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.

11. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asigurătorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

Mădălin Roșu – Biroul Asiguratorilor din România, a declarat pentru un post TV:

Fiecare persoană care va fi implicată într-un accident rutier va putea să-și avizeze asiguratorul printr-un sistem electronic, printr-o aplicație care îi va permite să-și pună datele accidentului.

Poate va fi necesară fotografierea avariilor de la accident, fotografierea documentelor, permis, buletin, talon.

Se va accepta o formă de semnătură digitală, dar ceea ce e cel mai important e că datele persoanelor implicate vor fi preluate practic de pe polița de asigurare, se va scana buletinul, adică informațiile referitoare la persoana care completează vor fi clar asigurate în acest sistem.

Toate reglementările în vigoare vizavi de GDPR vor fi implementate în acest sistem”.

Modificările au fost trimise către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

Începând cu anul trecut, șoferii nu mai au nevoie nici de poliță RCA în format fizic, dacă o au în format electronic.

Sursă: 7media.ro

Foto: descriptiv

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Lili spune:

    Eu mi-am luat carnetul de curand. Nici nu am amiabila in masina, deci aplicatia asta e f utila. Am citit mai demult un ghid despre RCA pe … dar pe atunci nu era nicio aplicatie disponibila; oricum, regulile nu s-au schimbat, doar modul de completare :)) Imi aduc aminte ca eram cu tata in masina, ne-a lovit un individ din spate si nici buletin nu avea la el, conducea masina de serviciu. Nici tata nici el nu aveau model de amiabila la ei. Au facut schimb de numere de telefon, poze la masini si s-au intalnit dupa. De-asta zic, aplicatia asta s-a lasat asteptata….

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA