- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 3-04-2018, ora 17:56
- Video
(VIDEO) PITEȘTI: PUBLICITATE STRADALĂ CU ACORDUL CUI? BÂLBE ÎN LANȚ
Pitești: Publicitate stradală cu acordul cui? Bâlbe în lanț.
Citiți și: Cod Rutier 2024. Obligatoriu în sensul giratoriu. Se dă amendă de până la 500 de leiPiteștiul este împânzit de reclame stradale. Pe blocuri, stâlpi, în centrul orașului (detalii și imagini, AICI) și până în interiorul sensurilor giratorii. Primăria ar face orice pentru a mai aduce bani la bugetul local. Altfel nu ne putem explica de unde o așa publicitate stradală în exces.
Am încercat să obținem informații OFICIALE în ceea ce privește reclamele din centrul Piteștiului. Autoritățile competente s-au ferit să ofere răspunsuri (subiectul, pe larg, AICI). Totodată, am încercat să obținem informații și într-o altă situație de publicitate stradală. Mai exact, care sunt criteriile în urma cărora se permite amplasarea reclamelor publicitare (ATENȚIE!) într-un SENS GIRATORIU. Este si cazul sensului giratoriu de la intersecția străzilor Nicolae Dobrin și Smeurei.
Citiți și: Cum trebuie să circule șoferii în sensul giratoriu. Oficial, Poliția RomânăPotrivit legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, republicată în Monitorul Oficial pe data de 15 februarie 2018, articolul 15, litera l, ”amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă în interiorul intersecțiilor și al sensurilor giratorii, în spațiul destinat circulației autovehiculelor și semnalizării rutiere, în zone în care desfășurarea în condiții normale a traficului ar putea fi perturbată.”
Primul pas în a primi explicații a fost la Poliția Argeș. Oficial, Poliția Rutieră Argeș ne comunică: ”Cu privire la amplasarea bannerelor/reclamelor publicitare în interiorul unui sens giratoriu de pe raza municipiului Pitești, este necesar un aviz de la administratorul de drum.” – în această situație Administrația Domeniului Public (ADP) Pitești.
Prin urmare, l-am contactat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, pe directorul ADP, Mircea Braniște.
Inițial, directorul instituției ne-a spus că este responsabilitatea Serviciului Public pentru Exploatarea Patrimoniului Municipiului Pitești, pentru că aici se îndreaptă o parte din taxele încasate în urma publicității stradale. Cu directorul Serviciului, Constantin Zichil, am mai luat legătura în privința reclamelor stradale din centrul Piteștiului. A declarat că instituția pe care o conduce doar încasează bani de pe urma publicității stradale. Restul, nu intră în atribuțiile Serviciului.
Insistând să obținem răspunsuri de la ADP, Mircea Braniște ne-a spus că… nu știe cum se acordă aviz. ”Nu știu momentan, lăsați-mă să mă documentez, pentru că sunt într-o discuție la Primărie.”, a fost reacția directorului instituției care are rol de administrare a străzilor din Pitești.
Am revenit, pe data de 27 martie 2018, în speranța că Mircea Braniște se va documenta. Din păcate pentru dumnealui, răspunsul pe care ni l-a oferit a fost mai rău decât tăcerea: ”Am discutat cu colegii mei și, din informațiile pe care le avem în prezent, nu am dat aviz în ultimul an, poate chiar doi ani, pentru amplasarea vreunei reclame în sensurile giratorii din Pitești.”
Normal, următoarea întrebare a fost: ”Reclamele amplasate în prezent în sensurile giratorii nu au aviz, sunt amplasate ilegal?”
Mircea Braniște, directorul ADP, a pierdut firul discuției și ne-a rugat să îl scuzăm. A revenit imediat cu un telefon și ne-a spus că arhitectul-șef al Piteștiului, Cătălin Ghiță, este în măsură să ne ofere toate răspunsurile în ceea ce privește amplasarea bannerelor într-un sens giratoriu. Cătălin Ghiță ne-a fost pasat, instantaneu, la telefon.
Este vorba despre același arhitect care în cazul publicității stradale din zona centrală a Piteștiului nu a mai putut fi contactat (ePitești a prezentat AICI subiectul).
Arhitectul-șef a început discuția prin a ne preciza că a fost foarte ocupat și că nu a putut fi contactat anterior. Serios? Cu ocazia respectivă, am încercat, din nou, să obținem răspunsuri atât în ceea ce privește publicitatea stradală din centrul Piteștiului, cât și din sensurile giratorii.
Cătălin Ghiță fie chiar nu știe despre ce este vorba (greu de crezut!), fie nu vrea să ofere detalii. Ne-a vorbit despre un nou regulament care ar intra în vigoare în privința amplasării reclamelor stradale, pentru că ”ne dorim să promovăm acest aspect”, și a evitat, subtil, un răspuns oficial.
În cele din urmă, ne-a sugerat să îi transmitem un e-mail, pe adresa personală, cu întrebările pe care i le-am mai adresat anterior (de nenumărate ori!). Ne-a promis că într-o zi, cel târziu două, vom avea un răspuns oficial și că ne va transmite regulamentul în baza căruia este permisă publicitatea stradală, indiferent de tipul acesteia.
Răspunsul nu ne-a fost transmis. Contactat din nou telefonic, arhitectul-șef Ghiță ne-a declarat: ”Nu am spus că vă voi răspunde imediat la e-mail. L-am primit, însă, recunosc, momentan nu reprezintă o prioritate.”
Nici până astăzi Cătălin Ghiță nu s-a sinchisit să răspundă solicitărilor noastre verbale și scrise.
Șefii instituțiilor din subordinea Primăriei Pitești își pasează responsabilitatea, haotic, fără ca măcar să își mai amintească ce au declarat. Cât de greu să fie pentru persoane care se află de ani de zile la conducerea unor instituții, așa cum este cazul lui Zichil sau al lui Braniște, să ofere niște răspunsuri OFICIALE, care pentru ei ar trebui să fie precum tabla înmulțirii în cazul unui olimpic internațional la matematică?
Dacă este responsabilitatea arhitectului-șef, de ce Cătălin Ghiță nu știe pe ce „lume” se află? Cât de complicat este regulamentul respectiv încât să nu poată fi transmis? Mai bine zis, există un regulament? Îl respectă cineva? Interesele cui sunt apărate în această situație? Ne întrebăm din moment ce actuala conducere a Primăriei Pitești, reprezentată de primarul Cornel Ionică, nu este străină de aspecte care au legătură cu spații pentru publicitatea stradală și cu firme care ar încasa bani în urma acestor reclame.
Îi invităm public pe cei mai sus menționați să ofere un răspuns oficial în privința următorului aspect: care sunt criteriile în baza cărora este permisă amplasarea reclamelor stradale în Pitești (în special în zona centrală), dar și în interiorul sensurilor giratorii de pe raza orașului? Prezintă sau nu RISC DE ACCIDENTE amplasarea unor construcții metalice în interiorul sensurilor giratorii? Vom urmări subiectul.