- Publicat de: ePitești
- 28-11-2020, ora 9:12
- Știri
HARTA ZONELOR CU CELE MAI IRADIATE ȘCOLI
În 20% dintre școlile și grădinițele investigate de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de legislația românească și europeană de 300 Bq/m3, potrivit Edupedu.ro.
Citiți și: Interzis în toate școlile!După măsurarea concentraţiei de radon prin metoda pasivă, conform cerinţelor legislative în vigoare, într-un eşantion de aproximativ 320 şcoli şi grădiniţe, selectate din diferite regiuni ale României, specialiștii Laboratorului de încercări radon de la Cluj-Napoca au realizat harta radonului în școli. Pe hartă se poate vedea, în diverse culori, concentrația înregistrată de aparatele de măsurare. Practic, toate pătratele portocalii, roșii, lila și violet însemnă depășiri sau concentrații la limită și trebuie remediate de autorități.
Radonul este principalul agent de mediu cancerigen, potrivit Agenției Internaționale pentru Studiul Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății. Radonul este a doua cauză pentru cancer pulmonar după fumat și cea mai importantă cauză de cancer pulmonat pentru nefumători, potrivit instituției citate. Radon este un gaz, care nu miroase, nu are gust sau culoare și face parte dintr-un grup numit “gaze rare/nobile”. Nu reacționează cu alte elemente, așa că se găsește în stare pură. Radonul este radioactiv, asta înseamnă că poate emana radiații periculoase. Unii oameni au niveluri ridicate de radon în casele lor, iar acest lucru poate fi periculos. Radonul se poate acumula în încăperi, fie locuințe, școli, spitale sau clădiri de birouri, mai ales în camerele care nu sunt izolate anti-radon și aerisite. Astfel persoanele care stau în acele încăperi respiră acest gaz care ajunge în plămâni și care este cunoscut pentru faptul că poate produce cancer.
Citiți și: Educația se digitalizează: Tot mai multe școli implementează un nou sistemAmănunte, AICI