EcoMoto 930×122

petrecere

Tulburarea liniștii, sancționată și în mediul rural

Tulburarea liniștii, sancționată și în mediul rural

Citiți și: Pitești. Super party în Piața Primăriei!

Curtea Constituțională a României a admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art. 2 pct. 27 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, informează Juridice.ro.

În fapt, conform prevederii actului normativ, ”Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: 27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.”

Citiți și: A distrus o petrecere și a băgat mai mulți invitați în spital. Poliția a intrat pe fir

CCR a reținut că această prevedere reglementează o contravenție în scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează drepturile persoanelor din mediul urban. Astfel, Curtea a reținut că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată. Tratamentul juridic diferit reglementat nu are la bază un criteriu obiectiv, de vreme ce rezultatul faptei ilicite, tulburarea liniștii, este același pentru toți locuitorii, indiferent că sunt în mediul rural sau urban.

Altfel spus, tulburarea liniștii va fi sancționată și în mediul rural la fel ca în mediul urban.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

3 comentarii

  • Teodul spune:

    Bună ziua! De când se aplică această prevedere? Și, când se corectează textul legii?

  • Teodul spune:

    Vă rog să îmi spuneți care este numărul hotărârii CCR!

  • Jhon spune:

    Citeste legea 61/1991 r si legea 192/2019 unde specifica deranjarea linistii publice fara drept prin orice mod se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1000 lei intre orele 8-22 iar cu amenta de la 500 la 1500 intre intervalul orar 13/14 si 22/08.Se poate mari amenda pana la 6000 lei sau chiar dosar penal

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90