New Profesional Consult 930 x 122

vaccinare

Pandemia ucide şi democraţia. Se fac presiuni dictatoriale pentru vaccinare

Cel mai recent raport al Institutului Internaţional pentru Democraţie arată că democraţia, aşa cum este ea definită, tinde să fie diminuată până la pragul la care nu mai poate fi numită democraţie.

Citiți și: Șefa CNAS spune că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie: Îmi asum ceea ce spun!

Ameninţarea principiilor democratice se accentuează pe fondul măsurilor dure care s-au luat sau se discută pentru combaterea pandemiei Covid-19: introducerea restricţiilor de călătorie, de acces, precum şi presiunile care se fac pentru vaccinarea populaţiei.

Ultimele declaraţii ale unor autorităţi din state considerate super-democratice pun la risc democraţia.

Citiți și: Anunț important privind vaccinarea!

„Până la sfârșitul acestei ierni, aproape toți oamenii din Germania vor fi vaccinați, vindecați sau morți. Cu varianta Delta, extrem de contagioasă, acest lucru este foarte, foarte probabil și de aceea recomandăm vaccinarea cât mai repede”, este una dintre ieşirile în spaţiul public care agită populaţia. Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii din Germania.

Un alt exemplu: „Sunt convins astăzi că nu există nicio altă cale decât vaccinurile dacă nu dorim valuri repetate și lockdown-uri. Aceste lucruri ne devorează economia, sănătatea și viețile oamenilor”, a declarat premierul Sloveniei, Eduard Heger.

În Austria se discută serios despre introducerea vaccinării obligatorii.

AUTORITARISM

„Un număr to mai mare de țări alunecă către autoritarism, în timp ce numărul democrațiilor consolidate amenințate nu a fost niciodată atât de mare”, precizează sursa menţionată, citată de reuters.com.

„70% din populația globală trăiește în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în țări aflate în declin democratic”, se mai arată în raport.

Pandemia a dus la o creștere a comportamentului autoritar al guvernelor, iar potrivit datelor analizate nu există nicio dovadă că aceste regimurile autoritare au fost mai bune în lupta împotriva pandemiei.

O contribuţie o are şi o mare parte din mass-media care, aşa cum am scris, a devenit o portavoce a autorităţilor. Ceea ce nu este neapărat deplasat, rolul de informare fiind primordial. Însă există prea puţine analize, anchete şi discuţii faţă în faţă între susţinătorii măsurilor restrictive şi cei care le contestă.

Pe astfel de lucruri ar trebui să se axeze presa în această perioadă.

(Foto: descriptiv)

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3