- Publicat de: ePitești
- 6-05-2024, ora 10:07
- Juridic, Știri, Știri
-
Material realizat de: Av.dr. Cristina Lețu
Angajarea răspunderii solidare patrimoniale a administratorului unei societăți comerciale
Angajarea răspunderii solidare patrimoniale a administratorului unei societăți comerciale
Citiți și: Locuința alternantă a minoruluiAtragerea răspunderii solidare, este un instrument juridic care permite organelor fiscal atunci când datoriile societății nu pot fi acoperite din bunurile firmei, sa se îndrepte către executarea bunurilor personale ale administratorului societății comerciale.
Organele fiscale realizează o inventariere a bunurilor societății, verifică disponibilul din cont și, dacă nu există bunuri care să poată fi executate pentru a acoperi debitele fiscale și nici sume în cont pentru a fi poprite, declară societatea respectivă ca fiind insolvabilă (asta nu înseamnă că solicită și deschiderea procedurii de insolvență ).
Citiți și: Penalități pentru neexecutarea obligației de a face sau de a nu faceCitiți și: Tichete pentru lucrătorii casnici
Se încheie un proces-verbal de insolvabilitate și apoi se urmează această procedură a atragerii răspunderii patrimoniale solidare.
Citiți și: Întrebări și răspunsuri despre procedura de dare în plată
Mai precis, administratorii societăților comerciale răspund solidar cu persoana juridică dacă:
– au provocat insolvabilitatea persoanei juridice datornice prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credință sub orice formă, a activelor datornicului;
Citiți și: Condiții de ieșire din țară în zona Schengen
– în perioada exercitării mandatului, cu rea-credință, nu și-au îndeplinit obligația legală de a cere instanței competente deschiderea procedurii insolvenței, pentru obligațiile fiscale aferente perioadei respective și rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate;
Citiți și: Tot ce trebuie să știi despre procedura de dare în plată
– au determinat, cu rea-credință, nedeclararea și/sau neachitarea la scadență a obligațiilor fiscale;
– au determinat, cu rea-credință, restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul statului fără ca acestea să fie cuvenite debitorului.
Citiți și: Testamentul olograf și testamentul autentic
În esență, când administratorul răspunde solidar cu persoana juridică, trebuie să plătească pentru pagubele în discuție sau pentru datoriile neplătite.
Citiți și: Despre ordinul de protecție extins și cum îl poți obține
Procedura de atragere a răspunderii solidare este precedată de audierea persoanei fizice față de care se dorește dispunerea atragerii răspunderii patrimoniale.
Citiți și: Ședințele adunărilor generale ale asociației de proprietari
Tendința generală este de a minimiza rolul pe care-l poate avea aceasta etapa.
Citiți și: Cum se pedepsesc actele de violență asupra animalelor?
Din practica, însă, există și situații în care organele fiscale au înțeles situațiile particulare și, deși inițial aveau această intenție de a proceda la atragerea răspunderii patrimoniale, au stopat demersul , ținând cont de susțineri, de notele scrise care pot fi depuse și astfel se poate evitata un litigiu fiscal și emiterea deciziei de atragere a răspunderii patrimoniale.
Citiți și: Întrebări și răspunsuri despre procedura de dare în plată
Dacă, totuși, procedura merge mai departe, atunci administratorul trebuie să ia în calcul orice variantă pe care o are la dispoziție pentru a stopa executarea silită.
Citiți și: Procedura de recuperare a sumelor restante la Asociația de Proprietari
Astfel, după emiterea deciziei de atragere a răspunderii patrimoniale, aceasta are un caracter executoriu.
Citiți și: Renunțarea la judecată în procesele civile
La fel ca în situația deciziei de impunere, aceasta poate fi pusă imediat în executare de către organele fiscale și consecințele sunt cu atât mai grave cu cât, în unele situații, poate fi dispusă față de persoane fizice care au/au avut calitatea de asociat administrator și vizează patrimoniul lor personal.
Citiți și: Ce este semnătura electronică, cum se obţine, de ce avem nevoie de ea?
Prin urmare, în momentul în care se emite o astfel de decizie, trebuie să se urmeze o cale prin care să fie stopată executarea – fie achitarea debitului și solicitarea ulterioară a anulării deciziei, fie eșalonarea, ori contestarea acesteia la instantele de contencios fiscal si solicitarea suspendării pana la pronunțarea hotărârii.
Angajarea răspunderii solidare patrimoniale a administratorului unei societăți comerciale