EcoMoto 930×122

albeștii de argeș

Argeș: „Drumurile noastre toate”. Lucrări de mântuială pe bani grei de la stat

Argeș: „Drumurile noastre toate”. Lucrări de mântuială pe bani grei de la stat

Citiți și: Argeș. Drum de peste 20.000.000 €, aproape gata! Când se va putea circula

Programul Anghel Saligny a trimis în Argeș 1.537.565.799,19 de lei. După cum v-am informat în articolul trecut, din această sumă, 20.000.000,00 lei au fost alocați comunei Albeștii de Argeș, localitate situată în partea de Nord-Vest a județului, condusă din anul 2016 de Gabriel Popa (PNL).

Citiți și: Comună din județ, pe un butoi de pulbere: „De aici, dejecții sunt deversate direct în Râul Argeș!”

Banii urmau a fi folosiți pentru modernizare prin asfaltare a drumurilor de interes local.

Cum se modernizează drumurile din Albeștii de Argeș pe banii de la Guvern

Concret, este vorba despre modernizarea a 24 de străzi din comună (drumuri de interes) în suprafață totală de 15.107 metri liniari, conform consilierului local Andrei Scarlat (Pro România).

Valoarea totală a investiției inclusiv TVA este de 22.198.682,32 lei, din care 2.198.682,32 de lei fiind atribuiți de la bugetul local, iar restul de la stat. Vezi proiectul, AICI.

Proiectul, o continuare din 2018

Acest proiect este o continuare a unui proiect mai vechi, din 2018, lucrările fiind realizate de aceeași firmă, și anume BUILDING DESIGN 2000 TOP SRL.

Pe unele străzi din comună, lucrările au și început, însă nu cu dreptul, reclamă consilierii locali Pro România de la Albeștii de Argeș.

Aceștia ne-au sesizat la redacție faptul că ar exista foarte multe nereguli în ceea ce privește proiectul, cât și realizarea lucrărilor.

Pe această cale, consilierii Pro România s-au deplasat și în teren, pe unele dintre străzile pregătite pentru asfaltare, pentru a vedea cum se realizează proiectul care ar trebui să scoată, pe bani de la stat, comuna din noroaie.

Aceștia au făcut și măsurători cu ruleta pe anumite porțiuni de drum. Astfel, consilierii au constat că firma care realizează lucrarea ”s-a zgârcit” la materiale și că studiul de fezabilitate nu se respectă în teren.

Spre exemplu, „stratul de balast, care ar fi trebuit să fie de 20 cm, lipsește cu desăvârșire; se pune doar un strat de piatră spartă, care diferă de la 5-6 cm, până la 15 cm.”, declară consilierul local Pro România, Andrei Scarlat (foto), pentru ePitești.

După cum se observă din clipul de mai jos, realizat tot de către consilierii locali de la Pro România din Albeștii de Argeș, în urma măsurătorilor făcute de aceștia, din fundație lipseau mai mult de 20 de centimetri de piatră și balast, pe anumite porțiuni de drum.

VEZI FILMUL CU MĂSURĂTORILE FĂCUTE ÎN TEREN, REALIZAT DE CONSILIERII PRO ROMÂNIA DE LA ALBEȘTII DE ARGEȘ ⬇️

Cu toate acestea, constructorul se pregătește de marea asfaltare. În astfel de condiții vitrege, investiția nu va dura mult și drumurile modernizate pe bani grei vor fi pline de gropi, iar ce se va afla concret sub asfaltul gata turnat va deveni secret îngropat, se mai plâng consilierii locali.

Lucrarea nu ar avea garanție

Mai mult decât atât, potrivit celor doi consilieri locali Pro România, Dragoș Crețu și Andrei Scarlat, o hotărâre care a fost votată în Consiliul Local al comunei Albeștii de Argeș în data de 08.08.2022, prevede că „cheltuielile neeligibile impuse de implementarea proiectului, precum și cheltuielile de întreținere și/sau reparare se suportă din venituri proprii ale bugetului local.

Adică, societatea care execută lucrarea ar fi scutită de orice alte obligații dacă în viitor pe aceste străzi va fi nevoie de intervenții de întreținere sau reparații.

Această prevedere naște multe semne de întrebare, mai ales în condițiile date.

De asemenea, și firma care realizează lucrarea ar fi foarte apropiată primăriei Albeștii de Argeș, mai toate lucrările din comună fiind realizate de aceasta, conform declarațiilor făcute pentru ePitești de consilierul local Pro România, Dragoș Crețu (foto).

În urma unor verificări realizate anul trecut de Curtea de Conturi Argeș la Primăria Albeștii de Argeș s-au constatat mai multe nereguli chiar și în legătură cu un contract realizat în trecut cu această firmă, afirmă consilierul local Pro România, Andrei Scarlat, care ne-a pus la dispoziție mai multe documente pe acest subiect.

Urmare a verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, în situația de plată Infrastructură, aferentă facturii fiscale nr. 4273/01.04.2020 (valoarea facturii fiind în sumă de 673434 lei, ce a fost achitată integral cu OP nr. 284/02.04.2020, OP nr. 361/15.04.2020, OP nr. 458/13.05.2020 și OP nr. 587/03.07.2020 cantitățile înscrise la articolele de deviz aferente balastului și pietrei sparte sunt mai mari decât cantitățile prevăzute în oferta financiară a constructorului.”

De asemenea, „ca urmare a recalculării situațiilor de plată, conform constatărilor din teren prezentate anterior, a rezultat că valoarea lucrărilor acceptate la plată și decontate este mai mare decât valoarea reală a celor executate cu suma de 118.310 lei.

”Străzi au fost asfaltate, iar canalizarea nu există.”

Mai mult decât atât, pe multe dintre străzile ce urmează a fi asfaltate din banii obținuți prin programul Anghel Saligny nu ar există nici măcar canalizare.

Domnul primar ar fi dat o declarație pe proprie răspundere cum că toate străzile care urmează să se asfalteze prin programul Anghel Saligny au canalizare. Niciuna nu are! Lucrările au avansat, șanțurile s-au betonat, chiar străzi au fost asfaltate, iar canalizarea nu există.”, mai declară pentru ePitești consilierul local Pro România, Andrei Scarlat.

Practic, locuitorilor de pe străzile cu pricina le-ar fi imposibil să se racordeze în viitor la canalizare în aceste condiții.

Conform consilierului local Dragoș Crețu (Pro România), primarul comunei Albeștii de Argeș, Gabriel Popa, ar fi declarat că oamenii nu mai vor canalizare, de aceea s-au început lucrările de asfaltare pe aceste străzi.

În realitate însă, și locuitorii par a fi nemulțumiți.

Până acum nu s-a făcut nimic și tot ce s-a făcut, s-a făcut pe genunchi”, spune un localnic.

Șanțuri betonate fără podiști

Proiectul ar avea și foarte multe lipsuri, conform acelorași consilieri locali. De exemplu, deși șanțurile au fost betonate, construirea podiștilor nu ar fi inclusă în proiect. Astfel că, oamenii ar trebuie să-și construiască singuri calea de acces, pe propria cheltuială.

Unii locuitori folosesc două scânduri pentru a intra în curte, deoarece nu-și permit să suporte lucrările din propriul buzunar.

Eu i-am zis primarului. Mi-a zis că nu mai poate face nimic, așa e proiectul, s-a semnat, s-a făcut.”, mai spune un localnic.

În cele din urmă, se pare că nici fondurile guvernamentale nu mai pot scoate satele românești din noroi dacă autoritățile locale ajung să aprobe, să susțină și în final să recepționeze lucrări prost făcute pe sume uriașe.

Este nevoie de asfaltări, dar nu oricum! Acest lucru îl spun consilierii locali de la Pro România, cât și unii locuitori din Albeștii de Argeș.

În articolele viitoare vom reveni cu declarații pe larg, în EXCLUSIVITATE, ale consilierilor locali Andrei Scarlat și Dragoș Crețu, dar și cu punctul de vedere al primarului localității Albeștii de Argeș, Gabriel Popa la acuzațiile care i se aduc.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3