NOR CURIER 930X122

codrut matei

Argeș. La un pas de nenorocire, în Bascov: A căzut o „namilă” de copac pe gardul locuinței

Argeș. La un pas de tragedie în Bascov: A căzut o „namilă” de copac pe gardul locuinței

Citiți și: Pericol imens! Trebuie să se întâmple tragedii pentru a interveni, nu?

Anul trecut, în luna aprilie, publicația noastră atrăgea atenția unui pericol enorm, în Bascov.

Oamenii din localitatea argeșeană, de pe strada Codrului, localitate condusă de edilul psd-ist Gheorghe Stancu (foto principal), aflat la al „n”-lea mandat, au cerut ajutorul publicației ePitești.ro pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntau la acel moment și care nu găsiseră rezolvare la autoritățile competente.

Citiți și: CODRUȚ MATEI: „NU MĂ DERANJEAZĂ CĂ INIȚIATIVA MEA A FOST PRELUATĂ, CI MĂ BUCURĂ CĂ REZULTATUL ACESTEIA ÎI VA MULȚUMI PE CETĂȚENI”

Iată ce scriam în 22 aprilie 2022, detalii și AICI

Oamenii stau cu frică și că în orice moment se poate întâmpla o nenorocire din cauza copacilor din zonă.

Concret, este vorba despre copacii dintr-o pădure care ar fi privată, aflată la câțiva metri distanță de casele oamenilor.

Pentru că sunt extrem de înalți și situați pe un teren în pantă, copacii se pot prăbuși oricând peste casele oamenilor. Mai mult decât atât, o astfel de întâmplare nu poate provoca doar pagube materiale. Și oamenii pot cădea victime unor astfel de accidente.

Locuitorii afectați de această problemă s-au plâns în nenumărate rânduri autorităților locale.

La rândul său, autoritatea locală, adică Primăria Bascov, vine și explică faptul nu poate interveni direct în zonă deoarece domeniul este privat.

FILMARE DIN APRILIE 2022: 

 

La momentul respectiv am cerut și un punct de vedere al unui consilier local din partea Pro România, din Bascov (între timp acesta a plecat la un partid minuscul). Vorbim despre consilierul Codruț Matei.

Iată ce ne declara acesta la momentul respectiv: 

„Legat de problema copacilor, săptămâna trecută (n.r. aprilie 2022) au fost verificate documentele pentru identificarea proprietarului, a fost identificat și cred că în acest moment a fost deja notificat cu privire la problemele cu copacii din proprietatea sa, urmând ca acesta să intervină să taie, să toaleteze copacii care au un risc ridicat de a cădea și produce pagube sau, mai rău, accidente”

Revenim în zilele noastre, 20 mai 2023: La un pas de nenorocire!

Astăzi, în urma ploilor de vară, însemnate cantitativ, un copac care stătea să cadă de anul trecut și-a dat „ultima suflare” și s-a prăbușit peste gardurile din apropierea locuințelor de pe strada cu nume parcă predestinat parcă – Codrului.

Iată imaginile surprinse în această după-amiază de către un locuitor din zona respectivă:

 

Așadar, fără să exagerăm, zona cu pricina a fost la un pas de nenorocire din cauza copacului de dimensiuni impresionante care a căzut până la urmă.

Unul dintre proprietarii din zonă ne-a pus la dispoziție demersurile făcute până în acest moment, demersuri care au fost sortite eșecului.

Vi le prezentăm:

În data de 15 februarie 2023, adresa cu nr. 2310, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Argeș și Ocolul Silvic Pitești trimit un răspuns unei locatare din zonă:

„Suprafața de pădure indicată în planșele foto atașate cererii dvs este situată în UP II Trivale, UA 65 A%, B și face parte din fondul forestier național proprietate privată aparținând numitei A.I din Bascov, strada Lăbușești, nr …, din județul Argeș.

Pădurea este în paza Ocolului Silvic Pitești din 2013, însă, ulterior întocmirii cotractului, proprietara pădurii a decedat, iar unitatea noastră nu poate face nicio lucrare silvică de punere în valoarea, în această proprietate.”

Semnatarii acestui raspuns sunt: șeful Ocolului Silvic Pitești – inginer Sorin Balaș și Responsabil paza th. pr. Daniel Ioniță.

În data de 17  februarie 2023, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, prin  Garda Forestieră Ploiești, răspunde printr-o notă de constatare

„Se constată în vederea rezolvării solicitărilor din adresa înregistrată, delegații gărzii forestiere Ploiești desemnați prin rezoluție cu soluționarea corespondenței în cauză, ne-am deplasat la sediul Primăriei Bascov și în strada Codrului, la locul indicat de către primarul localității (n.r. edilul, Gheorghe Stancu) unde solicitanta ne-a prezentat situația de fapt și riscurile la care consideră că sunt expuse persoanele, mijloacele și locuințele amplasate pe latura vestică a drumului de acces, constatând după cum urmează:

– strada Codrului este în prelungirea străzii Lăbușești și are în vecinătate pe latura vestică fond forestier proprietate privată, iar pe latura estică sunt locuințe ale persoanelor din zona precum și rețelele care deservesc imobilele de locuit.

În dreptul proprietății cu numărul 9, în fondul forestier situat în UP/ II Trivale u.a 65A %; B% proprietate privată retrocedată pe numele A. I., în prezent decedată fără transmitere succesorală a proprietății pe versant au fost indicați un număr de 3 arbori parțial dezrădăcinați aplecați spre drum care prezintă riscul afectării căilor de acces și a utilităților ce deservesc un număr de șase locuințe.

Solicitarea persoanei în cauză a fost analizată și de către OS Pitești, urmată de răspunsul comunicat în 15.02.2023 prin care a informat situația de fapt și intenția de a prelua în pază și supravegherea amplasamentului de fond forestier conform articolului 16 aliniatul 5 din Legea 46 / 2008 Cod Silvic cu modificările și completările ulterioare până la definitivarea documentelor de proprietate, iar în caz de urgență poate fi apelat ISU Argeș pe numărul 112.

Ca urmare a demersului solicitante înregistrat la Primăria comunei Bascov cu numărul 13 264 din 02.06. 2021, rămas fără răspuns până la data încheierii prezentei, a fost informat primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu, cu privire la competențele și responsabilitățile în calitatea sa de președinte comunal pentru Situații de Urgență pentru care s-a încheiat cu mențiunea că semnatarii participanți la discuții și la constatările din teren, nu au obiecțiuni sau completări cu privire la cele consemnate în conținut.”

Semnatarii sunt: Duculete Ștefan și Maria Daniel, consilieri din partea Gărzii Forestiere Ploiești și Neacșu Niculae – pădurar titular canton  nr. 2 Releu din cadrul Ocolulului Silvic Pitești, cât și locuitori de pe strada Codrului din Bascov.

CONCLUZII

Autoritățile implicate ridică din umeri și rezolvarea situației pare departe. Fie că vorbim despre Ministerul Mediului, prin Garda Forestieră Ploiești, Ocolul Silvic Pitești sau Primăria Bascov – prin edilul Gheorghe Stancu.

Astăzi copacul a căzut pe un gard al unei locuințe, mâine poate cădea un altul pe un om și, Doamne-ferește, l-ar ucide!

Cine răspunde, domnilor plătiți din bani publici?

Domnule primar Stancu, se aude, se vede? Nu uitați că acum vin alegerile din 2024… Haideți, puneți „osul” la treabă și rezolvați problemele oamenilor care v-au votat sau nu!

Urmărim subiectul!

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3