NOR CURIER 930X122

coronavirus

SCANDAL CU ÎNJUNGHIERE DIN CAUZA MĂŞTII. NOI STĂM ÎNCĂ BINE LA ACEST CAPITOL

Sunt uluit de ce se întâmplă în Statele Unite, acolo unde pandemia a luat pur şi simplu minţile unor cetăţeni. Astfel, în vreme ce la noi se poartă încă discuţii „amicale” care degenerează în injurii aduse persoanelor vizate, în Statele Unite anumite persoane recurg la acte de violenţă extremă.

Citiți și: De ce s-au înmulțit morțile subite! Explicații

Astfel, un american din statul Michigan ar fi înjunghiat cu cuţitul un vârstnic, fiindcă acesta i-ar fi atras atenţia că nu poartă mască de protecţie. Ulterior, poliţiştii au plecat în urmărire şi l-au împuşcat mortal pe suspect, în vreme ce bătrânul în vârstă de 77 de ani a fost spitalizat.

Este adevărat că această criză nenorocită prin care trecem ne pune răbdarea la grea încercare. Suferim, ne revoltăm, ne rugăm să apară un leac şi să revenim la o viaţă normală.

Citiți și: Situaţia epidemiologică din judeţul Argeş, 11 martie

Oamenii au ajuns să se duşmănească, fiind împărţiţi în tabere care tind să devină şi la noi extreme. O parte militează pentru respectarea cu stricteţe a măsurilor, însă tocmai această stricteţe este cea care poate conduce la comportamente anormale, unii arătând cu degetul şi judecând fiecare individ sau grup care, într-un anumit context, este surprins că încalcă regulile şi recomandările autorităţilor.

De pildă, mă aflam cu soţia într-un hipermarket de lângă Piteşti, la raionul cu jucării. Purtam corespunzător masca de protecţie, doar că la un moment dat, fiindcă nu ne înţelegeam asupra unui produs, am tras măştile sub nas. Tocmai atunci a trecut pe lângă noi un echipaj al autorităţilor judeţene care acţionează în sistem integrat.

Ne-au atras atenţia că nu e în regulă, iar soţia a încercat să explice că a fost doar o chestiune de moment, nu o regulă. Ştiţi ce ne-a spus autoritatea, pe un ton aproape răstit: „Ce? Hai mai repede, că îi îmbolnăviţi şi pe alţii!”

Cu alte cuvinte, am fost diagnosticaţi la faţa locului şi sunt aproape convins de faptul că dacă nu îi făceam semn soţiei să tacă, ar fi urmat o amendă.

Situaţii care au degenerat am văzut la Bucureşti, la metrou. Oamenii îşi pierd cumpătul, poate şi din cauza faptului că autorităţile duc lipsa unor abilităţi de comunicare.

Dacă ar şti să comunice (iar aici fac referire şi la vârf, nu doar la echipajele de pe teren), probabil cetăţenii ar avea un comportament mai responsabil.

Mai multe persoane, oameni „citiţi”, mi-au transmis că autorităţile nu ştiu să prezinte corespunzător situaţia. „Duc lipsă de specialişti în comunicare.”, exact aşa am primit un mesaj. Ştiţi ceva? Şi eu cred acelaşi lucru.

În orice situaţie de criză, comunicarea poate conduce la aplanarea unui conflict sau, dimpotrivă, la haos. La noi ce se doreşte, de fapt?

(Foto: MSP First District – Twitter)

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90