Donaris 930 x 122

colegiul național i.c. brătianu

EXCLUSIV. Pitești: Profesori revoltați la „Brătianu”! Motivul, INCREDIBIL!

EXCLUSIV. Pitești: Profesori revoltați la „Brătianu”! Motivul, INCREDIBIL!

Citiți și: „Generalul” Tudosoiu, luat la „rost” de un elev de la „Brătianu”/ „Ce este un inspector?”

Toaletarea arborilor din curtea Colegiului Național ”Ion C. Brătianu” din Pitești a creat un adevărat scandal în rândul unor cadre didactice.

Citiți și: Pitești. A terminat „Brătianu” și își trăiește visul! Lucrează unde puțini tineri pot ajunge!

Anumiți dascăli nu au fost de acord cu această acțiune de toaletare, ba chiar au condamnat-o, și asta din cauza faptului că, printre copacii care au fost tăiați se numără și un nuc.

Vă reamintim că nucul face parte din specia de pomi care este protejată de lege în România, alte detalii: AICI.

Potrivit legii, tăierea acestui copac se face doar în anumite condiții. Persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate și vor să-i taie sunt obligate să facă o cerere, care trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de tăierea efectivă.

Această cerere va fi analizată de specialiștii direcțiilor teritoriale pentru agricultură și vor decide dacă aceștia primesc sau nu autorizație.

Ce spune directoarea Colegiului Brătianu, Florica Dumitru:

„Colegiul Naţional ”Ion C Brătianu”, prin adresele nr.2033/20.08.2021, respectiv 2629/22.10.2021, înaintate Primăriei Pitești, a subliniat necesitatea toaletării vegetației îmbătrânite.

Primăria Pitești a înaintat adresa către Salpitflor și în intervalul 6-10 martie 2023, în baza autorizației nr.38/10.02.2023, angajații de la acest serviciu au acționat în curtea colegiului.

Lucrările de toaletare au inclus tăierea unui nuc care era plantat la fundația corpului C, motiv pentru care avea o creștere înclinată și putea fi un pericol real în caz de furtună sau zăpadă abundentă.

Totodată, au fost tăiați un acer și un dud care afectau temelia gardului.

Defrișările au avut drept scop atât siguranța elevilor și a personalului colegiului, cât și protejarea bazei materiale.

Trebuie să înțelegem că vegetația are un ciclu de viață diferit, în funcție de specie, dar în același timp limitat, pentru că plantele lemnoase nu sunt veșnice. Avem datoria să le întreținem și să le regeneram periodic.

Programul propus pentru SĂPTĂMÂNA VERDE în Colegiul Brătianu, vizează astfel de plantări care se vor realiza rațional, amplasând lângă corpurile de clădiri, doar arbuști de talie mica.”

Am luat legătura și cu Diana Tomescu, noua directoare de la Salpitflor Green S.A, societate din subordinea Primăriei Pitești, pentru un punct de vedere oficial cu privire la acest subiect.

Iată ce ne-a declarat tânăra șefă de instituție:

„Avem adresă de la colegiu. Pentru nuc avem o autorizație de la Direcția pentru Agricultură Județeană Argeș. Avem autorizație de tăiere pentru nuc.

Într-adevăr, colegiul a făcut solicitare către Primăria Municipiului Pitești și a solicitat toaletarea arborilor.

Comisia constituită la nivelul Primăriei Municipiului Pitești s-a deplasat la colegiu și a inventariat toți arborii. Unii arbori au aviz pentru toaletat, alții au aviz pentru tăiere, printre care și nucul, care se află în procesul verbal de tăiere.

Nu aș ști să vă spun care este motivul nemulțumirii profesorilor, știu să vă spun că noi am intervenit pentru a preîntâmpina anumite pericole. Arborii care au fost tăiați prezentau risc de cădere. Erau fie crescuți spontan, aplecați, culcați.

Nucul prezenta un pericol, de aceea s-a intervenit asupra lui. Nu intervenim până nu avem aviz, fie de tăiere, fie de toaletare. Noi nu tăiem nici măcar o creangă fără aviz.”

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90