930×122 CAPRA 5

andreea atanasescu

POVESTE DE SUCCES LA „BRĂTIANU”

Poveste de succes la „Brătianu”. Andreea Atanasescu, tânăra pe care ePitești v-a prezentat-o în urmă cu câteva zile, elevă a Colegiului Național ”I.C. Brătianu”, este un model de urmat pentru tineri.

Citiți și: Geniul din „Brătianu”: Profesor la emerita Universitate mondială

Încă de la discursul pe care l-a susținut la conferința de presă organizată de Poliția Argeș, Andreea ne-a atras atenția, așa că am hotărât să aflăm mai multe lucruri despre piteșteancă, pe care vi le prezentăm și dumneavoastră. Atunci când avea 9-10 ani, coeficientul de inteligență al Andreei (IQ) era în jur de 120-125.

Citiți și: De la „Brătianu”, la medic în UK: Extraordinara ascensiune a lui Vlad Gabriel spre succes

La doar 18 ani, Andreea are un CV impresionant. Când era în clasa a VII-a, s-a calificat pentru prima dată la etapa națională a olimpiadei de biologie. ”La olimpiada națională (n.r. – de biologie) am participat de 2 ori, în 2014 și în 2016, obținând în ambii ani a XI-a poziție pe țară și, în 2014, și premiu special.

Pentru rezultatele deosebite la olimpiadă, am fost selectată în proiectul organizat de Creatori de Viitor, “BIOcamp”. BIOcamp a fost o școală de vară, plină de cursuri intensive și ateliere practice de genetică, microbiologie și imunologie, unde am învățat tehnici precum electroforeză, PCR, antibiogramă, determinarea concentrației minime inhibitorii și multe altele”, ne declară Andreea.

De asemenea, a participat și la Romania Science Week, un târg de științe organizat de colegiu la inițiativa unei foste eleve, absolventă a Oxford-ului. ”Ce am descoperit prin intermediul acestui proiect e bucuria care te poate cuprinde atunci când le împărtășești această pasiune celor din jur și ești martor la sclipirea care se naște în ochii lor în momentul când iau contact cu știința, mai ales ținând cont că foarte mulți dintre vizitatorii noștri aveau o vârstă fragedă și erau neinițiați în tainele cunoașterii în sensul practic.

Mereu am fost de părere că performanța este o noțiune relativă și că entuziasmul, ambiția și determinarea sunt cele care conduc la realizare profesională, însă entuziasmul, ambiția și determinarea celor din jur îmi dau încrederea că într-o lume care se îneacă treptat în ignoranță și în aparența cunoașterii, știința și creativitatea au o șansă”, ne-a mărturisit Andreea.

Andreea Aranasescu este pasionată și de comunicare/public speaking, obținând premiul I la semifinala națională a concursului Public Speaking organizat de English Speaking Union – sau ESU – un ONG, și calificându-se la barajul de selecție pentru internaționala de la Londra. A participat ca delegat la European Youth Parliament (EYP/Parlamentul European al Tinerilor), ulterior fiind organizator în Erasmian European Youth Parliament, la care au luat parte și persoane din Olanda și Germania.

Andreea a facut parte și din GROW (proiect organizat de Școala de Valori, în care studenți străini țin ateliere pe diferite teme de dezvoltare personală), iar în prezent este implicată într-un proiect Erasmus, “Transformers school”, în parteneriat cu Ungaria, Slovacia și Spania. Este vorba de un proiect dedicat copiilor supradotați, cu pasiuni diferite.

Cea mai mare pasiune, biologia, pasiune moștenită de la mama ei

Cea mai mare pasiune a Andreei, așa cum ne-a mărturisit, este biologia, la ”Brătianu” studiind la profilul Științe ale Naturii, pasiune pe care a moștenit-o de la mama sa, Cristina Atanasescu. Cristina Atanasescu este profesor titular de biologie la Colegiul ”Brătianu” încă din anul 1998.

Un alt punct de sprijin al Andreei a fost tatăl ei, Sorin Atanasescu, până în 2003 fotbalist, printre altele, la FC Argeș, Dinamo București sau Flacăra Moreni.

”De când eram mică, dorința mea de a înțelege mai bine domeniul cu care se ocupă mama zi de zi, ea fiind profesoară de biologie, m-a determinat să caut informație, să particip la concursuri și să reușesc, de la o vârstă destul de fragedă, să am performanțe în acest domeniu.

Faptul că mama a devenit ulterior și profesoara mea de biologie în liceu a reprezentat doar un avantaj, pentru că noi mereu ne-am înțeles excepțional în ipostaza profesor-elev. Pe lângă pasiunea mea pentru biologie, sunt foarte atrasă de comunicare, public speaking și debate. Cine mă cunoaste știe că sunt o fire extrovertită, ambițioasă și determinată și că îmi place să vorbesc… mult”.

Andreea este pasionată și de muzică, fiind în corul liceului de 4 ani și cântând la pian de 12 ani, dar și de make-up, o pasiune, spune ea, descoperită recent.

Vrea să studieze în Irlanda: ”Nu-mi doresc să rămân în țară!”

Andreea Atanasescu vrea să studieze Științe Biomedicale în Irlanda, ca mai apoi să se specializeze în Genetică, domeniu care o atrage ”cel mai mult”. Era tentată să studieze medicina în România, însă ”am realizat că nu are rost, pentru că în țară chiar nu-mi doresc să rămân.

Vreau oportunități în cercetare, iar dacă facultățile de medicină/biologie de la noi sunt facultăți foarte bune pe partea teoretică, fondurile sunt pe minus pentru direcția care mă interesează pe mine și, implicit, și oportunitățile”.

Părinții au susținut-o enorm: ”Poți să faci absolut tot ce îți dorești!”

Faptul că părinții au susținut-o și au încurajat-o în permanență a ajutat-o foarte mult pe Andreea. Despre părinții ei, Cristina și Sorin, Andreea ne spune doar lucruri frumoase: ”Când eram mică, obișnuiau să îmi spună: “Poți să faci absolut orice îți propui. Vrei să faci biologie? O să faci biologie. Vrei să faci matematică? Apucă-te serios de muncă și o să faci matematică. Vrei să faci relații publice și comunicare? Ai tot ce-ți trebuie ca să le faci. Trebuie doar să-ți dorești și să muncești”.

Așadar, tot ceea ce sunt astăzi sunt datorită lor. Datorită faptului că n-au încetat niciodată să aibă încredere în mine, să se bazeze pe rațiunea și intuiția mea, să creadă în visurile mele. Alături de ei, imposibilul mereu a devenit posibil. Când n-am avut curajul să visez, au visat ei pentru mine. Când n-am avut curajul să sper, au sperat ei pentru mine. Nu m-au lăsat niciodată să renunț, nici în cele mai grele momente. ”(…) Eu oricum nu am simțit niciodată că mă regăsesc în tiparele “generației secolului al XXI-lea”, așadar mereu am fost apropiată de părinți, mereu le-am cerut părerea, mereu le-am ascultat opinia.

Iar ei, la rândul lor, m-au lăsat să fac propriile greșeli și m-au ajutat să mă ridic de fiecare dată când am căzut. Și au avut grijă să îmi spună: “E greu să ajungi sus, dar e de un milion de ori mai greu să te menții sus!” Mare adevăr, mamă, mare adevăr, tată.. .Dacă ei sunt mândri de mine, atunci eu sunt cea mai norocoasă că ei sunt părinții mei”.

Peste 10 ani „mă văd luptând pentru noi idealuri”

Este o fire perseverentă, ambițioasă, muncitoare și foarte serioasă. Cum își imaginează viața peste 10 ani?

”Un singur lucru știu: voi fi fericită, cel mai probabil întrebându-mă de ce oare mi-am făcut atâtea griji până atunci. De ce n-am avut încredere că totul va fi exact cum trebuie să fie și m-am speriat la fiecare obstacol apărut în cale. Peste 10 ani, mă văd la fel de ambițioasă, luptând pentru noi idealuri, visând la lucruri mai mărețe decât în prezent. Mă văd făcând ceea ce-mi place cel mai mult, în fiecare zi cu zâmbetul pe buze, în fiecare zi tot mai recunoscătoare pentru ceea ce am”, încheie Andreea Atanasescu.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA