- Publicat de: Ionela Iordachita
- 16-12-2022, ora 14:50
- Știri
Pitești. A terminat „Brătianu” și își trăiește visul! Lucrează unde puțini tineri pot ajunge!
Fiecare absolvent are șansa de a-și îndeplini visul!
Citiți și: Pitești/Exclusiv: Eveniment unic la ,,Brătianu”! Video și imagini de colecție!Marina Cucu (foto), fostă absolventă a Colegiului Național ”Ion. C. Brătianu”, promoția 2008-2012, a reușit acest lucru, iar în prezent își trăiește visul. Este inginer în cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica, Sucursala FCN Piteşti.
Citiți și: „Generalul” Tudosoiu, luat la „rost” de un elev de la „Brătianu”/ „Ce este un inspector?”Într-un interviu acordat Asociației ”The Social Incubator”, Marina Cucu vorbește despre parcursul său educațional și profesional.
„Poate părea science-fiction ce facem noi”
Marina Cucu: „Sunt inginer în cadrul laboratorului de radioprotecție și dozimetrie personal din cadrul FCN Pitești, cea de-a doua sucursală a SNN Nuclearelectrica.
Mă asigur de respectarea cerințelor din normativele legislației impuse de CNCAN, care este organul nostru de reglementare. Mă ocup cu precădere de calibrarea echipamentelor pe care noi le folosim, utilizând surse închise de radiații. Poate părea așa science-fiction, dar facem și chestia asta, în urma unor instruiri bine făcute.
Mai pe înțelesul tuturor, vrem să verificăm că ce intră și ce pleacă este curat, că nimeni nu intră cu nimic ce n-ar fi la locul lui.”
Reporter: Ce înseamnă SNN și cu ce se ocupă compania?
Marina Cucu: „Suntem aproximativ 2200 de oameni în toate sucursalele SNN care contribuim la tot ce înseamnă producerea de energie din domeniul nuclear.
Ne ocupăm cu producerea de fascicole combustibile pentru centrala CANDU, cele două reactoare de la CNE Cernavodă. Producem fasciculul CANDU.
Totul se ia de la zero, totul prelucrăm, ca până la urmă noi să beneficiem de cei 20% aproape din energia pe care o consumăm și este produsă de singurul producător de energie nucleară din țară, adică Nuclearelectrica.”
„M-au atras întotdeauna științele exacte”
Reporter: Care a fost parcursul tău educațional?
Marina Cucu: „Am făcut un liceu tehnic, Colegiul Național Brătianu, profil mate-info, pentru că m-au atras întotdeauna științele exacte, mate, fizică, chimie. Am continuat parcursul la Universitatea Politehnică București. Am terminat o licență în master și un proaspăt doctorat în științe exacte, în științe inginerești.”
„Motivația asta de a cerceta necunoscutul m-a atras”
Reporter: Ce te-a motivat să alegi un job la Nuclearelectrica?
Marina Cucu: „Întotdeauna m-au atras foarte mult chestiile care nu sunt tocmai ușoare și pe care nu toată lumea le cunoaște, poate îi sperie cumva, și motivația asta de a cerceta necunoscutul poate, pentru că trebuie să recunoaștem, treaba cu nuclearul și profilul acesta nu este tocmai comun și cunoscut multora dintre noi și când spui nuclear poate tinsă să te, nu neapărat sperii, dar să-ți pui niște semne de întrebare.
Tocmai treaba asta, să vrei să devii din ce în ce mai bun și să cunoști cât mai multe în domeniul acesta care nu este cunoscut tuturor.”
„Îmi place foarte mult ceea ce fac. Mi-am dorit să ajung aici”
Reporter: Care este parcursul tău profesional?
Marina Cucu: „Parcursul meu profesional în SNN a început în iunie 2017, fac cinci ani de SNN. Am concurat pentru postul de tehnician în cadrul aceluiași laborator. Sunt mândră că am făcut treaba asta.
Parcursul meu ca tehnician a durat aproximativ doi an. Mai apoi, acumulând toate cunoștințele necesare, am accesat postul de inginer în cadrul aceluiași Laborator de Radioprotecție și Dozimetrie Personal.
A fost un parcurs greu și negreu deodată, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac, mă văd făcând în continuare mult timp de acum în colo asta.
Overall nu a fost greu, mi-am dorit să ajung aici și atunci când îți dorești să faci ceva cu adevărat nu prea e greu, când vezi luminița de la capătul tunelului.”
„Jobul meu este unul dinamic (…) îmi menține dorința și flacăra”
Reporter: Cum arată o zi la Nuclearelectrica?
Marina Cucu: „Programul începe la 07:00, ajungi pe la 7 fără un pic. Nicio zi nu seamănă cu cealaltă, asta din capul locului. Doamne ajută să bem până la 07:10 un pic de cafea, după aceea am începe lucrul.
Jobul meu este unul dinamic, nu presupune nici stat la birou, nici neapărat mers non stop în hale, cumva se îmbină plăcut toate aceste chestii. Depinde de lucrurile pe care le avem de făcut.
Sunt zile în care trebuie să faci raportări, documente, să răspunzi de organele de control care te vizitează, să le însoțești.
Sunt zile în care efectiv, cu ghilimelele de rigoare, trebuie să-ți bagi mâinile în instalații, să verifici, cum spuneam, să calibrezi aparate și așa mai departe.
Nicio zi nu seamănă cu alta și tocmai cred că asta este frumusețea și ce mă atrage și în continuare îmi menține dorința și flacăra. Nu ai timp să te plictisești.”
Sursă: Youtube Asociatia The Social Incubator