NOR CURIER 930X122

primarii

Modificare importantă la legea privind vânzarea terenurilor agricole!

O propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind reglementarea vânzării terenurilor agricole a fost votată la Camera Deputaţilor, for decizional, iar documentul prevede posibilitatea ca primăriile să achiziţioneze, într-o procedură simplificată, terenurile agricole din extravilan, pentru realizarea unor lucrări sau investiţii de utilitate publică.

Citiți și: Șah-mat înainte de alegeri! Prefectul, ordin care schimbă tot în consiliile locale

Inițiativa legislativă a fost votată cu 159 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”, 70 de abţineri și nu au votat 1.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz și proiectul va avea avea nevoie de promulgare din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Citiți și: Veste bună! E gratuit pentru toți!

În actul normativ adoptat se specifică faptul că prevederile nu se aplică pentru terenurile agricole situate în intravilan şi terenurile agricole situate în extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care pot înstrăina o suprafaţă de cel mult 3 ha într-o perioadă de 3 ani.

Potrivit textului adoptat, în cazul în care titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul agricol situat în extravilan, prin excepţie de la termenele şi condiţiile stabilite, unităţile administrativ-teritoriale pot achiziţiona aceste terenuri pentru obiective de investiţii de interes public local.

Iniţiatorii justifică necesitatea propunerii legislative în expunerea de motive prin faptul că ”o procedură limitativă îngreunează accesul autorităţilor locale de a achiziţiona terenuri agricole aflate în extravilan, prin necesitatea desfăşurării activităţilor agricole pe teritoriul naţional pe o perioada de 5 ani sau condiţionarea ca venitul total al ultimilor 5 ani fiscali să fie în procent de minimum 75% din activităţile agricole, ceea ce reprezintă o măsură, de cele mai multe ori, imposibil de îndeplinit”.

Foto descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90