pizzeria sapori  930 122

alina mărtau

Pitești. Revolta medicilor de la UPU: „Adevărul trebuie spus!”

Pitești. Revolta medicilor de la UPU: „Adevărul trebuie spus!”

Citiți și: Pitești. Criză la Spital: De ce „fug” medicii de URGENȚĂ! Oficial

Alina Mărtău, cunoscut medic de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Pitești, a făcut în această după-amiază, cu puțin timp în urmă, o postare cel puțin interesantă.

Citiți și: Primarul atacă decizia instanței cu privire la Pădurea Trivale!

Cadrul medical a publicat o scrisoare deschisă adresată managerului de la Județean, dar și Consiliului Județean și Instituției Prefectului Argeș, scrisoare semnată de colectivul de la UPU – SMURD Pitești.

Este, în realitate, o poziție cu privire la controalele făcute de Instituția Prefectului și sancțiunea aplicată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș Urgenței de la Județean după ce persoane ar fi așteptat mai mult decât prevede protocolul (detalii pe marginea subiectului, AICI)

În scrisoare se explică, printre altele, că sunt prea puțini medici la UPU Pitești – 2, deși ar fi nevoie de 5, că în unitate ajung și cazuri care nu reprezintă în realitate o urgență.

„În realitate, doi medici sunt nevoiți să vadă un număr de pacienți de cel puțin două ori mai mare decât prevede normativul de personal. Există perioade din zi în care afluxul de urgențe poate fi dublu sau triplu față de media orară”, se arată în scrisoarea publicată de medicul Mărtău.

„A te face că nu vezi această problemă e o ipocrizie!”

În scrisoare se mai precizează că este o ipocrizie din partea autorităților că nu vor să vadă că medicii din UPU sunt prea puțini pentru câți pacienți ajung pentru investigații.

„Pacienții cheamă ambulanța sau se prezintă la UPU pentru orice”

Ba mai mult, mai arată colectivul UPU-SMURD Pitești, oamenii s-ar fi obișnuit să cheme ambulanța sau să meargă în Urgențe „pentru orice”. Și nu s-ar adresa medicului de familie sau farmacistului atunci când ar fi cazul.

De 3 ani, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean nu s-ar mai fi prezentat niciun medic la concurs pentru ocuparea posturilor, în prezent Urgența fiind asigurată de 12 medici.

Colectivul de la UPU le cere autorităților să „caute resurse să motiveze și să atragă medicii să vină și să rămână să lucreze în SJUP, nu să caute motive să îi amendeze”.

„Omenește nu este posibil!”

Medicii mai spun că în Județean ajung și pacienți din proximitatea celorlalte spitale din județ din diferite motive.

„Ieșim de cele mai multe ori epuizați din tură/ gardă! (…) Adevărul este următorul și trebuie spus: timpul estimat de așteptare pentru toate codurile de triaj NU poate fi respectat întotdeauna, cu oricâte amenzi ne-ar amenda”.

Iată întreg textul scrisorii:

SCRISOARE DESCHISA

Spre informare Doamnei Manager

In atentia DSP Arges, a Consiliului Judetean Arges si a Institutiei Prefectului Arges

De curand, dupa cum stiti, a avut loc o actiune a Prefectului Judetului Arges, actiune de control la nivelul SJUP care a vizat in mod expres functionarea UPU si care a fost prezentata ca find o preocupare pentru cetatenii judetului, despre care se considera ca asteapta prea mult sa fie consultati in urgenta.

Concluzile controlului in care a fost angrenat DSP Arges si amendarea personalului din triai pentru depasirea timpilor de asteptare prevazuti in protocolul de triai in cazul a doi pacienti dovedesc faptul ca autoritatile nu sunt preocupate sa vada problemele in ansamblu, puncteaza pe alocuri lovituri de imagine care nu rezolva problema de fond.

A transmite beneficiarilor asistentei medicale de urgenta mesajul ca daca nu vor fi consultati intr-un interval de timp oarecare personalul medical va fi amendat este profund nedrept si neproductiv din mai multe motive.

Protocoalele de triai incearca sa standardizeze prioritizarea intrarii la consult a pacientilor atunci cand se prezinta la UPU in numar mai mare decat capacitatea de a fi preluati in ariile de consultatie si tratament.

Timpul de asteptare estimat conform codului de triaj poate fi mai mic sau mai mare in functie de afluxul de urgente cu prioritate superioara care ajung in UPU ulterior.

Pe langa protocoalele de triaj UP functioneaza in baza unei legi care stabileste si normativul de personal raportat la numarul de prezentari.

Conform acestui normativ in UPU Pitesti ar trebui sa lucreze cel putin 5 medici/tura.

In realitate doi medici sunt nevoiti sa vada un numar de pacienti de cel putin doua ori mai mare decat prevede normativul de personal.

In plus exista aleatoriu perioade din zi in care afluxul de urgente poate fi dublu sau triplu fata de media orara.

A te face ca nu vezi aceasta problema si a pretinde ca un numar de medici trebuie sa vada in acecasi unitate de timp un numar de pacienti pentru care ar fi necesari de doua or mai multi medic e o ipocrizie care se suprapune nefericit peste cultura medicala a pacientului pentru care notiunile de asteptare, programare, respect pentru suferinta celuilalt, sunt de-a dreptul ofensatoare.

Functionam intr-un sistem medical in care pacientii cheama ambulanta sau se prezinta la UPU pentru orice: dureri de masele, de genunchi, alergii, bataturi, doape (de cerumen) in urechi, muscaturi de purici, capuse, tantari, arsuri solare, acuze pentru care unui pacient din occident nici nu i-ar trece prin cap sa calce intr-un spital.

La intrebarea legitima a asistentilor de triaj daca pacientul -a gandit sa apeleze la medicul de familie sa-i ceara un sfat medical, majoritatea se simt jigniti si ameninta cu reclamatiile (multi dintre acestia depun efectiv o reclamatie ulterior).

In aceeasi situatie se afla si pacientul pentru asteptarea caruia DSP a dat amenda asistentului de triaj: a afirmat nonsalant ca nici nu-si cunoaste medicul de familie.

Va vom mai explica ce se poate intampla daca medicul care asista o urgenta majora (tineti cont de faptul ca un pacient critic poate sta in UPU si cateva ore pana cand e stabilizat, investigat si internat) este nevoit sa consulte in timpul estimat de protocolul de triaj (pentru ca altfel risca amenda nu-i asa ?) si cativa pacienti cu dureri de genunchi, picioare umflate, great pentru ca au baut prea mult, atacuri de panica etc.

Va fi nevoit sa neglijeze supravegherea pacientului critic sau sa delege responsabilitatea supravegherii unui asistent.

Vreau sa-si imagineze cel care reclama asteptarea la UPU ca el insusi sau un parinte ar avea o problema medicala grava si se afla de cateva ore sub ingrijirea medicului de urgenta.

În timpul asta de medicul respectiv trag inca 4-5 pacienti sa fie consultati, pentru problem care nu reprezinta nicio urgenta imediata sau pentru care ar fi fost suficient sa ceara sfatul medicului de familie sau al farmacistului.

Ce ar vrea sa faca medicul respectiv ?

Sa ramana langa pacientul critic pentru a se asigura ca nu se decompenseaza pana la momentul internarii sau sa-si vada de consultatile „de policlinica” pentru ca – nu-i asa ?- si pacientii aia platese taxe?

Ne imaginam ca va aparea intrebarea:

„De ce nu mai angajeaza spitalul medic de urgenta daca e deficit de personal?”

Raspunsul e urmatorul: deficitare sunt mai multe specialitati iar posturile scoase periodic la concurs raman neocupate pentru ca medicii tineri nu mai vor sa se angajeze acolo unde e cel mai greu, solicitarea e mare. Iar satisfactiile profesionale sunt umbrite de reprosuri si lipsa de apreciere a efortului depus.

Cel mai concludent exemplu este acela ca daca la UPU Pitesti nu s-a mai prezentat niciun medic la concurs de 3 ani iar colectivul a scazut de la 19 medici de urgenta cati eram in 2018 la 12, la CPU Mioveni s-au prezentat in ultimul an la concurs 5 medici de urgenta.

De ce credeti? Pentru ca primese cam o treime din numarul de pacienti care ajung la UPU. Isi desfasoara activitatea intr-o unitate cu o infrastructura moderna, iar dupa investigatia partiala a pacientilor, o buna parte (cei mai gravi) sunt trimisi la UPU Pitesti.

Vreti sa faceti functional UPU Pitesti?

Atunci poate autoritatile implicate ar fi bine sa caute resurse sa motiveze si sa atraga medicii sa vina si sa ramana sa lucreze in S.J.U.P nu sa caute motive sa-i amendeze.

Atunci uitati-va ce se intampla in spitalele din judet si faceti-le functionale si pe acelea pentru a ridica presiunea enorma de pe SJUP.

Vitati-va cum isi „selecteaza” Spitalul Militar adresabilitatea la cateva urgente motivand lipsa liniilor de garda in mai toate specialitatile.

Suntem de acord sa ajunga la noi trauma majora, Infarctul miocardic,

Accidentele vasculare cerebrale, marile urgente chirurgicale, respiratorii etc dar e inadmisibil sa alerge ambulantele in disperare in tot judetul carand la UPU din proximitatea spitalelor municipale sau orasenesti sau chiar din structurile de urgenta ale spitalelor respective pacienti cu diverse colici, traumatisme minore, viroze, cistite, otite, pentru motivul ca nu-si organizeaza un banal serviciu de radiologie sau nu au nici macar o linie continua de garda de Boli interne sau pur si simplu nu vor sa-si asume finalizarea cazurilor daca nu le trec prin filtrul specialistilor de la SJUP.

Preocuparea noastra pentru reducerea timpului de astepare e permanenta.

De aceea iesim de cele mai multe ori epuizati din tura/garda incercand sa rezolvam toate urgentele dar adevarul este urmatorul si trebuie spus:

timpul estimat de asteptare pentru toate codurile de triai NU poate fi respectat intotdeauna, cu oricate amenzi near ameninta DSP, CJ sau Institutia Prefectului.

Pentru ca omeneste e IMPOSIBIL!

Niciodata un om nu poate munci cat do in mod continuu, niciodata nu vei putea pune pe un brancard do pacienti gravi simultan s.a.m.d.

lar noi vom face totdeauna alegerea de a acorda atentia cuvenita urgentelor majore atat cat e nevoie de noi, pentru ca asta e menirea noastra nu aceea de suplinitori a medicine primare si ambulatorii.

Nu vrem ca fiecare tura sa fie un exercitiu de evitare a malpraxisului din cauza ca suntem nevoiti sa vedem pacientii contra cronometru.

Pacientilor care aleg sa vina la UPU pentru urgente minore sau pentru diverse consultatii nu le inchidem usa in nas, dar nici nu-i vom incuraja sa aleaga aceasta abordare pentru ca aglomerandu-ne pana la sufocare, scad inevitabil sansa unei ingrijiri de calitate a celor care au cu adevarat nevoie de ea si care pot fi parintii, bunicii sau fratii lor.

Va multumim!

Colectivul de medici al UPU-SMURD Pitesti: Dr. Pascu Marius-Medic Sef, Dr. Martau Alina, Dr. Barbu Rodica, Dr. Nistor Nicoleta, Dr. Neacsu Valentina, Dr. Tuculeanu Cristina, Dr. Grigore Irena, Dr. Gheorghe Ionut,Dr. Popa Gratiela, Dr. Alexandrescu Anca, Dr. Mostoghiu Mariana, Dr. Cornea Catalina, Dr. Bulgar Corina”.

Eurial 555 x222
eurial 570×90