- Publicat de: Cristina Stancu
- 22-12-2020, ora 9:39
- Politic
„S-A VOTAT CA GELU TOFAN SĂ FIE PROPUNEREA DE VICEPRIMAR AL PITEȘTIULUI”
În afara protagoniștilor direcți ai războiului intern din PNL Argeș, război în care, recent, notarul Ana Stan (foto 1) și avocatul Radu Perianu (foto 2) au cerut demisia liderului Adrian Miuțescu pe fondul rezultatelor slabe ale filialei județene la alegeri, sunt destul de puține voci care au curajul să se poziționeze, concret, de o parte sau de cealaltă a baricadei. Luptele interne se duc tacit, iar PNL Argeș funcționează și se pregătește să dea unul dintre cei doi viceprimari ai Piteștiului.
Citiți și: Pitești. Lovitură de teatru în Primărie: Luc Tudor părăsește funcția de city-manager
Citiți și: Halal exemplu! Viceprimar din Argeș, prins băut la volan
„Practic vorbind, eu sunt Elveția”
Care este opțiunea partidului pentru această funcție importantă și ce tensiuni a creat numele avansat de PNL Argeș pentru fotoliul de viceprimar pe care și-l vor adjudeca liberalii, dar și cum funcționează alianța cu USR-PLUS în noul Consiliu Local al Piteștiului, alianță care a spus deja NU unor proiecte inițiate de noul primar al Piteștiului, Cristian Gentea, am încercat să aflăm de la consilierul local Răzvan Șerbănoiu (foto 3), unul dintre nou-intrații în partid, încă rezervat în declarații politice.
Pentru început, am vrut să știm cum se poziționează în acest război intern din PNL Argeș.
„În niciun fel! Nu e războiul meu! Nici așa, nici așa, Practic, vorbind, eu sunt Elveția, neutru. Am și o justificare pentru chestia asta: eu sunt membru de partid de vreo trei luni, înainte de Alegerile locale. L-am găsit pe domnul Miuțescu președinte. Am găsit tot ce se întâmplă, așa. Nu țin să le dau dreptate nici unora, nici altora, nici să-i contrazic. Nu e războiul meu!„, a spus Răzvan Șerbănoiu.
Cât despre prestația liderului PNL Argeș, ținta atacurilor celor două voci liberale care au încercat să prevestească sfârșitul lui Adrian Miuțescu, pe fondul rezultatelor alegerilor și nu numai, Răzvan Șerbănoiu ne-a răspuns atât: „Bună întrebare! Revin la chestia că sunt nou-venit în partid și este prematur să mă pronunț eu cu asupra prestația dumnealui„.
Schimbând registrul, l-am întrebat pe recent alesul consilier local când vom avea viceprimari la Pitești.
„Imediat când își vor depune jurământul toți consilierii de la PSD – cei doi care vor intra în CL: unul, în locul domnului Dumitru, care a refuzat mandatul pe care nu l-a preluat din motive personale, iar celălalt, Lucrețiu Tudor, care a acceptat propunerea primarului de a deveni City Manager„, spune Răzvan Șerbănoiu.
„Nu ne-au tratat cum trebuie„
Același Lucrețiu Tudor a cărui înlocuire cu un alt social-democrat e ținută în șah chiar de abținerea de la vot a consilierilor PNL – USR PLUS.
Fiindcă am avut o curiozitate cu privire la motivele pentru care, personal, nu a votat proiectul de hotărâre inițiat de primar privind încetarea de drept a calității de consilier local a lui Lucrețiu Tudor (fostul șef al Finanțelor Argeș, devenit City Manager la câteva săptămâni după ce a ajuns ales local pe lista PSD, calitate din care și-a înaintat demisia), Răzvan Șerbănoiu a încercat să explice:
„Motivul meu personal a fost să tragem un semnal de alarmă cu pivire la faptul că colegii noștri de la PSD nu și-au depus cu toții jurământul. Ei nu ne-au tratat cum trebuie. Nu a fost ceva personal legat de activitatea lui Lucrețiu Tudor, n-are nicio treabă. A fost un semnal de alarmă că nu ne-au tratat cum trebuie și au tergiversat preluarea mandatului de către domnul Dumitru, consilierul care s-a retras.
Mandatul lui Lucrețiu Tudor a fost validat. Mandatul domnului Dumitru nu a fost validat pentru că nu și-a depus jurământul. Ăsta este motivul pentru care ei nu sunt în formulă completă. Nu au nicio justificare pentru faptul că nu și-a depus jurământul. Putea să-l depună online, cum l-a depus colegul de la PLUS. Nu ține chestia că n-a putut. N-a vrut! Atâta timp cât legea îți permite să depui jurământul online, este clar că nu au vrut. Iar dacă dumnealor nu au vrut, am considerat și noi că e momentul să ne abținem. Acesta este motivul meu personal. Alții poate au avut altă justificare, nu-mi permit să vorbesc în numele lor„, a spus Răzvan Șerbănoiu.
Tofan, vicele pentru care optează PNL Argeș
Una peste alta, când va fi să fie – căci cu așa o situație, nici nu se poate intui când – PNL va veni în CL Pitești, cum e firesc, cu o propunere de viceprimar (unul dintre cei doi pe care USR PLUS și PNL au capacitatea – numeric vorbind, căci au, împreună, majoritate în CL Pitești – să-i dea). Care este această propunere?
„Forurile statutare au decis să fie Gelu Tofan. S-a votat să fie Gelu Tofan vârful de lance al PNL-ului în cea ce înseamnă propunerea de viceprimar” spune Răzvan Șerbănoiu, care susține că-n cărți n-ar exista și variantă de backup.
Pe scurt, concluzionând din declarație, PNL are o singură variantă de viceprimar și cu ea va defila: „Nu cred că se poate cu variantă de backup (…) Forurile statutare așa au decis, ca Gelu Tofan (foto 4) să fie viceprimar din partea PNL„, spune Răzvan Șerbănoiu.
Cât despre deja controversatul proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, care va duce la o creștere semnificativă a tarifului în patru ani, investiție care a reușit să încingă spiritele în CL Pitești, Răzvan Șerbănoiu explică:
„Sunt multe de discutat, noi am mai avut o rundă de (e mult spus) negocieri. Am cerut niște lămuriri cu privire la aceste proiecte, de la întâlnirea de săptămâna trecută nu prea am plecat lămuriți. Este clar, este nevoie de proiect, este nevoie de investiție, însă e complicat să-ți asumi o mărire de tarif, așa cum au făcut-o ei. Este foarte, foarte ciudat că, trei ani, nu s-a pomenit nimic despre acest proiect – bine, a fost campania electorală, au vrut să afle lumea cât mai târziu. Probabil că, fiind un cartof încins, au zis că-l vor scoate cu mâna noastră” spune alesul local.
Ce îl îngrijorează la acest proiect este, după cum declară, „prețul la care se va ajunge”.
Răzvan Șerbănoiu spune că ultimele discuții cu susținătorii acestui proiect n-au clarificat lucrurile în privința unor posibile alte variante de suportare a cofinanțării proiectului de către Mun. Pitești ( proiectul vizează mai multe localități din Argeș și are o valoare totală de aproape 120 de milioane de euro, investițiile din Pitești urmând să se ridice la aproape 90 de milioane de euro, fără TVA, contribuția Municipiului la acest proiect finanțat cu bani europeni urmând a fi de aproape 1,7 milioane de euro, fără TVA, bani pe care i-ar suporta piteștenii prin creșterea tarifelor percepute de Apă Canal).
„La întrebarea mea, câți bani are în conturi Apă Canal, că știu că au raportat profituri în ultimul an, mi s-a spus că au și cheltuieli, că au rate. Profitul e însă ceea ce rămâne după ce ți-ai făcut toate cheltuielile: <<Spuneți-ne ce bani aveți în conturi?>>am întrebat. Mi s-a explicat că nu face obiectul discuției. În momentul acesta, noi nu putem să avem încredere că actualul management poate duce la bun sfârșit un proiect de asemenea anvergură. Și e complicat cu prețul. Trebuia găsită o altă modalitate. Ei au ales-o pe asta„, încheie Răzvan Șerbănoiu.
NOTĂ: Amintim că proiectul în cadrul căruia ar urma să fie fi reabilitate mai multe rețele din Pitești și care ar extinde rețeaua de apă și canalizare din municipiu, susținut cu fervoare de fostul primar al Piteștiului, Cornel Ionică, a ridicat o serie de obiecții cu privire la costul ridicat al investiției – care ar împovăra consumatorul final, pentru că, potrivit unor calcule avansate în cea mai recentă ședință a CL Pitești, în 4 ani ar duce la o creștere a tarifelor suportate de piteșteni cu 50-70%. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CL Pitești. Video, AICI!
Sursă foto: Facebook