New Profesional Consult 930 x 122

Adriana Petrescu

Regim alimentar pentru cei care suferă de hipertiroidism, prevenție și tratament

Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, continuă astăzi explicațiile legate de HIPERTIROIDISM și ne vorbește despre alimentația pe care trebuie să o urmăm dacă suferim de această afecțiune, dar și despre prevenție.

Citiți și: De ce sunt importante investigațiile medicale. Ce analize ar trebui să facem în funcție de vârstă

Prima parte a materialului despre HIPERTIROIDISM o găsiți AICI – Boala care afectează un număr mare de români. Care sunt cauzele

Citiți și: Dietă pentru hipotiroidism: alimente recomandate

Alimentația în HIPERTIROIDISM

Alimente sărace în conținutul de iod – pentru a reduce cantitatea de hormoni tiroidieni se recomandă consumul alimentelor care nu conțin iod, precum sarea neiodată, albușurile, fructele proaspete sau din conservă, pâinea de casă, nucile și untul de nuci, cartofii, mierea.

Legumele crucifere  (rucola, varza de Bruxelles, conopida, varza rosie, varza kale, gulia, ridichile) – o parte dintre acestea contin compusi care reduc productia de hormoni tiroidieni si pot diminua si absorbtia de iod de catre tiroida. Ambele efecte pot fi benefice pentru o persoana cu hipertiroidism.

Alimente bogate în seleniu – Seleniul este un micronutrient de care organismul are nevoie pentru că el contribuie la metabolismul hormonilor tiroidieni. Numeroase cercetări sugerează că seleniul poate ajuta la îmbunătățirea unora dintre simptomele bolii tiroidiene autoimune. Aici vorbim de produse precum: nucile braziliene, tonul, pastele și cereale integrale, carnea de pui, de vita și de curcan, orez, brânza de vaci, fasole, spanac.

Alimente bogate în fier, calciu și vitamina D

Alimente bogate în fier – Fierul este un nutrient important pentru producerea sângelui, peste 70% din acesta regăsindu-se în hemoglobină, o componentă a eritrocitelor, dar și în proteina care poartă numele de mioglobină. De altfel, fierul este esențial pentru menținerea multor funcții vitale din organism, mulți specialiști afirmând că lipsa de fier este frecventă la persoanele diagnosticate cu hipertiroidism. Aici vorbim de produse precum: cereale integrale, stafide, peste, fasole albă și fasole neagră, carne de vită, de pui, de curcan și carne de porc, linte, spanac, tofu, sardine, năut.

Alimentele care conțin calciu și vitamina D – hipertiroidismul afectează densitatea osoasă, de aceea e important ca pacientul care suferă de aceasta afecțiune să consume calciu și vitamina D din belșug, astfel încât să mențină oasele puternice și sănătoase. Se recomandă în mod deosebit consumul de: spanac, varza Kale, bame, lapte de migdale îmbogățit cu calciu, cereale îmbogățite cu calciu și vitamina D, ficat de vită, pește gras și ciuperci.

Alimente bogate în zinc – Zincul ajută tiroida să funcționeze în parametri optimi, prin urmare, dacă ai fost diagnosticat cu hipertiroidism, consumă: carne de vită, năut, pudră de cacao, caju, ciuperci, semințe de dovleac.

Grăsimi sănătoase – peștele gras, dar și uleiul de măsline ori cel din semințe de in sunt recomandate pacientului cu hipertiroidism. Grăsimile sănătoase reduc inflamația din organism și ajută pacientul să își mențină greutatea.

Prevenție HIPERTIROISM

Din păcate, nu puteți preveni apariția hipertiroidismului. Iată totuși câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de apariție a unei boli tiroidiene:

– evitați alimentele procesate – multe substanțe chimice pot modifica producția hormonilor tiroidieni;

– consumați mai puțină soia – nu este neapărat un aliment nesănătos, dar este controversat când vine vorba despre sănătatea tiroidei, deoarece influențează secreția hormonilor;

– renunțați la fumat – toxinele eliberate în timpul fumatului pot determina glanda tiroidă să devină hipersensibilă, ceea ce crește riscul de dezvoltare a afecțiunilor tiroidei. În plus, dacă nu mai fumați, puteți evita și alte probleme de sănătate, cum ar fi cele de natură cardiovasculară.

– reduceți stresul – deoarece este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția multor boli, inclusiv a tulburărilor de funcționare a tiroidei.

Tratament HIPERTIROIDISM

Tratamentul medicamentos

Un tratament comun pentru hipertiroidism este administrarea de medicamente antitiroidiene. Acestea scad producția de hormoni, permițând metabolismului să revină la normalitate. Tratamentul medicamentos rezolvă definitiv problema hipertiroidismului pentru unii pacienți, dar, în cazul altora, glanda tiroidă poate redeveni hiperactivă după o anumită perioadă. Medicul poate prescrie și medicamente din grupa beta-blocantelor, care nu influențează nivelul de hormoni, dar, combat anxietatea, tremuratul și palpitațiile.

Administrarea de iod radioactiv

Tratamentul pe bază de iod radioactiv presupune ingerarea unei cantități reduse, care este de ajuns pentru distrugerea celulelor care produc hormoni. Astfel, tiroida se micșorează și cantitatea de T3 și T4 se reduce. Uneori, este necesar ca tratamentul să se administreze de mai multe ori. Există posibilitatea ca administrarea de iod radioactiv să determine apariția hipotiroidismului, dar, acesta este mai ușor de tratat decât hipertiroidismul. Tratamentul hipotiroidismului se realizează prin administrarea de hormoni sintetici.

Tratamentul chirurgical

Dacă medicația nu are rezultate bune, medicul poate hotărî îndepărtarea parțiala sau totală a tiroidei. Această intervenție se numește tiroidectomie și reprezintă o soluție inclusiv pentru femeile însărcinate. Pentru prevenirea complicațiilor, înainte de operație, se pot administra medicamente antitiroidiene. După tiroidectomie, pacientul va trebui să ia hormoni tiroidieni toată viața, pentru că organismul nu îi va mai produce deloc.

Nu uitați: puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu

 sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition

REFERINȚE:

De Leo, Simone, et al. “Hyperthyroidism.” Lancet (London, England), U.S. National Library of Medicine, 27 Aug. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5014602/.

Mayo Clinic Staff. “Hyperthyroidism (Overactive Thyroid).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 Nov. 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659.

Nazario, Brunilda. “Hyperthyroidism: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment.” WebMD, WebMD, Jan. 2021, www.webmd.com/a-to-z-guides/overactive-thyroid-hyperthyroidism.

NHS. “Overactive Thyroid (Hyperthyroidism).” NHS Choices, NHS, Sept. 2019, www.nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism/.

https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism#treatment

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14129-hyperthyroidism

https://ejim.springeropen.com/articles/10.4103/ejim.ejim_10_17

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90