930X122 MAIA

Adriana Petrescu

S.O.S! 6 din 10 români suferă de obezitate în ROMÂNIA.1 din 4 copii are probleme de greutate

Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, ne vorbește astăzi despre obezitate.

Citiți și: De ce sunt importante investigațiile medicale. Ce analize ar trebui să facem în funcție de vârstă

“A-ți dori să slăbești” sau hai să o spunem altfel…a-ți dori să pierzi o parte din greutatea/kilogramele actuale este probabil dezideratul deceniului și fac această remarcă cu toată încrederea, având în față cele mai recente studii pe care le împărtășesc și cu tine, cititorul din spatele ecranului, bulversat de multitudinea informațiilor găsite pe internet, de cele mai multe ori, propovăduind mesaje neclare ale unor surse obscure.

Citiți și: Dietă pentru hipotiroidism: alimente recomandate

Nu are rost să aduc în discuție cum stăm la nivel mondial, nici măcar European…merg direct la Romania noastră, fără să încerc vreun grad de comparație care ar fi de prisos, dar pot să vă zic că 6 din 10 adulți aveau probleme cu greutatea la nivelul anului 2020.

Acum, la 2 ani de la izbucnirea pandemiei, vă confirm că lucrurile s-au agravat întrucât și numărul oamenilor ce apelează la ajutorul meu a crescut cu 30% comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei.

Procente alarmante

În România, conform Studiului Naţional privind Prevalența Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă.

În ceea ce priveşte supraponderabilitatea, 34,6 % sunt afectaţi.

Fie că conștientizăm sau nu, obezitatea (peste 25% față de greutatea normală) este o boală cronică considerată epidemie globală de către OMS.

Procentul adulților cu obezitate s-a dublat față de anii 1980 și s-a triplat față de 1975.

Sunt atât de mulți oameni ce se îngraşă şi devin diabetici/hipertensivi, în mare parte din cauză că au primit sfaturi greşite. De aceea, educația nutrițională la nivel național ar trebui să înceapă de la vizita la medicul de familie, de ce nu înainte de a-ți înmâna rețeta lunară/trimestrială ce te “îndoapă” cu medicamente pentru a-ți ține glicemia sub control, mai ales că este o boală reversibilă cu ajutorul farmacologiei alimentare.

Povara acestor boli, obezitatea şi diabetul, dar și afecțiunile care decurg de aici (Hipertensiune arterială, dislipidemie, risc crescut de AVC, etc) copleşeşte deja nu numai sute de milioane de indivizi, ci şi întregi sisteme sanitare.

Îngrijorător! Tot mai mulți copii diagnosticați cu obezitate

Ceea ce este cel mai îngrijorător pentru mine, observând numărul mare de copii ce trec pragul cabinetului meu de nutriție lunar, este obezitatea infantilă pe care autoritățile o bagatelizează.

Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”, se arată într-un comunicat remis de 360medical.ro.

Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.

Astfel, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Ce este făcut?

Detaliem în următoarele articole, pas cu pas…

Nu uitați: puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu

 sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition

555×222 grota rece
eurial 570×90