Eurial 930 x 122

Adriana Petrescu

Ce trebuie să mâncăm și să bem pe timp de caniculă

Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, ne vorbește astăzi despre cum ar trebui să ne hidratăm și să ne alimentăm corect pe timp de caniculă.

Citiți și: De ce sunt importante investigațiile medicale. Ce analize ar trebui să facem în funcție de vârstă

 

Citiți și: Bolile Ficatului. Care sunt cauzele și simptomele

Este luna lui Cuptor și așa cum ne-am obișnuit din anii anteriori, media zilnică a temperaturilor depășește cu brio 30 de grade în majoritatea țării. Primul val de căldură este deja aici și va atinge intensitatea maximă în acest weekend, fiind așteptate valori de temperatură de până la 39 – 41 de grade în vestul și sud-vestul țării și caniculă aproape în toată țara.

Cafeaua

Ne simțim apatici, fără vlagă și parcă tot ce ne dorim este să mai luăm o cafea, în speranța unui strop de energie…Off, nimic mai greșit.

Cafeaua prin natura ei este o băutura diuretică (ajuta la eliminarea apei). Am văzut multe persoane care consumau cafea pe plajă. Când este cald, corpul se deshidratează foarte uşor, deoarece transpirăm mult. Dacă bem şi cafea, deshidratarea se accentuează şi în loc să ne simţim revigoraţi de la efectul cofeinei, vom avea stări de moleşeală. Pentru o ceașcă de cafea consumată pe căldură, este musai să compensăm cu 0.5 litri de apă.

Băuturile energizante și răcoritoare dulci

Nu este recomandat consumul de băuturi energizante și nici de răcoritoare dulci pe vreme foarte caldă. E drept că pe moment, te înviorează, dau putere de concentrare, dar nu țin de sete. În scurt timp, setea revine și mai puternic și nu poate fi astâmpărată decât cu apă.

Beți mai multe lichide decât pierdeți. Beți preventiv, înainte să vă fie sete. Vara, consumul ideal de apă este de 0.35 ml/kg/corp, în timp ce pentru un bărbat este de 0.45ml/kg/corp. Secretul constă în a consuma apă la temperatura camerei, nu rece. Senzația de rece e doar în gură, însă stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal.

Apă plată/apă minerală carbogazoasă

Că tot suntem la acest subiect, vreau să lămuresc un aspect ce ține de nivelul de percepție/ educație personală: dragilor, și apa plată tot o apă minerala este, nu doar aceea cu bule (carbogazoasă). Ambele conțin minerale, săruri. Daca doriți sa va creșteți aportul de săruri prin hidratarea cu apă, este suficient să citiți etichetele sticlelor de apă plată și vedeți care este cea mai bogată, bulele fiind irelevante pentru acest aspect.

Ceaiurile și berea

Ceaiul de mentă/ceaiul verde sau menta dintr-o limonada ușor îndulcită cu miere ajută la reducerea temperaturii, mai ales dacă este consumat cald, chiar fierbinte, favorizând efectul răcoritor.

Berea, conform ultimelor studii, datorită conținutului său redus de alcool, poate contribui la hidratarea organismului, în completarea apei.

Fructele

Pentru sete se pot consuma și fructele ce conțin cantități mari de apă (pepene roșu, galben, zmeură, căpșune, afine, cireșe și piersici) ca atare sau sub formă de sucuri proaspete, făcute în casă.

Alimente – idei de meniuri de vară

La capitolul mâncare, oricât de foame v-ar fi, este indicat să ocoliți fast-food-urile. Vara, tendinţa naturală este de a consuma mâncăruri uşoare. Alimentele cu efect răcoritor, care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopidă, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi nu în ultimul rând fructele proaspete de sezon (în special pepenele).

Cele mai bune pentru sezonul cald sunt meniurile uşoare. Ideale pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte; pentru prânz, supele şi ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncare de păstăi, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi etc.) sau legumele la grătar.

Alte exemple de MENIURI DE VARĂ

– Mic dejun: recomandat shake-uri: lapte vegetal, fructe, semințe de cânepă decorticate, unt de arahide;

– Gustarea 1: recomandat fructe de sezon (pepene roșu, galben, caise, prune, cireșe, vișine);

– Prânz: recomandat salate proteice (salată cu brânză/ton/halloumi/tofu/etc)

– Gustarea 2: recomandat oleaginoase hidratate (nuci, caju, migdale, etc – hidratate minim 2 ore în apă)

– Cina: recomandat supe creme (de roșii crude/ciuperci/broccoli/linte/cartofi dulci/etc)

Nu uitați: puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu

 sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
eurial 570×90