- Publicat de: Madalina Iordachita
- 9-03-2022, ora 13:17
- Sănătate, Știri
Ce face un tehnician nutriționist? Cu ce se ”mănâncă” nutriția?
Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, ne explică astăzi, diferența dintre un tehnician nutriționist și un medic nutriționist.
Citiți și: De ce sunt importante investigațiile medicale. Ce analize ar trebui să facem în funcție de vârstăÎn cele ce urmează vom afla ce presupune fiecare dintre cele două meserii și când ar trebui să ne adresăm unui tehnician nutriționist și unui medic nutriționist.
„Întrucât scopul meu principal este educarea cititorilor din punct de vedere alimentar și îndrumarea acestora către cei care îi pot ajuta specializat atunci când întâmpină o problemă, voi dedica acest prim articol pentru a explica diferențele între un tehnician nutriționist și un medic nutriționist.
Citiți și: Dietă pentru hipotiroidism: alimente recomandateCe este un tehnician nutriționist
Un tehnician nutriționist este un specialist în sănătate care se dedică studiului științelor alimentare și nutriționale, alimentației preventive, bolilor legate de deficiențele de nutrienți și utilizării manipulării nutrienților pentru a îmbunătăți răspunsul clinic la bolile umane, precum: tratarea persoanelor supraponderale, obeze, cu boli cardiovasculare, guta, hipotiroidism, boli hepatice, etc.
Nu are studii universitare în domeniul medicinei însă studiază de-a lungul cursurilor module precum: Anatomia şi fiziologia tubului digestiv, Principiile nutriţiei, Studiul stării de nutriţie, Alimentaţia raţională pentru colectivităţi, Noţiuni de anatomie şi fiziologie specific, Plantele şi rolul lor în tratarea bolilor, Tratamente naturiste, Superalimente, etc și în baza avizului de liberă practică eliberat de Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă din ROMÂNIA, are competențe:
– Întocmirea planurilor alimentare pentru copii, vârstnici şi adulţi, gravide
– Întocmirea planurilor alimentare pentru boli cardiovasculare, renale și hepatice
– Întocmirea planurilor alimentare pentru sportivi, suplimentarea efortului
Nu poate prescrie medicamente, ci doar remedii naturale, minerale, vitamine, etc.
Ce este un medic nutriționist
Un medic nutriționist este de fapt medicul ce aparține specializării “Diabet, nutriție și boli metabolice”, specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul pacienților cu tulburări de metabolism precum diabet zaharat, dar și a bolilor metabolice care se caracterizează prin acumularea în exces a anumitor compuși chimici cu afectare neurologică, hepatică, cardiacă, retard al dezvoltării somatice.
Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată prin creșterea glicemiei însoțită sau nu de rezistența crescută la insulină cu modificări la nivelul metabolismelor: glucidic, lipidic, proteic.
Diabetul zaharat poate debuta sau poate evolua cu complicații acute metabolice – coma diabetică sau complicații cronice: neurologice – neuropatia diabetică, renale – nefropatia diabetică, oftalmologice – retinopatia diabetică, cardiovasculare.
Medicul poate prescrie tratament medicamentos și poate recomanda investigații suplimentare.
În opinia mea, dacă îți este mai ușor să previi decât să tratezi sau este o fază incipientă a unei boli, terapia nutrițională poate face minuni și o vizită la tehnicianul nutriționist este recomandată.
De asemenea, dacă îți dorești să pierzi în greutate sau să acumulezi masă musculară, tot el te poate ajuta.
Însă dacă ești într-o fază accelerată a unei boli metabolice /starea de sănătate îți dă de gândit prin modificarea rezultatelor analizelor de sânge din categoria celor uzuale: precum glicemie, acid, uric, hemoglobina glicozilată, cel mai indicat este să consulți un medic nutriționist.”
Puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition .