Donaris 930 x 122

Adriana Petrescu

Tot ce trebuie să știi despre Tiroidita cronică autoimună

Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, ne vorbește astăzi despre tiroida cronică autoimună, cauzele acesteia, dar și despre tratament.

Citiți și: De ce sunt importante investigațiile medicale. Ce analize ar trebui să facem în funcție de vârstă

Am simțit că este nevoie să insist mai mult pe afecțiunile glandei tiroide întrucât nu trece o zi fără să aud pe cineva care trece pragul cabinetului și îmi spune: ”Știți, eu am glandă”.

Citiți și: Dietă pentru hipotiroidism: alimente recomandate

Exprimarea este greșită și confuză pentru că, ce credeți, cu toții avem acest organ vital. Aaa, vreți să spuneți că aveți o afecțiune a glandei, este cu totul altceva, dar chiar și așa nu este suficient, întrucât oamenii încă nu fac diferența între a recunoaște un hipotiroidism, o tiroidită Hashimoto, un hipertiroidism sau doar prezenta unor noduli tiroidieni.

În altă ordine de idei, dacă data trecută am discutat despre Hipotiroidism, azi dedicăm acest articol prezentării tiroditei cronice autoimune (Hashimoto).

Ei bine, are un nume japonez întrucât medicul japonez Hakaru Hashimoto a descoperit boala în 1912 în timp ce examina specimenele de tiroidectomie efectuate la patru femei de vârstă mijlocie într-un context de gușă compresivă.

În 1957, tiroidita lui Hashimoto a devenit prima boală autoimună specifică pentru organe recunoscută. Inițial subdiagnosticată și considerată o boală rară, tiroidita lui Hashimoto este acum recunoscută ca una dintre cele mai frecvente patologii tiroidiene.

Ce este și când apare?

Această afecțiune apare atunci când țesutul glandei tiroide se inflamează pentru că sistemul imunitar produce anticorpi dăunători care atacă glanda. Se poate spune că este o alergie la propriul corp; de aici și denumirea de boală autoimună. O perioadă lungă glanda tiroidă poate funcționa normal, generând hormoni în pofida inflamației, însă la un moment dat, tiroida nu va mai funcționa corect, nu va mai produce cantitatea suficienta de hormoni și se va instala hipotiroidismul.

Din cauza inflamației care se produce, la nivelul tiroidei pot apărea nodulii sau acel aspect de gușă nodulară.

Care sunt cauzele apariției?

1. Toxinele

Acestea pot include mercur din pește și plombe din argint, pesticide din alimentație sau din propria curte. Tiroida este foarte sensibilă la aceste toxine și le absoarbe foarte ușor, cauzând un atac imun asupra glandei. Pentru a rezolva această cauză, trebuie curățat mediul în care trăiești.

2. Glutenul declanșează reacții imune care produc anticorpi ce contracarează și atacă glanda tiroidă

Exista multe studii care leagă tiroidismul Hashimoto de gluten. Glutenul afectează și pereții intestinelor și afectează negativ absorbția nutrienților esențiali, precum seleniul, necesar pentru protecția glandei tiroide. Pentru o vindecare rapidă, trebuie eliminate glutenul din alimentație.

3. Din cauza unei sănătăți digestive proaste, sistemul imunitar devine disfuncțional

Șaptezeci la sută din sistemul imunitar este situat în pereții intestinali și înmulțirea exagerată a unor microbi dăunători precum drojdia, bacteriile rele și paraziții pot determina sistemul imunitar să ”atace pe cine nu trebuie.” Atunci poate greși și poate ataca alte țesuturi din corp, precum tiroida. Exista o legătură importantă între stres și înmulțirea florei microbiene. Repararea sistemului imunitar prin vindecarea intestinelor este o parte importantă din programul de refacere.

4. Moștenirea genetică

Persoanele care au o rudă apropiată ce suferă de tiroidită autoimună au risc crescut de a dezvolta, la rândul lor, această afecțiune endocrinologică.

5. Consumul excesiv de iod

Întrucât este mult mai des diagnosticată în comunitățile în care consumul de iod din dietă este mai mare, oamenii de știință suspectează că iodul în exces contribuie la apariția tiroiditei autoimune.

6. Vârsta:

 Pe măsură ce înaintăm în vârstă, suntem mai expuși riscului de a dezvolta tiroidită autoimună. Asta nu înseamnă însă că cei mici nu pot suferi de această boală, însă în rândul copiilor tiroidita autoimună este mult mai rară decât la adulți.

7. Coexistența altor boli autoimune, precum poliartrita autoimună, lupusul, diabetul zaharat tip I, crește riscul apariției tiroiditei autoimune la același pacient;

8. Expunerea la radiații externe crește riscul apariției tiroiditei autoimune.

Semne și simptome ale tiroiditei autoimune

În ce privește manifestările clinice, acestea se instalează lent, în relație directă cu gradul de hipotiroidism:

– constipație;

– uscarea și paloarea pielii;

– edem facial;

– voce răgușită;

– nivel crescut de colesterol (din cauza faptului că hormonii sintetizați controlează metabolismul);

– depresie;

– slăbiciune musculară;

– oboseală;

– intoleranță la frig;

– subțierea firelor de par;

– tensiune arterială crescută;

– menstruație neregulată;

– probleme de fertilitate

Diagnosticul de tiroidă Hashimoto

Diagnosticul de tiroidă Hashimoto se stabilește în baza istoricului medical, al examenului clinic și analizelor de sânge. Pacientului îi vor fi adresate întrebări cu privire la simptomele pe care le experimentează, la bolile existente în familie, iar medicul va palpa zona gâtului, pentru a detecta eventualele modificări de la nivelul tiroidei.

Analizele de sânge care trebuie dozate:

– nivelul hormonilor T3 (triiodotironina libera) si T4 (tiroxina libera);

– nivelul TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiana);

– nivelul anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza);

– nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina.

Se poate recomanda și o ecografie tiroidiană, care poate evidenția eventuale modificări de la nivelul glandei tiroide. Corelarea tuturor rezultatelor obținute în urma investigațiilor recomandate va oferi informații cu privirea la prezența bolii.

Tratamentul Tiroidei Hashimoto

Aici este partea unde aș vrea să acordați maxima atenție, mai ales dacă sunteți deja diagnosticați cu această afecțiune.

!!! Abordarea convențională este prescrierea unei medicații pe bază de hormoni și a devenit atât de cunoscută încât nu se mai gândește nimeni la asta de două ori. Cu toate acestea, medicația prescrisă nu rezolvă afecțiunea Hashimoto și nu vindecă răul de la rădăcină.

Una dintre persoanele afectate, medic de profesie, a fost diagnosticată în urmă cu 14 ani cu tiroidita Hashimoto, și-a dorit să afle care sunt cauzele și cum se vindecă. După un an, boala dispăruse și sunt multe alte persoane cu experiențe pozitive.

În ultimul deceniu această afecțiune pare să afecteze mai nou și copiii. Sunt tot mai multe cazuri la grupe de vârste diferite care primesc acest diagnostic, de aceea e bine să fie cunoscute opțiunile existente pentru tratament.

Sunt foarte mulți medici endocrinologi care nu recunosc abordarea medicinii alternative pentru vindecarea tiroidismului Hashimoto, dar și a altor afecțiuni autoimune, drept urmare se va merge pe tratamentul hormonal de substituție și cel mult pe câteva recomandări de stil de viață sănătoasă, la modul general.

Alternativa la medicina alopată pentru vindecarea tiroiditei Hashimoto, inclusiv a hipotiroidismului declanșat este reprezentată de un protocol terapeutic, un plan pentru 90 de zile de eliminare a simptomelor tiroidiene și revenirea la o viață normală, ce are la bază farmacologia alimentară, etapizat.

Nu uitați: puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu

 sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3