930×122 POSADA 5

Adriana Petrescu

Totul despre glicemie: care sunt valorile normale și când încep să apară problemele

Tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu, noul colaborator ePitești la rubrica ”SĂNĂTATE”, ne explică astăzi cum măsurăm glicemia.

Citiți și: Ce trebuie să mâncăm și să bem pe timp de caniculă

 

Citiți și: Bolile Ficatului. Care sunt cauzele și simptomele

Dacă data trecută am deslușit necunoscuta hemoleucogramei, azi continuăm cu măsurarea glicemiei.

Așadar, diagnosticați sau nu cu diabet zaharat, glicemia are un rol important în menținerea sănătății, dar și a unei siluete normale.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Reglarea nivelului glicemiei în organism se face cu ajutorul hormonilor. În mod normal, glicemia crește când mâncăm, moment în care pancreasul secretă insulină, ce scade nivelul zahărului din sânge.

Când încep să apară problemele?

Problemele încep să apară când noi, din cauza exceselor alimentare, la un moment dat, dereglăm acest joc al acestor doi hormoni extrem de importanți, glicemie și insulină, aducând pancreasul în imposibilitate de a mai pompa insulină suficientă, moment declanșator pentru diabetul de tip 1, insulino- dependent.

Dozarea glicemiei se recomandă când există simptome precum setea, oboseala, infecțiile micotice, recidivante, scăderea în greutate, dar în același timp și celor cu factori de risc de diabet (exces de greutate sau cazuri de diabet în familie).

 

Cum știu că rezultatele analizelor sunt concludente?

Înainte de a face dozarea, se respectă anumite reguli, precum: nu consumăm alimente cu 8 ore înainte de recoltare, evităm consumul de alcool, cafeaua și ar fi ideal dacă ne-am relaxa puțin.

Pentru a pune corect un diagnostic de diabet, sunt necesare mai multe analize ce pot fi făcute la recomandarea unui medic, precum:

– Glicemie

– Glicozurie

– Examen biochimic al urinei (sumar urina) – folosit pentru depistarea glucozei urinare și a corpilor cetonici

– Testul de toleranță orală la glucoză – în cadrul acestei analize, se recoltează inițial glicemia pe nemâncate. Apoi, se administrează glucoză (75g) dizolvată în 300ml de apă. Se recoltează glicemia la 2 ore de la începerea testului.

Acest test este recomandat și femeilor însărcinate în săptămânile 24-28 de sarcina, pentru diagnosticarea diabetului gestațional, ce de regulă, este doar temporar.

Dereglările glicemiei :

– HIPERGLICEMIA  = creșterea glicemiei peste 180 mg/dl

Se manifestă prin: sete, uscăciune a gurii, urinari frecvente ziua și noaptea, scăderi în greutate, vindecări greoaie ale rănilor, somnolență, grețurile și vărsăturile.

– HIPOGLICEMIA = scăderea glicemiei sub 70mg/dl

Se manifesta prin: foame, tremurături, transpirație rece, palpitații, oboseală nejustificată, dureri de cap, nervozitate, dezorientarea și pierderea cunoștinței.

Nu uitați: puteți lua legătura cu tehnicianul nutriționist Adriana Petrescu accesând site-ul apnutrition.ro, pagina oficială de Facebook – Nutritionist Adriana Petrescu

 sau pagina de Instagram – adrianapetrescu.nutrition

[555x222px]-CampanieVanzari-ePitesti

Comentarii

3 comentarii

  • Vasile matei spune:

    Foarte eficienta explicația.va mulțumim.

  • Avram Viorica spune:

    Buna seara am avut o pofta de miincare din 10 in 10 duoa la cateva zile alerige si furnicaturi pe corp dupa dulce in gura balonate stati de ameteala am luat gastrocalmin pe mai ma linistit cu pofta de nancare dar cu ameteala si cred ca am si ceva anextate

  • Gyöngyi Mónika spune:

    Buna dimineta ám sí eu probléma cu depresie postánál panica nu sunt deloc bine

570 X 90 CUMPANA 3