930 x122 grota rece

buletine

Reguli noi pentru cei care își fac buletin

Reguli noi pentru cei care își fac buletin

Citiți și: Atenție! Reguli noi la buletine din această lună!

Au apărut deja excepții la legea nouă, în vigoare din 10 iunie 2023, care prevede că la aceeași adresă nu se pot înregistra mai mult de zece persoane.

Astfel, una dintre acestea se referă la faptul că limita de zece persoane ce se pot înregistra la aceeași adresă nu se va aplica în cazul rudelor.

Citiți și: Anunț important de la Evidenţa Persoanelor Piteşti

,,Legea 162/2023, în vigoare din 10 iunie, a adus mai multe modificări Ordonanței de urgență 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Una dintre noutăți este limitarea numărului de persoane care își pot stabili domiciliul sau reședința la o adresă.

Mai precis, potrivit Legii 162/2023, <nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor – n.r.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă>”, notează Antena 3.

Restricția se aplică similar și în cazul obținerii vizei de flotant.

Reguli noi pentru cei care își fac buletin

,,Limitarea nu se aplică însă și <în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse>, după cum apare în noua lege.

Conform actului normativ, prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul sau soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/ soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea.

De pildă, când vorbim de grad de rudenie în linie dreaptă, rude de gradul întâi sunt copiii şi părinţii, iar de gradul al doilea, nepoţii şi bunicii.

Pe de altă parte, în linie colaterală, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa şi nepotul, de gradul al treilea, iar verii primari, de gradul al patrulea, potrivit avocatnet.ro.

În plus, OUG 97/2005 stabilește acum că persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au 15 zile la dispoziție pentru a-și schimba actele sau pentru a-și face mutația, altfel riscă amenzi.”, transmite sursa citată, potrivit avocatnet.ro.

Sursă foto: Descriptiv/impact.ro

NOR CURIER 555×222

Comentarii

4 comentarii

  • Rașca Viorel spune:

    Bună seara. va adresez o întrebare. Eu nu am succesiune făcută după decesul tatălui meu și doresc sa ii fac buletin de identitate viitoarei soți ,dar legea nu îmi permite acest lucru. Sunt atâtea persoane in această situație iar pentru acest lucru nu exista ordonanța sau lege din contră legea marginalizează aceste lucruri.

  • Serban elena spune:

    eu vreau s-a fac buletin romanesc pt mine sot si baiat dar nu am locuinta in romania avem rezidenta in italia si buletin

  • Gheorghe florea spune:

    Bună ziua eu am buletinul la o cunoștință nu locuiesc la adresa respectiva, nu am acte pe casa în care locuiesc în prezent dar o chitanță de mâna cu martori respectiv un testament cum pot face buletinul la adresa în care locuiesc ffl? Va mulțumesc

  • Elena spune:

    Când vom avea buletine noi????

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90