HerasMed (930 x 122 px)

covid

CÂND SE FAC ȘI CÂND NU SE FAC TESTE COVID-19 DUPĂ METODOLOGIA ACTUALIZATĂ VINERI

Astăzi a fost actualizată metodologia de supraveghere COVID – 19. Iată cum sună definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

Citiți și: O nouă tulpină Covid face ravagii! Afectează atât vaccinații, cât și nevaccinații

Caz suspect care necesită testare

1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia dintre următoarele: tuse, febră, scurtarea respirației – respirație dificilă) și fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic și cu istoric de călătorie sau ședere în zona ROȘIE sau zona GALBENĂ cu transmitere a COVID – 19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului;

Citiți și: Apare un nou document! Nu veți mai putea călători nicăieri fără el!

SAU

2) Pacient cu orice infecție respiratorie acută și care a fost în contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID – 19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului;

SAU

3) Pacient cu Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și scurtarea respirației și care necesită spitalizare peste noapte) și fără nicio altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Contactul apropiat este definit ca:

– persoana care locuiește in aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID – 19;

– persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID – 19 (ex: strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);

– persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infectioase ale unui caz de COVID – 19 (ex: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

– persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID – 19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durata de peste 15 minute;

– persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex: sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID – 19 timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m;

– persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID – 19 sau o persoana din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID – 19 fără portul corect al echipamentului de protecție;

– persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID – 19 si care a stat pe unul dintre cele 2 rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion.

Link-ul (legatură) epidemiologic(ă) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz probabil

Un caz suspect la care rezultatul testării pentru SARS-CoV-2, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri.

Caz confirmat

O persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.

Aceste definiții de caz pot fi actualizate în funcție de cerințe noi de supraveghere la nivel mondial/european.

Criterii pentru inițierea testarii pentru SARS-CoV-2

Confirmarea promptă a cazului suspect este necesară pentru a asigura, rapid și eficient, supravegherea epidemiologică a contacților, implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției, precum și colectarea informațiilor epidemiologice și clinice relevante.

Orice persoană care întrunește criteriile din definiția de caz suspect ar trebui testată pentru SARS-CoV-2.

Testarea în laborator ar trebui inițiată imediat.

De asemenea, vor fi testate persoanele carantinate și contacții cazurilor confirmate, în zilele 1, 12 și 13 de la intrarea în carantină, respectiv de la confirmarea cazului index.

Investigații de laborator

Personalul de laborator va respecta cu strictețe precauțiile necesare prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Testarea prin PCR a persoanelor asimptomatice sau cu simptome ușoare poate fi luată în considerare în cazul persoanelor care au fost contacți ai unui caz confirmat.

Pentru cazurile suspecte trebuie să se facă screening-ul prin metode de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), precum RT-PCR.

Pacienții pot fi testați și pentru alți patogeni respiratori, dar acest lucru nu trebuie să întârzie testarea pentru SARS–CoV-2.

Deoarece coinfecțiile sunt posibile, pacienții care îndeplinesc definiția de caz trebuie testați pentru SARS-CoV-2 indiferent de prezența unui alt patogen respirator.

(Foto: descriptiv. Sursa: The-SUN)

555 X 222 CAPRA
HerasMed (570 x 90 px)