- Publicat de: admin
- 28-05-2015, ora 17:28
- Sănătate
ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN
În fiecare an pe 31 mai Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituțiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială fără Tutun.
Citiți și: O băutură răcoritoare riscă să te lase fără permis!Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeș foloseşte acest prilej pentru a derula la nivel local activităţi de informare, sensibilizare și conştientizare în mediul şcolar și familial şi în comunitate asupra riscurilor consumului de tutun.
Desfășurată sub sloganul „Ajută–mă să cresc sănătos!”, Ziua Mondială fără Tutun oferă Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeș, parte a Agenţiei Naţionale Antidrog, cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară, aşa numitul “fumat pasiv”, alături de încurajarea acesteia de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.
Citiți și: Petiție fără precedent! Revolta șoferilor!De asemenea, specialiştii ANA şi C.P.E.C.A. Argeș atrag atenţia asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.
Conform celor mai recente studii în domeniu, prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi la locul de muncă, dar şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii.
Pentru jumătate dintre fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice.
Potrivit C.P.E.C.A. Argeș, la nivelul anului 2010 5.767 de români au murit din cauza expunerii la fum de tutun, fumatul pasiv (dintre care, prin boli cardiovasculare – 5.436 de persoane, infecţii respiratorii şi alte boli infecţioase – 221 şi cancer – 110 persoane). De asemenea, s-au înregistrat 36.257 de decese din cauza fumatului activ (dintre care, 20.997 prin boli cardiovasculare, 11.619 prin diverse forme de cancer, 3.287 prin boli cronice, 217 prin tuberculoză şi infecţie HIV și 137 prin diabet).
Conform sursei citate, românii sunt cei mai mari fumători pasivi din Europa. Doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fum de tutun la locul de muncă (faţă de media europeană, de 72%), deşi de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate şi izolate. (Foto: magazinsalajean.ro)