- Publicat de: ePitești
- 11-10-2022, ora 20:30
- Știri
Schimbare majoră pentru afaceriștii dintr-un domeniu esențial
Recent, Legea 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor a fost modificată pentru ca valabilitatea autorizației de construire să poată fi prelungită pe o perioadă de până la 24 de luni, nu de 12, așa cum se-ntâmpla înainte.
Citiți și: Argeș. Mișcări importante pe piața imobiliară!În plus, s-a stabilit și că termenul în care se poate cere prelungirea valabilității autorizației se extinde de la 15 zile lucrătoare, cât era anterior, la 45.
Acum, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Dezvoltării a modificat și normele Legii construcțiilor, astfel încât măsurile să se poată aplica efectiv.
Citiți și: Locatarii, la mâna vecinilor: Ce vă poate aduce sancțiunea uriașă de 9.000 de leiLa modul concret, Legea nr. 176/2022, publicată recent, prevede ca valabilitatea autorizației de construire să poată fi prelungită cu 24 de luni, nu cu 12, așa cum stabilea anterior Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
„Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 de luni”, apare, mai exact, în document.
Potrivit Legii 50/1991, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației “în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit”.
De asemenea, prin noua lege, termenul de cel puțin 15 zile în care putea fi cerută înainte prelungirea valabilității autorizației s-a mărit la 45 de zile.
Extinderea acestui termen la 45 de zile a fost necesară pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce ajung la prelungire ca urmare a aprobării extinderii termenului de prelungire a valabilității dcoumentului de construire.
Introducerea acestor măsuri este motivată de blocajele apărute la nivel economic în ultima perioadă, respectiv criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor acestora, deficitul de forță de muncă în construcții etc.